notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

10 tipp vezetőknek: így legyél jó vezető, tanácsok, hogy jó vezető lehess

hirdetes

10 tipp, ami segít jobb vezetővé válni

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Hogyan jellemeznél egy jó vezetőt? Magabiztos? Alkalmazkodó? Intelligens? Lelkiismeretes? Az igazán korszakalkotó vezetők pozitív hozzáállásúak, és inspirálják, felemelik azokat, akikért felelnek. Tisztában vannak csapatuk tagjainak értékeivel és tudják, hogy hogyan ösztönözzék őket pozitív módszerekkel arra, hogy a legtöbbet hozzák ki magukból. Egy jó vezető olyan ember, akit az emberek szívesen követnek. Lelkesek, szenvedéllyel tekintenek munkájukra, őszinték és mindig energetikusak. Ők az olyan vezéregyéniségek, akik nem csak a csapat, vagy a cég céljait próbálják elérni, hanem azon is aktívan dolgoznak, hogy a csapat összes tagja a legjobb formáját hozza, és odaadással végezze a feladatát. Szóval hogyan válhatsz te is jobb vezetővé? A következő tippek ebben hivatottak segíteni!
 

10 tipp, hogy jó vezető legyél

1. Légy tisztában vezetői stílusoddal

Mindenekelőtt elemezned kell jelenlegi vezetői stílusodat. Mérlegeld az erősségeidet, és vedd figyelembe, hogy mely területeken lenne érdemes javítanod. Ha nem sikerül tiszta képet felvázolnod magadról, keress egy elismert kérdőívet, ami néhány kérdésre adott válaszodból segít eldönteni, hogy milyen stílusú vezető is vagy.

2. Biztasd kreativitásra követőidet

A szellemi stimuláció a sikeres, szeretett vezetők egyik fő jellemzője. Fontos, hogy rendszeresen arra biztasd követőidet, hogy kreatív módokon fejezzék ki magukat. Állíts eléjük új kihívásokat, de ne hagyd őket magukra – ezek a kihívások segíthetnek kihozni rejtett kreativitásukat, ami személyes fejlődést eredményez majd.

Fontos, hogy ha kihívások elé állítod csapatod tagjait, akkor a képességeiknek megfelelően tedd ezt. A lehetetlen feladatok csak frusztrációhoz és kudarcérzethez vezethetnek, és felelősségteljes vezetőként épp, hogy ennek az ellenkezőjét szeretnéd elérni követőidnél.

3. Mutass példát

Az igazán jó vezetők nem csak prédikálnak arról, hogy mit és hogyan kellene csinálni, hanem rendszeresen konkrét példákat is mutatnak ezekről követőiknek. Ezzel egyrészt kiérdemlik azok elismerését, másrészt pedig arra ösztönzik őket, hogy vegyék át jó szokásaikat.

hirdetes

A kutatások szerint a vezetők képesek egy konkrét gondolkodásmódot kialakítani maguk körül, ami idővel aztán átszáll követőikre is. Tégy róla, hogy ez egy pozitív, optimista gondolkodásmód legyen, ami a maximális teljesítményre buzdítja a körülötted lévőket.

4. Légy szenvedélyes

Te felnéznél egy olyan emberre, akit nem igazán érdekelnek a csapat céljai? Fordulnál hozzá tanácsért? Példát vennél róla? Mind tudjuk a válaszokat ezekre a kérdésekre. Az legjobb vezetők nem csak azért végzik a munkájukat (és kérik csapatuk segítségét ehhez), hogy végezzenek vele, hanem mert őszinte szenvedéllyel és lelkesedéssel dolgoznak projektjeiken.

Szóval kezdj el gondolkodni rajta, hogy hogyan mutathatod, fejezheted ki elszántságodat csapatod számára. Éreztesd az emberekkel, hogy érdekel, hogy hogy haladnak a munkával és személyes fejlődésükkel. Ha valaki megoszt valamit a csoport többi tagjával, köszönd meg, hogy hozzájárulnak a közös munkához és sikerekhez.

hirdetes

5. Ne csak beszélj, hallgass is

A példamutató vezetőség egyik fő ismérve a jó kommunikációs képesség, főleg ha külön-külön is hajlandó vagy elbeszélgetni a csapat tagjaival. A korszakalkotó vezetők akkor a leghatékonyabbak, ha úgy képesek átadni elképzeléseiket követőiknek, hogy azok ez után hasonló szenvedéllyel és elszántsággal tekintsenek ezekre a tervekre.

A jó vezetők szóban és szavak nélkül is kimutatják, hogy őszintén érdeklik őket csapattagjaik. Hagyd tehát nyitva a kaput a kétirányú kommunikációra, hogy a csapat tagjai bátran visszajelezhessenek és hozzászólhassanak az adott témához, illetve hogy hasznos hozzájárulásaikkal segítsék a projekteket.

További tippekért lapozz a következő oldara!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

irányítási rendszer

rendszer politika és célok megfogalmazásához, valamint a célok eléréséhez ... Tovább

globális marketing

A differenciálatlan marketingstratégia speciális esete, melynek keretében a vállalat azonos... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság