notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Választás 2006 2. forduló eredmény?

hirdetes

Választás 2006 2. forduló eredmény?

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ön miért jutott erre a honlapra? Mert ez az oldal egy hatékony, keresõbarát oldal! Szeretne Ön is több látogatót, egy hatékony és üzletet hozó honlapot? Online marketing tanácsadás, honlapkészítés állami támogatás segítségével! Kérje ajánlatunkat itt!

Ki alakít kormányt 2006 április 23. után? Illetve nem csak az a kérdés, ki alakít kormányt, hanem ki mennyire nyeri meg a 2006-os választást! Most minden az utolsó héttõl függ, mennyire képesek a pártok mozgósítani szavazóikat. A két kispárt már kényelmeseh hátra dõlhet, nekik már nem sok beleszólásuk van a végeredménybe, a kormány alakításba annál inkább. Nézzük hát, mit mondanak a politikai elemzõk!

Ön miért jutott erre a honlapra? Mert ez az oldal egy hatékony, keresõbarát oldal! Szeretne Ön is több látogatót, egy hatékony és üzletet hozó honlapot? Online marketing tanácsadás, honlapkészítés állami támogatás segítségével! Kérje ajánlatunkat itt!

 Önkormányzati választás eredmény 2006 cikk ide kattintva!

 

Választás 2006. 2. forduló eredménye 

Semelyik közvélemény kutató cég nem közölt honlapján nyilvános adatokat a II. forduló valószínûsített eredményeirõl, így a pártok által publikált nyilatkozatokra tudunk csak szorítkozni. Teljesen pártatlanul, mindkét nagy párt nyilatkozatait leközöljük!

Lássuk, mit mondott a Fidesz elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában, Orbán Viktor a 2. forduló esélyeirõl:


 

Orbán Viktor: Reális esély van a gyõzelemre
2006. április 17. 8:56


Magyar Nemzet - Csermely Péter
Egyszer már megpróbáltam ráébreszteni az embereket, mi fog történni, ha MSZP–SZDSZ-kormány alakul – emlékeztet a Fidesz elnöke a 2002-es választások kampányára a lapunknak adott interjúban. – Akkor a két forduló között elmondtam: a Széchenyi-tervet megfojtják, és megugrik a munkanélküliség. Így lett. Drasztikusan megemelik a gáz árát. Így lett. A gyógyszerár-megállapodást felrúgják, és emelkedik a gyógyszerek ára. Így lett. Szétzúzzák a polgári kormány otthonteremtési programját. Így lett. A gyermekek után járó adókedvezményt elveszik. Így lett. A diákhitel kamatát növelik. Így lett…
Most azonban az a legfontosabb, hogy a híveink ismét erõre kapjanak, legyen bennük elég elszántság, és együtt végigharcoljuk a húsvét utáni napokat. Saját kezünkben van a jövõnk. (A teljes interjú olvasható)

 
Fotó: Tóth Tibor
 
Miniszterelnök úr, kedden ismét a nyakába veszi az országot. Öt nap, több mint háromezer kilométer, naponta akár kilenc beszéd. Tömeg lesz, lelkesedés lesz, zászló lesz, az biztos. Lesz-e mondanivaló?

– Most lesz csak igazán. Az elsõ forduló elõtt azt mondtuk az embereknek, hogy tegyenek fel maguknak egy kérdést: betartotta-e a koalíció a jóléti rendszerváltozásra vonatkozó ígéretcsomagját, azt kapták-e, amit vártak, és jók-e a kilátásaik a jövõre nézve? Azt javasoltuk, hogy amennyiben erre a kérdésre igennel felelnek, és nem áll fenn egyéb kizáró ok, akkor szavazzanak nyugodt szívvel az MSZP-re vagy az SZDSZ-re. Ha azonban a válaszuk nemleges, és úgy látják, hogy változásra van szükség, akkor válasszanak minket, ránk számíthatnak, van olyan programunk, amelyikrõl joggal gondoljuk, hogy többet nyújt és jobb életet teremt, mint amire az elõzõ négy évben futotta. Erre a kérdésre a választópolgárok ötven százaléka igennel, ötven százaléka pedig nemmel válaszolt. Ez azt a politikai helyzetet idézte elõ, hogy száztíz mandátum sorsa még nem dõlt el. Ebbõl hetvenet kell megszereznünk ahhoz, hogy a Fidesz és az MDF közösen le tudja váltani a jelenlegi kormányt.

– Az MDF-re térjünk vissza késõbb, most inkább egy gyors közbevetés: egyes kormánypárti politikusok azt hangoztatják, hogy az ellenzéknek matematikai esélye sincs.

