A Nemzeti- és Adóhivatal által fokozottan ellenőrzött területek 2011-ben. Milyen egyéb célkitűzései vannak a NAV-nak az ellenőrzések terén?

cikkek marketing pályázat tanúsítás adatbank kapcsolat Ajánlatkérés
E-mail:
Jelszó:
Kulcsszó:
Hírek, információk, tanácsok Vállalkozásod fejlesztéséhez!
Neve:
Email:

 Az ISO 9001 és a minőségirányítási alapelvek várható változásai

Az új ISO 9001 szabvány várhatóan 2015-ben jelenik meg a következő menetrend szerint:

2013. június: a CD (Committee Draft: bizottsági tervezet) szavazásra bocsátása,
2014. április: a DIS (Draft International Standard: nemzetközi szabvány tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. július: az FDIS (Final Draft International Standard: nemzetközi szabvány végső tervezete) szavazásra bocsátása,
2015. szeptember: a nemzetközi szabvány kiadása (ISO 9001:2015).

Előző Vissza a cikkek listájához Következő

Melyek lesznek az adóellenőrzés során kiemelt területek 2011-ben?

2011-03-11
Forrás: Index


Cikk ajánlása Mondja el véleményét Cikk myomtatása

Az idén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kiemelt területként kezeli az ellenőrzések során a gépjármű- és motorkerékpár-kereskedelmet és -javítást, továbbá a nagykereskedelmi szektort, ezen belül főleg a gabona, dohány, vetőmag, takarmány, ruházat, lábbeli, számítógép, periféria, szoftver, valamint a fa, az építőanyag és a szaniteráru kereskedelmét.

Nem alhatnak nyugodtan a biztonsági, nyomozói tevékenységet végzők, az építményüzemeltetést, pénzügyi tevékenységet, főleg vagyonkezelést végzők sem, írja a Napi.

Az ipari ágazatban az építőipar kerül górcső alá, itt az épület, egyéb építmény, speciális szaképítés a kiemelt terület. Az agrárium nemcsak a vetőmagok szintjén kerül előtérbe: a hatóság vizsgálni fogja ugyanis az élelmiszergyártást is, főleg a gyümölcs-, zöldség-, húsfeldolgozást. Az erdőgazdálkodás, különösen a fakitermelés is a nagyító alá kerül.

Inkább látványelemként emelhető ki az ellenőrzési irányelvben a végkielégítés-adó befizetésének ellenőrzése, ez sok bevételt biztosan nem hoz majd. A vagyonosodási vizsgálatoknál az éves szintű 600-800 ellenőrzésre áll vissza a hatóság.

Ennél több jöhet be abból, hogy jövőre még nagyobb hangsúlyt fektet a hatóság a transzferárak vizsgálatára. A kapcsolt vállalkozások közti ügyleteknél a kkv-szektor felé nyitna a hatóság, vagyis jóval nagyobb merítésben gondolkodnak.

Az idén mindenképp szokatlan lesz, hiszen a vámhatósági ellenőrzések is ide lesznek sorolva. A vámszervek évente húszezer céget vizsgálnak meg, közülük hatezerrel vannak szorosabb kapcsolatban - ezek nyilván az aktívabb piaci szereplők. A vámügyek mellett a jövedéki és termékdíj beszedése és ellenőrzése is kiemelt szerepet kap.

 

Készülhetnek a fodrászok

 


Avetkező évek ellenőrzéseit megalapozó adatgyűjtéseknél különösen figyelnek majd a revizorok a vendéglátásra, az egyéb személyi szolgáltatásra (ide tartozik például a fodrász, kozmetikus, asztrológus), a reklám és piackutatásra, továbbá a munkaerő-piaci szolgáltatásra.

Törvényi előírás alapján 2011. évtől kezdődően az ellenőrzési irányok részét képezik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vámra, jövedéki adóra és környezetvédelmi termékdíjra vonatkozó célkitűzései is. A vámellenőrzések során kiemelt figyelmet szentel majd a hatóság többek között az áruosztályozás jogszerűségének vizsgálatára, továbbá a textil- és ruházat, cipő- és lábbeli termékek importjának fokozott ellenőrzésére. A jövedéki ellenőrzések során elérni kívánt cél a jövedéki termékek illegális importjának és a dohánygyártmányok feketepiacának visszaszorítása, illetve a párlatok illegális forgalomba kerülésének megakadályozása.

 

Kockázatkezelés

 


Az ellenőrzéseket megalapozó kockázatkezelés, kiválasztás fókuszában egyrészt az adózói életút különböző szakaszaihoz (alakulás, működés, átalakulás, megszűnés) köthető kockázati tényezők, másrészt kockázatos adózói kapcsolatok állnak.

Egyedi kockázatelemzés indokolt ott, ahol a székhelyet székhelyszolgáltató biztosítja; a cég külföldi ügyvezetője belföldön csak kézbesítési meghatalmazottja útján van jelen, de ténylegesen nem elérhető, vagy az alacsony jegyzett tőkével megalakuló vállalkozás már a működés megkezdését követő időszakban nagy összegű fizetendő és emellett közel azonos összegű levonható általános forgalmi adót szerepeltet a bevallásában.

Küldd el ismerősödnek!

Az Ön neve*
Az Ön email címe*
Ismerőse neve*
Ismerőse email címe*
Ellenőrzés*

Online tanácsadás

Kérdező: aranyvirag7
Kérdés: Tisztelt Cím ! Egy IX. József Attila lakótelepi társasházban lakom. A nyílászáróim elavultak, szeretném kicseréltetni azokat, de a lakóközösség nem járul hozzá, hogy közösen fogjunk neki. A kérdésem az lenne, hogy egyedül pályázhatok - e nyílászáró cserére .
A Válasz: Itt olvasható

Szakszótár

globális marketing

A differenciálatlan marketingstratégia speciális esete, melynek keretében a vállalat azonos marketingeszközöket alkalmaz a különböző nemzeti piacokon.