notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Választás 2006 az utolsó közvéleménykutatás március - április!

hirdetes

Választás 2006 az utolsó közvéleménykutatás március - április!

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az utolsó, a 2006 április 9.-én tartandó választás eredményét kuatató közvéleménykutatási adatokat foglaljuk össze cikkünkben! Ki nyeri a választást 2006-ban?

Önkormányzati választás eredmény 2006 cikk itt!

Ön miért jutott erre a honlapra? Mert ez az oldal egy hatékony, keresõbarát oldal! Szeretne Ön is több látogatót, egy hatékony és üzletet hozó honlapot? Online marketing tanácsadás, honlapkészítés állami támogatás segítségével! Kérje ajánlatunkat itt!

Foglaljuk össze a nagyobb közvélemény kutató cégek  eredményeit, ki milyen mérési eredményekkel rendelkezik a 2006-os választás tekintetében.

Közvélemény kutatás választás 2006 Gallup


Körülbelül két-két és fél héttel az országgyûlési választások elsõ fordulóját megelõzõen a teljes népességben teljesen kiegyenlítettek a preferenciák, de az eltérõ mozgósítottságnak köszönhetõen az MSZP négy százalékpontos elõnyre tett szert a biztos választók körében.


Eldõlni látszik, hogy az MDF nem lesz képes elérni a bejutáshoz szükséges 5%-os listás támogatottságot, míg az SZDSZ esetében ugyan nem zárjuk ki, de a rendelkezésre álló adataink alapján nem is valószínûsítünk ilyen kimenetelt.


A teljes népességben az MSZP támogatottsága 32%, a Fidesz szorosan mögötte, 31%-on áll. Az SZDSZ támogatottsága ebben a körben 4%, az MDF 2%-ot ér el, a Munkáspárt, a Centrum Párt és a Harmadik Út/Jobbik szövetség egyaránt 1%-on áll. A pártpreferenciát firtató kérdésre 13% mondja azt, hogy nem megy el választani, míg 10% bizonytalan és 5% megtagadja a válaszadást.

A táborok további mozgósítása az utolsó hét feladata marad. Ebbõl a szempontból a modern kampánytechnikák mellett nem okvetlen meghatározó, hogy a választás elõtt durván két héttel mekkora a mozgósítottsága a táboroknak. A teljes mintában mért biztos részvételi szándék jelenleg 61%. Az MSZP szimpatizánsok 76%-ával szemben a Fidesz tábor 70%-a mondja csak, hogy biztosan részt vesz a választásokon. Az SZDSZ mozgósítottsága a Fideszéhez hasonló (70%), az MDF szavazóknak pedig csak két harmada ígéri biztosra a részvételét a voksoláson.

A fenti különbség eredményezi, hogy az MSZP biztos szavazó pártválasztók körében mért egy héttel korábbi egy százalékpontos elõnye 4 százalékpontra nõtt, és a Fidesz 42%-ával szemben jelen pillanatban 46%-ra számíthatna.

Az SZDSZ ebben a válaszadói körben bõven hibahatáron belül közelíti az 5 százalékos határt (4,8% az egy tizedes jegyre kerekített eredménye), de ezzel együtt is azt valószínûsítjük, hogy nem lesz meg a bejutáshoz szükséges számú szavazat. Ebben két tényezõt veszünk figyelembe: (1) az SZDSZ "biztos" szavazóinak eltökéltsége (vagyis hogy bármi áron megpróbálnának részt venni a választáson, még akkor is ha közbejönne valami) kisebb mint a riválisoké, (2) az elmúlt idõszakban egyszer sem mértünk 5% feletti támogatottságot a Szabad Demokratáknak; az ötszázalékos eredmény minden esetben felfelé kerekítés eredményeképpen alakult ki.

hirdetes

Az MDF esete ennél világosabb: a 3,6% (kerekítve 4%) nem lesz elég a bejutásra, jelen pillanatban nincs olyan részvételi szcenárió, aminek megvalósulása esetén megszerezhetnék a bejutáshoz szükséges szavazatmennyiséget. Nyilván messze van még a voksolás napja, de nem látunk olyan trendet, amely az MDF számára kedvezõ kimenetelt vetítene elõre április 9-ére.

Teljes cikk és grafikonok a Gallup oldalán, ide kattintva

Közvélemény kutatás választás 2006 Tárki

A TÁRKI elõrejelzése a parlamenti választások elsõ fordulójának területi listás eredményeire
A TÁRKI prognózisa szerint az MSZP 43-46, a FIDESZ 39-43, az SZDSZ 5-6, az MDF pedig 3-4 százalékos eredményt fog elérni a parlamenti választások elsõ fordulójában.

A TÁRKI utóbbi hónapokban készített adatgyûjtései a két nagy párt közel azonos népszerûségét mutatták. Az utóbbi egy-két hét személyes, telefonos és internetes adatfelvételei azonban az MSZP jelentõs erõsödését jelzik. Legfrissebb adataink szerint az összes megkérdezett 33 százaléka a szocialista pártra, 27 százaléka a Fidesz pártszövetségére szavazna két héttel a választások elõtt. A részvételüket biztosra ígérõk között 49:41 arányban a szocialisták vezetnek. Mért adataink szerint az SZDSZ a biztos szavazók 4 százalékára, az MDF pedig 2 százalékára számíthat.