– Hiába, manapság egyre többen bírálják a középiskolai oktatás színvonalát. Ha így áll a dolog, akkor miért járják csapatostul az országot, és miért kampányolnak pénzt és energiát nem kímélve? Nyilván azért teszik, mert õk is tudják, hogy semmi nem dõlt el.

– Még nem mondta el, hogy mi az új mondanivaló.

– Nos, az új helyzet hétfõn állt elõ, nem vasárnap. Hétfõn ugyanis a kormány közzétette az ország valóságos pénzügyi helyzetére vonatkozó adatokat. Magyarán az az ötven százalék, aki az általunk feltett kérdésre igennel válaszolt, és a baloldalra szavazott, most szembesült azzal, hogy a kormány becsapta. Márpedig a demokrácia lényege, hogy az igazsághoz mindenkinek joga van, az igazság közös érték. Idézzük fel a választás elõtti jelszavakat: dübörög a gazdaság, stabil és nagy a jólét, minket irigyel fél Nyugat-Európa. Ehhez képest hétfõn kiderült, hogy kirámolták a kasszát, a felvett ezermilliárdos nagyságrendû hiteleknek nyomuk sincs, és az adósság nem a szánk széléig ér, ahogy mi gondoltuk és mondtuk, hanem a fejünk búbjáig.

– Lehetett sejteni, hogy a Pénzügyminisztérium nem azért halasztotta a tájékoztatást az elsõ forduló utánra, mert csodálatos adatok szerepelnek benne.

– Sejteni lehetett, de hétfõ óta tudjuk is. És ami a legnagyobb arcátlanság a történetben, nyíltan azzal indokolták a halasztást, hogy a bejelentés ne befolyásolja a választásokat. Ez pult alatti kormányzás: a hatalom eltitkolja a közérdekû adatok számára kínos részét, és eldönti helyettünk, hogy mit tudhatunk meg és mikor a saját életünkrõl és közös dolgainkról. Mi ezt nem fogadjuk el, és a hátralévõ napokban nyíltan el fogjuk mondani, hogy mi történik majd, ha ez a koalíció marad kormányon.

– ?

– Már a nyáron tömeges elbocsátások lesznek, és tovább nõ a munkanélküliség. Meggyengül a forint, a devizában felvett hitelek törlesztõrészlete havi nyolc-tízezer forinttal is növekedhet. A benzin literenkénti ára eléri, sõt akár meg is haladja a háromszáz forintot. A gyengülõ forint miatt elszabadulnak az árak, s pénzhiányra hivatkozva, ahogy a repülõtér esetében is tették, mindent eladnak majd, ami eladható. Ki fogják árusítani a termõföldet, a kórházakat, és fizetõssé fogják tenni az egészségügyet, ahogy ezeket itt-ott már el is kottyantották. A kistelepüléseken folytatják a kis iskolák és a posták bezárását. A második forduló tétje, hogy mindezt megakadályozzuk.

– Ezek egyelõre feltételezések. Az ön jóslatai be szoktak jönni?

– Szomorúan mondom, mert negatív elõrejelzések esetében ez nem öröm, de igen. Egyszer már megpróbáltam ráébreszteni az embereket, hogy mi fog történni, ha MSZP–SZDSZ-kormány alakul. Akkora hangerõvel mondtam, amekkorával csak bírtam, hogy hallja meg mindenki. Ez 2002-ben volt, a két forduló között. Azt mondtam, hogy a Széchenyi-tervet megfojtják, és megugrik a munkanélküliség. Így történt. Hogy drasztikusan emelik a gáz árát. Így történt. Hogy a gyártókkal kötött gyógyszerár-megállapodást felrúgják, és nõ a gyógyszerek ára. Így történt. Hogy az otthonteremtési hitelek kamattámogatásának egy részét megvonják, elveszik az adókedvezményt, és szétzúzzák a polgári kormány otthonteremtési rendszerét. Így történt. Hogy a gyermekek után járó adókedvezményt elveszik. Így történt. Hogy a diákhitel kamatát emelik. Így történt. Hogy a családi gazdálkodók számára kidolgozott programokat megszüntetik, megváltoztatják a földvásárlásra vonatkozó szabályokat, az elõvásárlási sorrendet felcserélik, elõrehozzák a bérlõket, és ezáltal a külföldieket részesítik elõnyben. Így történt. Hogy az egyházainkat rendszeresen zaklatják majd, és megpróbálják ellehetetleníteni az egyházi intézményeket. Így történt. Hogy a státustörvényt és vele a magyarigazolványt zárójelbe teszik, és magára hagyják a határainkon túl élõ magyarságot. No, ez nem így történt, egy kicsit tévedtem, mert nemcsak magukra hagyták õket, hanem rájuk is uszították az itthoni magyarok egy részét is. Ezeket mondtam 2002-ben. Most megint fel fogom sorolni, mi várható, és azt is, miként lehet elkerülni mindezt, hogyan lehet megakadályozni, hogy a kormány dilettáns politikájának az árát az emberek fizessék meg.

hirdetes

– És hogyan?

