notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Immunrendszer erősítés a tél közeledtével.

hirdetes

10 tipp az immunrendszer erősítésére

SzSz
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ősszel, és a tél közeledtével a hideg reggelekre és estékre nem úgy készülünk fel, ahogyan kéne. Ilyenkor hajlamosabbak vagyunk a megfázásra, és az immunrendszer meggyengülésére. Most 10 tippet hoztunk, hogyan erősítsd meg szervezetedet a betegségek ellen. 

Immunrendszer erősítés a tél közeledtével.
  1. Citrusfélék

A legtöbb ember C-vitaminért nyúl, miután megfázott. Ez azért van, mert a C-vitamin segít felépíteni az immunrendszert. Ezt jól tesszük, hiszen a C-vitamin növeli a fehérvérsejtek termelését, ezáltal kulcsfontosságúak a fertőzések leküzdéséhez.

Népszerű citrusfélék:

  • grapefruit
  • narancs
  • mandarin
  • citrom
  • lime


Mivel a szervezet nem termel és nem is tárolja a C-vitamint, ezért mindennapi pótlásra van szükségünk a folyamatos egészség érdekében. A citrusfélék szinte mindegyike magas C-vitamin tartalommal rendelkezik. Igyunk citromos vizet, használjuk teánkba, vagy együnk meg mindennap legalábbb egy narancsot, ezzel is növelve ellenállóképességünket. 

  1. Brokkoli
    A brokkoli vitaminokkal és ásványi anyagokkal van feltöltve. A, C és E vitaminokkal, valamint sok más antioxidánssal és rosttal telítve, így a brokkoli az egyik legegészségesebb zöldség, amit fogyaszthatunk. A brokkoli úgy tartja meg ezeket a vitaminokat és antioxidánsokat, ha nem főzzük túl sokáig, így a legjobb fogyasztási módja ha megpárolva esszük köretként. 
  1. Fokhagyma

A fokhagyma a világ minden táján megtalálható. Hazánkban is igen népszerű növény ízesítésre, így fogyasszuk bátran. Már a korai civilizációk is felismerték a fokhagyma jó tulajdonságait a fertőzések elleni küzdelemben. A fokhagyma nem csak immunerősítésre kiváló, de csökkenti a vérnyomást, és lassítja az artériák keményedését is. Immunerősítő hatása a nagy mennyiségű kéntartalmának, például az allicin vegyületnek köszönhető. 

  1. Gyömbér

A gyömbér a másik olyan növény, amelynek több jótékony hatása is ismert. Első sorban csökkenti a gyulladást, segít leküzdeni a torokfájást és egyéb gyulladásos megbetegedéseket egyaránt. Ezen kívül hányingerre, émelygésre, valamint immunerősítésre is kiváló. Bár a gyömbér ízét sokan nem szeretik, a legjobb ha lereszelve teát főzünk belőle, és mindennap megiszunk belőle egy bögrével. Így könnyedén kikerülhetjük a megfázásos, gyulladásos megbetegedéseket. 

hirdetes
  1. Spenót 

A spenót nemcsak azért jó immunerősítésre, mert gazdag C-vitaminban, hanem sok antioxidánssal és béta-karotinnal is rendelkezik, ami növeli immunrendszerünk fertőzés elleni képességét. Hasonlóan a brokkolihoz, a spenót is úgy a legegészségesebb, ha a lehető legkevesebbet főzzük, hogy megőrizze a tápanyagait. A könnyű főzés azonban növeli az A-vitamin tartalmát, és lehetővé teszi más tápanyagok felszabadulását az oxálsavból.

  1. Mandula 

A megfázás megelőzésére és az ellene való küzdelemre nem csak a C-vitamin jó, hanem az E-vitamin egyaránt. Az E-vitamin is ugyanúgy kulcsfontosságú az egészséges immunrendszer szempontjából. A diófélék, például a mandula vitaminokkal és egészséges telítettlen zsírokkal rendelkeznek. 46 szem hámozott mandula akár fedezheti a napi E-vitamin szükségletünk 100%-át. 

  1. Kurkuma

A kurkuma összetevője a curry, amely egy fényes, sárga keserű fűszer. A kurkumát már évszázadok óta használják a keleti országokban gyulladáscsökkentő hatása miatt. Ezáltal ez a fűszer a gyulladásos megbetegedésekkel szemben igen jól felveszi a harcot. Indiai ízesítésű ételekben gyakran használják, azonban mi is becsempészhetjük a konyhánkba, akár húsok, vagy szószok fűszerezésére egyaránt. 

  1. Zöld tea

A zöld, illetve a fekete teák flavonoidokkal vannak teli, amelyek egyfajta antioxidánsok. A zöld tea kitűnő immunerősítésre, zsírégetésre, és a fáradtság csökkentésére is. A keleti kultúrákban sokat fogyasztják kávé helyett, élénkítő hatása miatt. Ezen kívül nagyon jó méregtelenítő, amely segít a szervezetben felgyülemlett méreganyagok eltávolításában. 

hirdetes
  1. Papaya

Bár kevésbé ismert gyümölcs a papaya hazánkban, mégis érdemes fogyasztanunk. Ez a trópusi gyümölcs a napi C-vitamin szükségletünk 224%-át tartalmazza, egyetlen termésében. C-vitamin tartalma mellett egy olyan emésztő enzimmel is rendelkezik, amely remek gyulladásgátló. Emellett még tartalmaz káliumot, B-vitamint és folsavat is, amelyek fokozzák immunerősítő hatását. 

  1. Kiwi

Hasonló a papayához, a kiwi is ele van alapvető tápanyagokkal, köztük foláttal, káliummal, K-vitaminnal és C-vitaminnal. A C-vitamin fokozza a fehérvérsejteket a fertőzés elleni küzdelemhez, míg a kiwi egyéb tápanyagai a szervezet többi részét megfelelően működteti. A téli időszak közeledtével a kiwi szezonja is beindul, így szinte bármelyik nagy áruházban találkozhatunk ezzel a gyümölccsel. 

Immunerősítre persze ezen kívül is akadnak megoldások, azonban azok, akik a természetes alapanyagoknál maradnának a felsorolt gyümölcsök, és fűszerek közül fogyasszanak minél többet. Természetesen az immunrendszer hatékonyságát a rendszeres, kiegyensúlyozott táplálkozással csak még jobban megerősíthetjük. Figyeljünk oda szervezetünk jelzéseire, és lehetőleg előzzük meg a betegségeket a téli időszakban is. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Gazdasági és Közlekedési Minisztérium

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium bemutatkozása A tárca felelős a reálgazdasági... Tovább

minõségjellemzõ

terméknek, folyamatnak, vagy rendszernek egy követelménnyel kapcsolatos saját... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia Hírek