Tapasztalataink szerint a kampány során bekövetkezõ hirtelen változásokat a közvéleménykutatások gyakran a ténylegesnél nagyobbnak mutatják. Ezt támasztja alá az is, ha az egyéb politikai kérdésekre adott válaszaik alapján becsüljük meg az ismeretlen pártpreferenciájúak és – az utóbbi hetekben növekvõ számú – pártszimpátiájukat eltitkolók szavazói magatartását. Ennek alapján ugyanis a szocialista pártra vonatkozó adataink felsõ becslésnek, a kis pártokra vonatkozóak pedig alsó becslésnek tekinthetõk. Figyelembe kell venni azt is, hogy a választási kampány hátralevõ eseményei még jelentõsen befolyásolhatják a választások kimenetelét.

Adataink, számításaink és szakértõi becslésünk alapján azt feltételezzük, hogy a 2006. évi országgyûlési választások elsõ fordulójában a területi listás szavazatok közül az MSZP 43-46, a FIDESZ 39-43, az SZDSZ 5-6, az MDF pedig 3-4 százalékot fog elérni.

Teljes cikk a Tárki oldalán ide kattintva!

Közvélemény  kutatás választás 2006 Szonda Ipsos

 

Szoros verseny a választási gyõzelemért


A SZONDA IPSOS elsõ forduló elõtti helyzetképe

 
Szoros verseny várható a választási gyõzelemért, a jelenlegi mérések alapján az MSZP-nek van nagyobb esélye arra, hogy az elsõ forduló listás szavazását megnyerje. Az 58 százalék alatti és a 63 százalék fölötti részvétel a szocialisták gyõzelmi esélyeit növeli. Legalább 80 választókerületben már az elsõ fordulóban eldõlhet az egyéni mandátum sorsa. Az SZDSZ-nek lényegesen nagyobb az esélye, mint az MDF-nek, hogy parlamenti párt legyen.

hirdetes

Az elmúlt hetekben a Fidesszel rokonszenvezõk aránya változatlan maradt, eltökéltségük némileg alábbhagyott, ennek hatására elõzte meg az MSZP. Mostani helyzetértékelésünket követik még a pártok nagygyûlései, a kormányfõ-jelölti viták, a kampány legintenzívebb szakasza. A választás végeredménye attól függ, hogy milyen mértékben tudja mozgósítani saját bázisát egy párt és mennyire képes maga mögé állítani az aktivitásra hajló bizonytalanokat. Relatíve alacsony, 58 százalék alatti részvételnél a pártok legelkötelezettebb hívei mennek el szavazni. Ez esetben a Szocialista Pártnak 44-46 százaléka lehetne, míg a Fidesz-KDNP lista 42-44 százalékot szerezhetne. A legutóbbi kutatások szerint az SZDSZ ebben az esetben inkább alatta, mint felette lenne az 5 százalékos küszöbértéknek, az MDF és a MIÉP egyaránt 3 százalékra számíthatna. A pártoknak várhatóan sikerül a közepesnél erõsebb szimpatizánsi kört megmozdítani, ez esetben 58-63 százalék között lehet az urnáknál megjelenõk aránya. Ebben a részvételi tartományban kifejezetten közel lehet egymáshoz a két párt támogatottsága. Az MSZP 43-45, a Fidesz 44-45 százalékot érhet el, s továbbra is megvan, bár korántsem biztos az SZDSZ bejutásának esélye. Ha a mozgósítás során mindegyik párt elérné a bizonytalanok aktívabb részét is, akkor a részvétel meghaladhatja a 63 százalékot. Ez valószínûbb, hogy az MSZP-nek kedvezne: 45-47 százalékot kaphatna, a Fidesz 43-44 százalékával szemben. Ekkora aktivitási szintnél az SZDSZ bejutása meglehetõsen biztosnak tûnik, az MDF és a MIÉP azonban nem kerülne be a parlamentbe.

Az elsõ fordulóban sokkal több helyen eldõlhet az egyéni képviselõjelöltek közötti versengés, mint a korábbi választásokon. Legalább 80 választókerületben várható, hogy már április 9-én mandátumot szerez valaki. Budapesten ekkor a választókerületek felében a szocialista jelölt lehet a nyertes. Az sem kizárt, hogy az elsõ fordulóból közel 100 egyéni képviselõ jut a parlamentbe. Az tûnik a legvalószínûbbnek, hogy a Fidesz és az MSZP is 70 (+-3) listás mandátumot tud szerezni. Az elsõ fordulóban, a parlamenti patkónak jóval több, mint fele betelik, 220-240 mandátum sorsa ismertté válik.

Teljes cikk a Szonda Ipsos oldalán ide kattintva!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

keresztpromóció

Egy márkával egy másik, nem konkurens márkát reklámoznak. Tovább

marketing alapstratégia

A vállalat vagy a stratégiai üzleti egységek céljainak kitűzése és azon eszközök hosszabb... Tovább

Tovább a lexikonra