– Nem kell heroikus, nagy tettekre gondolni. Mindenkinek csak a saját munkáját kell elvégeznie. Aki már egyszer szavazott a Fideszre, és a körzetében még nem dõlt el a mandátum, az újra menjen el szavazni! És mondja el a valóságos helyzetet azoknak az ismerõseinek, akiket a kormány becsapott! Nem minket csaptak be, hiszen mi az elsõ fordulóban is a változásra szavaztunk, hanem az MSZP-szavazókat csapták be, nekik kell segíteni, hogy átlássák a valós helyzetet. Meg kell nekik mondani: az már mindegy, hogy az elsõ fordulóban hová tették az ikszet, ha el akarják hárítani a pénzügyi válságot, most szavazzanak a Fideszre. A Fidesznek mint pártnak is van munkája. Az MDF-fel meg kell egyeznünk minden lehetséges kérdésben. Meg kell egyeznünk a közös miniszterelnök-jelölt személyében is. Eddig ez nem sikerült, de ettõl legalább nem zárkóztak el, csak a második forduló utánra halasztották. És személyesen nekem is van teendõm. Most, amikor az ország biztonsága a tét, félre kell tenni minden személyes ambíciót és pártérdeket. Meg kell védenünk az embereket attól, ami rájuk vár. Ki kell tehát mondanom, összefogásra van szükség, hogy meg tudjuk teremteni egy nemzeti kormány megalakulásának a feltételeit. Tudomásul kellett vennem, hogy az MDF engem nem fogad el, és én tudomásul is vettem. Szükség lesz tehát egy új, közös miniszterelnök-jelöltre. Ezt a személyes döntést meghoztam. Mindig úgy gondolkodtam a munkámról, hogy az soha nem cél, hanem eszköz, mindig megpróbáltam magasabb rendû célokat szolgálni, és igyekeztem jó célok hasznos eszköze lenni.

– A jobboldal vezetõje, vagy ahogy a baloldalon mondják, vezére eddig ön volt. Most ki lesz?

– Ameddig a jobboldali szavazók bíznak bennem, addig én folytatom, amit tizenkét éve elkezdtünk. A Fidesz kampányát én vezetem, a Fideszt én vezetem, és én fogom vezetni a választások után is. Akár fent vagyok, akár lent, örömben vagy bánatban, az a közösség, amit tizenkét év alatt felépítettünk, számíthat rám. A magyar embereknek a történelmünk során szembesülniük kellett azzal, hogy a vezetõik gyakran elárulják, eladják, cserbenhagyják õket. A mi közösségünk nemcsak egy nagy párt, egy széles szövetség vagy egy erõs parlamenti frakció, hanem valódi közösség, amit nem egyszerûen érdekek tartanak össze, hanem magas elvek és mély meggyõzõdések. Ennek a közösségnek a tagjai mindig számíthatnak egymásra. Én is ide tartozom, és rám is mindig számíthat mindenki.

– Most inkább az az érzésem, hogy mindenkinek az útjában áll.

 

Ön miért jutott erre a honlapra? Mert ez az oldal egy hatékony, keresõbarát oldal! Szeretne Ön is több látogatót, egy hatékony és üzletet hozó honlapot? Online marketing tanácsadás, honlapkészítés állami támogatás segítségével! Kérje ajánlatunkat itt!

 

– Ha nem is mindenkinek, de kétségtelen, hogy komoly erõknek állok az útjában. Nem azért, mert valamiféle különleges személyiség lennék, hanem mert ezt a több mint kétmilliós közösséget vezetem. És õk is útban vannak velem együtt, lássunk tisztán, ez a hajtóvadászat nem pusztán nekem szól: a személyemen keresztül õket támadják, ezt a több mint kétmilliós közösséget akarják szétbontani. A hordót is úgy lehet szétverni, ha a dongákat összefogó pántokat szétverik. A legerõsebb pánt ma én vagyok, ezért irányul ellenem az agresszivitásuk, dühük és gyûlöletük. Útjában állok az MSZP-nek, az SZDSZ-nek, és igen, igen, egyre inkább úgy tûnik, hogy az MDF vezetésének is. Azoknak állunk az útjában, akik el akarják adni a termõföldet. Azoknak, akik üzletet akarnak csinálni az egészségügybõl. Azoknak, akik meg akarják szerezni a magyar közvagyont. Azoknak, akik továbbra is luxusprofittal akarják sarcolni a magyar embereket. És útjában állunk, de nagyon, a kommunista pártmunkásokból lett milliárdosoknak. A mi közösségünk érintetlen, létszámában egyre növekvõ politikai erõ, az egyetlen, amelyben semmiféle pénzügyi csoportnak nincs befolyása. Bebizonyosodott, hogy a szövetségépítés a helyes út, jó és szükséges döntés volt bevonni a gazdákat, a vállalkozókat, a kereszténydemokratákat és a romákat is, hiszen több szavazatot kaptunk, mint négy éve. Úgyhogy az a tény, hogy sokaknak állunk, állok az útjában, nem ok arra, hogy félreálljunk. Nem is fogunk, felvesszük a küzdelmet és harcolunk. Húsvétkor lelkiekben megerõsítjük magunkat, és kedden folytatjuk a mérkõzést. 2002-ben csoda kellett volna, most reális esélyt kell, kemény munkával ugyan, valóra váltani.

– Ami a gazdákat illeti: a falvakban nem csapott az égig a szavazási hajlandóság. Persze a kormány sem tétlenkedett, néhány héttel, nappal a választás elõtt fizette ki a gazdáknak járó tavalyi pénzeket, a családi pótlékot és a dupla nyugdíjrészletet.

– Ebbõl most csak az fontos, hogy ezek szerint bõven vannak tartalékaink a második félidõre.

hirdetes

– Itt a jó alkalom arra, hogy visszatérjünk az MDF-re.

– Az MDF azt az álláspontot alakította ki, hogy a Fidesz gyõzelméért nem tesz semmit. Nem segít abban, hogy polgári kormányzás jöjjön létre, egy lépést sem tesz ezért a célért. Azt mondták, hogy a Fidesz nyerje meg a választást, ha tudja, és ahogy tudja. Aztán, ha megvan a gyõzelem, õk majd csendesen bekopogtatnak, és a maguk részét szívesen kiveszik belõle. Ezt most nem minõsítem, de egyenes beszédnek tartom, és miután Magyarország sorsa a tét, s ez a legfontosabb, tudomásul veszem.

– Tanulmányozták már az MDF országos listájának az elejét? Hogy kik jutottak be a parlamentbe? A frakciójuk felét a Tisztelet Társasága, konkrétan Schmuck Andor, még konkrétabban az MSZP delegálta.

– Ismerjük a neveket.

– Ennyi?

– A politika olyan világ, amelyben semmilyen öszszefüggés nem marad rejtve. Idõ kérdése, de végül minden a felszínre kerül. Nem vagyok tényfeltáró újságíró, hogy nyomozzak, abból kell fõzzek, amit kapok. Ezek a képviselõk vannak az MDF frakciójában, és csak velük együttmûködve tudjuk leváltani a kormányt. Persze látjuk, amit látnunk kell, de engedje meg, hogy errõl többet ne mondjak.

– Nem kellene inkább világossá tenni, hogy az MDF e pillanatban az MSZP pórázán fuldoklik?

– Egyértelmû különbséget teszünk az MDF jelenlegi vezetése és a tagsága között, a szavazóikról nem is beszélve. Az MDF-fel való együttmûködés alapvetõ feltétele a kormányváltásnak. Most csak ennyit mondhatok.

– Az MDF úgy véli, nincs esély a gyõzelemre, persze hogyan is vélné máshogy a fentiek alapján? Maga Boross Péter mondta ezt, aki kétségkívül ért hozzá, hiszen õ volt az a miniszterelnök, aki az 1994-es választásokon az MDF százharmincöt fõs parlamenti frakcióját sikeresen harmincnyolc fõsre kurtította. A teljesítménye tehát joggal nevezhetõ páratlannak.

– Nem ildomos felvetés ez, nehéz idõk voltak azok, a magam részérõl Boross Pétert pedig tisztelem. Ami azonban ezt a megnyilvánulását illeti: egy közösséget nem szabad elárulni a küzdelem közepén, márpedig aki így áll hozzá, mint õ, az akaratlanul is éppen ezt teszi. Ismétlem: reális esély van a gyõzelemre. Most az a legfontosabb, hogy híveink ismét erõre kapjanak, legyen bennük elég elszántság, és együtt végigharcoljuk a húsvét utáni napokat. Saját kezünkben van a jövõnk.

Forrás: MNO.HU

És lássuk, mit mondd az MSZP. A párt a Szonda Ipsossal készítetett egy közvélemény kutatást, ezt elemzik honlapjukon, az MSZP.HU-n. Íme:

KOALÍCIÓ ABSZOLÚT TÖBBSÉGRE SZÁMÍTHAT

MTI/mszp.hu, 2006. április 14.

Szonda Ipsos szerint annak van nagyobb valószínûsége, hogy a parlamentben az MSZP és az SZDSZ abszolút többségre számíthat

 

Ön miért jutott erre a honlapra? Mert ez az oldal egy hatékony, keresõbarát oldal! Szeretne Ön is több látogatót, egy hatékony és üzletet hozó honlapot? Online marketing tanácsadás, honlapkészítés állami támogatás segítségével! Kérje ajánlatunkat itt!

 


A választások második fordulója elõtt a Szonda Ipsos szerint annak van nagyobb valószínûsége, hogy a parlamentben az MSZP és az SZDSZ abszolút többségre számíthat - az elemzést a Népszabadság pénteki száma tette közzé.


A Szonda Ipsos második forduló elõtti utolsó felmérése szerint, a mandátumbecslõ modell számításai alapján, a Fidesznek önmagában lényegében nincs, viszont az MDF-fel együtt matematikailag van némi esélye a választások megnyerésére, egy kiemelkedõen hatékony kampány esetén, vagy ellenfelei jelentõs hibájából.


A jelenlegi részvételi szándékok és átszavazási hajlandóságok alapján a Szonda Ipsos a legvalószínûbbnek azt tartja, hogy az MSZP 180 (plusz-mínusz 4) mandátummal végez, az SZDSZ-nek 20 (plusz-mínusz 2), a Fidesznek 169 (plusz-mínusz 6), az MDF-nek 12-13 mandátuma lehet.


A második forduló és a választás végeredményét a közvélemény-kutató cég szerint alapvetõen két tényezõ határozza meg: az, hogy milyen lesz az egyes pártok elsõ fordulós szavazótáborának részvételi hajlandósága, illetve milyen átszavazási szándékot mutatnak a nagy pártok irányába a kis pártok szavazói. Érdekes továbbá az is, hogy sikerül-e bármelyik oldalnak új szavazókat toboroznia, olyanokat, akik az elsõ fordulóban nem vettek részt.


A kutatók felmérései szerint - ahogy írják - a közvélemény érzékeli, hogy az MSZP megnyerte a listás szavazást, több egyéni mandátumot szerzett az elsõ fordulóban, s hogy több helyen vezet, mint ellenfele. E helyzetértékelés egyik következménye, hogy az el nem dõlt körzetekben a többség (70 százalék) az MSZP-t tartja a választás esélyesének. Még a Fidesz-szavazók körében is ez az elterjedtebb vélemény (42 százalék, szemben a saját nyerésüket feltételezõ 32 százalékkal). A közvélemény-kutató cég szerint ha óvatosan is, de mûködésbe lépett a gyõztes felé húzás jelensége. Azok a választók, akik nem voltak szavazni, inkább a szocialisták, mint a Fidesz irányába nézegetnek, de aktivitási szintjük nem igazán jelentõs.


A közvélemény-kutató cég szerint a két kisebb párt aktuális választói viselkedése a kormánykoalíció irányába billenti a mérleget. Az SZDSZ tábora eléggé "egyben van", 80 százalékuk hitet tesz amellett, hogy elmegy szavazni és a visszalépéseket támogatva, a szocialista jelöltre fog voksolni.


Az MDF tábora a felmérés alapján megosztott, bizonytalan, de meglehetõsen aktív. A többség támogatja pártvezetés eddigi lépéseit. Az MDF-esek nagyjából egynegyede a Fidesz fennmaradó jelöltjét támogatja majd, kevesebb mint egyötödük az MSZP-s kandidálót. A Szonda Ipsos felmérése szerint, amennyiben a két kis párt és a nagy pártok választói viselkedése kitartana a második fordulóig, akkor a kormánykoalíciónak 200 feletti mandátuma lenne. Amennyiben az MDF-jelöltek többsége visszalépne a Fidesz javára, ismerve a hezitálók másodlagos preferenciáját, mindez alig változtatna a mandátumok számán - valószínûsíti a közvélemény-kutató cég.

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

nemzetközi marketing

A külföldi piacokon végzett marketingtevékenység, ahol a vállalat differenciált vagy... Tovább

vevõi megelégedettség

a vevõ észlelése arról, hogy milyen mértékben teljesültek a vevõ követelményei ... Tovább

Tovább a lexikonra