notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kedvezõ hazánknak a 2007-2013-as uniós költségvetési javaslat

hirdetes

Kedvezõ hazánknak a 2007-2013-as uniós költségvetési javaslat

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Magyarország szempontjából kedvezõ az Európai Bizottság által készített keretdokumentum, amely uniós tárgyalási alapja a 2007-2013 közötti pénzügyi ciklusban felhasználható források be- és kifizetésének - közölte Baráth Etele európai uniós ügyekért felelõs tárca nélküli miniszter szerdán.

 

ISO 9001, ISO 14001 rendszerkiépítéshez, állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Magyarország szempontjából kedvezõ az Európai Bizottság által készített keretdokumentum, amely uniós tárgyalási alapja a 2007-2013 közötti pénzügyi ciklusban felhasználható források be- és kifizetésének - közölte Baráth Etele európai uniós ügyekért felelõs tárca nélküli miniszter szerdán. Baráth Etele közölte, hogy az uniós elképzelések jelentõs része egybevág a magyar törekvésekkel, így lényegesen könnyebb lesz érdekeinket képviselni, mintha a bizottsági elképzelésekkel szemben kellene küzdeni. A miniszter elmondta, jövõ héten megkezdõdik a miniszterelnökök tanácsában a keretdokumentum általános vitája, amelyet az országcsoportokkal való egyeztetés és kétoldalú tárgyalások követnek. 

A miniszter a dokumentum ismertetésekor elmondta, biztatónak érzi, hogy a Bizottság a befizetésekkor 1,24 százalékkal számol, és a lehívható támogatások maximumát 4 százalékban határozta meg. 


Két fejezet érinti leginkább hazánkat 


A miniszter kifejtette: a 2007-2013-as idõszakra vonatkozóan Magyarországot a költségvetésben a ersenyképesség, valamint a kohézió fejezetei érintik leginkább. A versenyképesség növelésére az EU javaslatában a kutatást-fejlesztést, az európai hálózatépítést, az oktatást és képzést, az egységes belsõ piac bõvítését, a szociális értékek védelmét kívánja támogatni. A kohéziós fejezetben a felzárkóztatásra, a regionális versenyképességre, a foglalkoztatás bõvítésére, a területi kooperációra kíván támogatást adni az Európai Unió. 

hirdetes


Kedvezõ elbírálás a középsõ régiónak 


Baráth Etele kiemelte, a bizottsági javaslatban szerepel és ez Magyarországot kedvezõen érinti, hogy azok a régiói, amelyek a 2000 és 2006 közötti idõszakban 2004-tõl vehették igénybe a támogatást, és mutatóik alapján kikerülnek a legtöbb támogatást felhasználók körébõl, objektív és tisztességes kiindulási helyzetbõl indulhatnak a támogatások csökkentésében. Ez Magyarország esetében a közép-magyarországi régiót érintené, függetlenül attól, hogy Pest megye, illetve Budapest különválik-e. 

Tíz célt elfogadnának

  Baráth Etele szólt arról, hogy Magyarország és az Európai Bizottság rendszeresen egyeztet a következõ tervezési idõszak költségvetésérõl, és ebben tíz olyan terület is van, amely szervesen illeszkedik a második nemzeti fejlesztési tervben szereplõ elképzelésekhez. Eszerint az EU támogatható célként elfogadná a közlekedési infrastruktúra fejlesztését, az információs társadalmat, a környezetvédelmet, a klíma és energia területét, a foglalkoztatást, szakképzést, a kutatást-fejlesztést, az innovációt és a tudásalapú gazdaság fejlesztését, a közigazgatás modernizációját, a tõkepiaci eszközök bõvítését, a települések területének fejlesztését. 

hirdetes
Emellett Magyarország szorgalmazza, hogy az EU a következõ tervezési ciklusban támogassa az elõvárosi közlekedés fejlesztését, az európai fõ közlekedési hálózat elemeinek kiépítését, illetve a különbözõ támogatási csoportokban lévõ régiók azonos célokra használhassák a forrásokat.

 

ISO 9001, ISO 14001 rendszerkiépítéshez, állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!


 

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

nyomonkövethetõség

képesség arra, hogy nyomon kövessék a múltját, az alkalmazását, vagy a helyét... Tovább

stratégiai partnerkapcsolat

Olyan kölcsönösen előnyös, hosszabb távra szóló együttműködés, melynek során... Tovább

Tovább a lexikonra