notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

2400 éves hajóroncsot találtak a Fekete-tengerben

hirdetes

Több, mint 2400 éves hajóroncsot találtak a Fekete-tengerben

SzSz
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Egy több, mint 2400 éves görög kereskedelmi hajót találtak a bolgár partvidéken angol és bolgár kutatók.

Görög hajóroncs

Az angol-bolgár csapat által a Fekete-tengerben talált 23 méteres roncsot hivatalosan a világ legrégebbi ép hajóroncsaként tartják számon. 

A kutatók megdöbbentettek, hogy megtalálták ezt a kereskedelmi hajót, ami nagyon hasonlít kialakításában egy ókori görög hajóra.

A hajó teljes egészén kívül a kormánylapát, az evezőpadok és a tartalma is teljesen ép maradt. 

"Olyan ez, mint egy másik világ" - mondta Helen Farr az expedícióból a BBC-nek. "Amikor a ROV-al [távirányítású jármű] a vízben kutatva megpillantottam a gép fényében ezt a tökéletes állapotban lévő hajót, úgy éreztem, mintha visszamentem volna az időben.”

A 400-as években használt kereskedelmi hajó azért tudott fennmaradni ilyen jó állapotban az utókor számára, mert a víz itt anoxikus és oxigénmentes. Több, mint 2000 méterrel fekszik a felszín alatt, amely még a modern búvárok számára is lehetetlen táv. 

hirdetes

A Fekete-tenger partján fekvő mediterrán és görög telepek között számos hajót találtak már, és több kutatást folytattak. Ez a hajó körülbelül 80 kilométerre fekszik a bolgár Burgasz partjaitól. 

Görög váza

A csapat két víz alatti robotkutatót használt fel a hajó 3-dimenziós képeinek feltérképezésére, és egy mintadarabot is felhoztak a felszínre. 

A hajó hasonló stílusban készült a brit Múzeum Siren Vase című úgynevezett Siren festményeihez. Körülbelül Krisztus-előtt 480-ban készült ez a mű. A vázán Odysseus mutat  az árbocra, mert hajója három mítikus tengeri nimfa mellett halad el, akiknek éneke a tengerészek halálát okozzák. 

hirdetes

Hajóroncs megtalált helye

A hajó rakománya még nem ismert, és a csapat azt mondja, hogy több pénzre van szüksége, ha vissza akar térni a helyszínre. "Általában amphorae-t (borvázák) találunk, és próbáljuk beazonosítani, honnan származik. " - mondta Dr. Farr.

"A régészeket és minket is érdekel, mit tud mutatni nekünk a technológia, az ekkori kereskedelemről és életmódról."

Három év alatt az akadémiai expedíció 67 roncsot talált, beleértve római kereskedelmi hajókat és a 17. századi kozák kereskedelmi flottát.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

minõségpolitika

egy szervezetnek a minõségre vonatkozóan a felsõ vezetõség által hivatalosan... Tovább

policentrikus marketingstratégia

A vállalat minden piacot önálló egységként kezel, és a helyi adottságokhoz igazodó egyedi... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld