notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Törlesztési moratórium a koronavírus miatt: 36 milliárdot bukik az OTP

hirdetes

Törlesztési moratórium a koronavírus miatt: 36 milliárdot bukik az OTP

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A koronavírus miatt kialakult helyzet a gazdaság szinte minden szerelőjét utoléri. Magyarország vezető kereskedelmi bankja, az OTP csaknem 36 milliárd forintot bukhat a kormány által meghozott intézkedések miatt.

a törlesztési moratórium nagy vesztese az otp

Az OTP is rosszul jön ki a koronavírus miatt kialakult helyzetből

A kormány a koronavírus miatt kialakult járvány és veszélyhelyzet gazdasági hatására való tekintettel kiadott egy válságenyhítő csomagot melynek keretében belül több pontban a hitelfelvételekre, fizetésekre vonatkozó rendelkezéseket is hozott. Többek között törlesztési moratóriumot rendelt el egészen 2020 végéig az eddig felvett lakossági és vállalati hitelekre, de a személyikölcsönök teljeshiteldíj mutatójának is egy elég alacsony maximumot szabott meg. Ez természetesen a hitelintézetekre is hatással van, Magyarország piacvezető bankja az OTP előzetes számítások alapján 35 milliárd forintot bukhat az intézkedéseken.

Mi okozza ezt a nagy veszteséget?

hirdetes

A veszteség oka, hogy „a tőketartozást sem a fizetési moratórium ideje alatt, sem a fizetési moratórium lejártát követően nem lehet a fizetési moratórium ideje alatt nem teljesített kamat összegével megnövelni. A fizetési moratórium ideje alatt felhalmozódott kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt, a fizetési moratórium lejártát követően, a futamidő alatt évente egyenlő részletekben kell megfizetni. A moratórium lejártát követően a futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy az esedékessé váló törlesztőrészlet és a fizetési moratórium alatt keletkező, részletekben megfizetendő kamat összege együttesen ne haladja meg az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészletek összegét.”

hirdetes

A személyi kölcsönök alacsony THM-e is gond lehet

A rendelkezés arra is kitér, hogy a kereskedelmi bankoknak, kedvező hitelcsomagokat kell szolgáltatniuk a kialakult helyzetre való tekintettel. Konkrétan meg is határozták, hogy mi ez a kedvező csomag, a személyi kölcsönök esetében a hitel teljeshiteldíj mutatója, azaz köznapi nevén a THM nem haladhatja meg 5%-nál többel a jegybanki alapkamatot. Erre a rendeletre az OTP már reagált is, elég nagymértékben szigorította a hitelfelvételhez szükséges jövedelmet, hogy pontosan mennyi a határérték a különböző típusú kamatok esetében, arról ITT tájékozódhattok pontosabban.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

megelõzõ tevékenység

tevékenység egy lehetséges nemmegfelelõség, vagy más nem kívánatos lehetséges... Tovább

Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium

Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium feladat és hatásköre: Az önkormányzati... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Gazdaság Hírek