notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Választás 2006 - hogyan állnak most a pártok?

hirdetes

Választás 2006 - hogyan állnak most a pártok?

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ki nyerné a választásokat, ha most vasárnap lennének a választások? Hogyan állnak a pártpreferenciák? Cikkünkben összefoglaltuk a nagyobb közvélemény kutató intézetek kutatási eredményeit, és az egyéb véleményeket.

Ön miért jutott erre a honlapra? Mert ez az oldal egy hatékony, keresõbarát oldal! Szeretne Ön is több látogatót, egy hatékony és üzletet hozó honlapot? Online marketing tanácsadás, honlapkészítés állami támogatás segítségével! Kérje ajánlatunkat itt!

Választás 2006 közvéleménykutatás február - március

Az összes választóképes lakosság (teljes felnõtt népesség) körében mért adatok, zárójelben a határozott pártpreferenciával rendelkezõk, a biztos szavazók adatai):

MSZP FIDESZ MDF SZDSZ
Gallup 26 (40) 29 (45) 3 (4) 4 (5)
Tárki 28 (45) 28 (45) 3 (4) 1 (2)
Szonda Ipsos 26 29 2 3
Online közvélemény kutatás 37 42 - -

A Gallup részletes, 1020 embert megkérdezõ kutatásában a pártpreferenciák mellett azt is megkérdezte az emberektõl, hogy mi a véleményük az ország helyzetérõl. A teljes cikket ide kattintva a Gallup oldalán olvashatják el 

Ha értesülni szeretne a legújabb pályázatokról, a gazdasági élet legfrissebb híreirõl, iratkozzon fel hírlevelünkre itt!

A pártpreferenciákról a Gallup így ír:

Február nem hozott drámai változásokat, továbbra is hibahatáron belüli különbségeket mérünk a két vezetõ politikai erõ között.  A teljes népességben a Fidesz továbbra is három százalékkal vezet az MSZP elõtt, míg a biztos szavazók között az eredmény teljesen kiegyenlített. Az elõzõ hónaphoz képest a kis pártok legtöbbje valamivel több szimpatizánst tudhat magáénak, ami a nagy pártok szavazótáborának kismértékû zsugorodásával járt együtt. 

Mind az MDF, mind pedig az SZDSZ támogatói köre az elõzõ két hónaphoz képest hibahatáron belül, de bõvült; jelenleg 3, illetve 4 százalékos a teljes választókorú népesség körében. A többi parlamenten kívüli párt közül a Munkáspárt, a Harmadik Út (Jobbik-MIÉP) 1-1 százalékos, a Centrum Párt 2 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

Ha csak a határozott pártpreferenciával rendelkezõk közötti arányokat vizsgáljuk, akkor itt a FIDESZ elõnye az MSZP-vel szemben 5 százalékpont, 45:40 az állás. Az SZDSZ ebben a hónapban tovább növekedett és most öt százalékot ért el, az MDF négy, míg a Harmadik Út (Jobbik-MIÉP), illetve a Centrumpárt két százalékos szimpátiával bír.

A választáson való részvételüket biztosra ígérõk aránya ebben a hónapban is viszonylag magas és most 59 százalékos ez az arány. Ezen belül 15 százalék nem nyilvánított határozott pártpreferenciát.

A teljes cikk ide kattintava a Gallup oldalán


A Tárki szerint, ha ma lennének a választások...

hirdetes

A Századvég és a TÁRKI Rt. 2006. februári pártpreferencia kutatás eredményeirõl

A Századvég és a TÁRKI Rt. közös választáskutatási programja keretében a felnõtt lakosság körében végzett 1000 fõ megkérdezésén alapuló, kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentatív kutatás eredményei szerint nem változott lényegében a több hónapja kialakult helyzet. Az MSZP és a FIDESZ továbbra is fej-fej mellett áll, támogatottságuk a felnõtt lakosságon és a pártot választókon belül teljesen megegyezik, a biztos szavazó pártválasztók körében pedig valamivel nagyobb a FIDESZ támogatottsága. Ez azt jelenti, hogy az április 9-én tartandó parlamenti választásokon, a szavazásra jogosultak egyaránt 28-28%-a, a pártot megnevezõknek pedig azonosan 45-45%-a tervezi, hogy az MSZP-re és a FIDESZ-re szavaz. A biztos szavazó pártválasztóknak ­– azaz azoknak, akik biztosra ígérik részvételüket a 2006-os választások elsõ fordulójában és rendelkeznek pártpreferenciával – 43%-a tervezi hogy az MSZP-re, és 48%-a hogy a FIDESZ-re fog szavazni.

A felmérés szerint a két nagy párton kívül semelyik párt nem éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5%-os küszöböt sem a teljes lakosság, sem a biztos szavazó pártválasztók körében. Egyedül a pártválasztók – azaz a pártot megnevezõk, de részvételi szándékukat nem feltétlenül biztosra ígérõk – körében éri el az SZDSZ az 5%-os küszöböt (januárban 3% volt). (A pártválasztókon belül az MDF támogatottsága januárban 1 februárban pedig 2% volt.) Ezzel együtt, sem az SZDSZ sem az MDF esetében statisztikai értelemben nem tapasztalható lényeges elmozdulás a januári adatokhoz képest. Az SZDSZ felnõtt lakosságon belüli támogatottsága februárban 3%, (januárban 2% volt), a biztos szavazó pártválasztóknak pedig 4%-a szavazna a liberális pártra (januárban 3% volt). Az MDF támogatottsága még ennél is csekélyebb: Míg a felnõtt lakosságon belül a januári eredményekkel egyezõen 1%-os a támogatottságuk, a biztos szavazó pártválasztók körében 2%-os (januárban 1% volt.)

A parlamenten kívüli pártok közül a Harmadik Út: MIÉP-Jobbik Magyarországért közös listája és a Centrum Párt éri el a teljes népességen belül az 1 százalékos támogatottságot.

A Tárki teljes cikke ide kattintva


A SZONDA-IPSOS pártpreferencia és politikusi népszerûség kuatása

Cikkünk megejlenésének idején a Szonda Ipsos még mindig a januári pártpreferencia adatokat közli csak honlapján, itt még vezetett a Fidesz, azonban azóta sok víz lefolyt a Dunán. Találhatunk azonban egy jó összefoglalást a politikusok népszerûségérõl:

Politikusok népszerûsége: Gyurcsány elõzi Orbánt

A választási kampány a szokásosnál nagyobb változásokat, erõsödõ érzelmeket hozott a politikusok megítélésében. Ezúttal az ellenzéki politikusok mindegyikének romlott a népszerûsége, közülük Pokorni Zoltán és Rogán Antal pontszáma esett a legtöbbet, 4 pontot. Ugyancsak ennyivel lett alacsonyabb Sólyom László és Demszky Gábor népszerûségi mutatója is. Miniszterelnöksége idõszakában Gyurcsány Ferenc elõször elõzi meg ténylegesen – a mintahibánál nagyobb különbséggel – Orbán Viktort (52 illetve 47 pont). - Néhány érdekesség a Szonda Ipsos által 2006 februárjának harmadik hetében, a politikusok népszerûségérõl készített közvélemény-kutatásaiból.

hirdetes

A fiatal demokrata politikusoknak nem tettek jót az elmúlt hetek, kedvezõtlenebbé váltak a róluk kialakult vélekedések és hátrébb csúsztak a népszerûségi rangsorban. Pokorni Zoltán és Rogán Antal 4 pontos visszaesése alapvetõen a szocialista szimpatizánsoknak tudható be. Korábban sem voltak kedveltek körükben, a megelõzõ hónapokban a Fidesz alelnökét 25, a kampányfõnököt 20 pont körüli pontszámokkal értékelték. A kormánypárti hívek ellenérzései újabban még markánsabbak lettek, Pokorni mindössze 17, Rogán 13 pontot kapott tõlük. Az MSZP támogatóinak elutasító attitûdje egyébként nemcsak kettejükkel, hanem a többi ellenzéki politikussal szemben is felerõsödött. Még Orbán Viktorral is szemben nõttek a – korábban is meglehetõsen erõs - negatív érzések: 21 pontról 17 pontra csökkent a rokonszenvmutatója. Mindeközben a szocialisták még egységesebben felsorakoztak Gyurcsány Ferenc mögé: januártól februárig 81 pontról 85 pontra emelkedett a népszerûségi indexe. Ezzel „befogta” Orbán Viktort, aki hasonló mértékben kedvelt a fideszesek körében. A kampány idõszaka nem csak a két nagy párt frontemberével kapcsolatos érzelmi polarizálódást hozta magával, hanem a többi pártpolitikusét is. A többi között Kuncze Gáborét, Hiller Istvánét és Áder Jánosét, akiknek a megítélése még az átlagosnál is karakteresebbé vált. Az SZDSZ elnöke saját hívei körében 78 pontról 83 pontra javított, az MSZP-sek között 57 pontról 61 pontra emelkedett a népszerûségi indexe, míg a Fidesz táborában 34 pontról 29 pontra esett vissza. Hiller sajátjai körében 4 pontot, Áder 2 pontot emelkedett, míg a másik oldaltól 3, illetve 5 ponttal kaptak kevesebbet a múlt havinál.

A Szonda Ipsos teljes cikke ide kattintva

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

ISO 9001, ISO 14001 belsõ auditori, minõségirányítási vezetõ, valamint minõségügyi szakember tanfolyamok részletesen itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

stratégiai partnerkapcsolat

Olyan kölcsönösen előnyös, hosszabb távra szóló együttműködés, melynek során... Tovább

feljegyzés

dokumentum , amely rögzíti az elért eredményeket vagy bizonyítja tevékenységek... Tovább

Tovább a lexikonra