notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A szavak forradalma: te észrevetted, hogy több száz új szót használunk a koronavírus miatt?

hirdetes

Te észrevetted, hogy közel 200 új szót használunk a koronavírus miatt?

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Annyiszor leírtam már, hogy a korornavírus (én sokáig ezt a szót sem használtam) az élet minden területén változásokhoz vezetett, és ez alól még a nyelvünk sem kivétel! Veszelszki Ágnes nyelvész egy online űrlap segítségével két nap alatt több mint 200 olyan szót gyűjtött össze, melyek az elmúlt néhány hónapban jelentek meg a magyar nyelvben. Vécépapírkrízis, élesztőpárbaj, karanténszínház, skype-sörözés. karanTeam-party, covidmentesítés, koronapara, karanténtorna, karanténbaba, operatívtörsz sajtótájékoztató, social distancing na meg a #maradjotthon, soroljam még?

Új szavakat használunk a koronavírus miatt

Minden a koronavírusról szól

Próbáld meg bekapcsolni a tévédet és úgy nézni 5 percig, hogy egyszer ne hangozzon el egy koronavírussal kapcsolatos kifejezés sem, vagy görgess csupán fél percet a facebookodon, úgy, hogy egy koronás kifejezést se találj, esetleg próbálj meg elfogyasztani egy ebédet a családi asztalnál, úgy, hogy valaki ne ejtene ki a száján legalább 5 koronavírussal kapcsolatos szót! Bármit csinálunk elé tesszük, hogy karantén, vagy korona: karanténtorna, karanténturizmus, karanténebéd, karanténsütés, karanténsüti, karanténfilmezés, és a sor végtelen. Az Oxford szótár nyelvészei szerint márciusban a 20 leggyakrabban használt szóból mind a 20 a koronavírussal függött össze. Mutatjuk is ezeket az új szavakat, amik egyik napról a másikba észrevétlenül épültek be a szókincsünkbe.

hirdetes

Szavak a betegséggel kapcsolatban

hirdetes

Tekintve, hogy a koronavírus egy egészségügyi kifejezés, természetesen számtalan a betegséggel kapcsolatos kifejezés látott napvilágot, bár nem ezek a leginkább népszerű szavak. Kezdjük rögtön magával a betegség nevével: COVID-19, folytassuk a kórokozójával: SARS-CoV-2, amik ebben az évben keletkeztek, azzal, hogy a vírus napvilágot látott, és egy globális járványt robbantott ki. De magát a korona kifejezést is az új keletű szavak listájára sorolhatjuk, hiszen egy teljesen új jelentést kapott. Ki az, aki ne használná csak úgy magában ezt a szót: „szerinted mikor lesz vége a koronának?”, “a korona miatt lemondtuk a nyaralást”, teljesen természetes, hogy senki sem a koronázási ékszerről beszél. De ezzel egy időben új értelmet nyert a megkoronázták, és a koronás kifejezés is. Aki még mindig nem hisz a koronavírus létezésében az pedig covidinka, vagy covidiot, ennek szöges ellentétje pedig az „elgyőrfipálosodott” magatartás. De ez csak néhány kiragadott kifejezés, a sok-sok újonnan használt közül. 
 

A további koronavírussal kapcsolatos szavakért lapozz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

érdekelt fél

érdekelt fél Olyan személy vagy csoport, akit vagy amelyet egy szervezet környezeti... Tovább

metrológiai megerõsítés

olyan mûveletek összessége, amelyek annak biztosításához szükségesek, hogy egy... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Kultúra Magyarország