notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!
Máté Balázs online marketing asztali

Lemásolhatjuk az egész világot

Lemásolhatjuk az egész világot

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Elkészült az a szkenner, amely milliméteres pontossággal le tudja másolni a környezetünket. A gyártó szerint a számítógépes modell a bűnügyi helyszínelők és a régészek munkáját is segítené

Virtuális képet készítő lézerszkenner

Új nem létező csúcstechnológiás eszközöket kell kitalálnia CSI stábjának, mert már megvásárolható a bűnügyi helyszínekről virtuális képet készítő lézerszkenner. A milliméteres pontosságú 3D-s szkennernek köszönhetően a rendőröknek csak egyszer kell kivonulniuk a bűncselekmények helyszínére.

Az eszköz egy lézerszkennerből és egy digitális fényképezőből áll. A szkenner elkészíti a helyszín háromdimenziós modelljét, és erre fektetik rá a digitális kamera által készített képeket.

Pontos koordinációk

A pontosság érdekében az eszköznek mindig ismernie kell a pontos földrajzi koordinátáit, de nem a navigációs műholdakra támaszkodik, mert azok nem túl pontosak. Ehelyett fel kell állítani egy lokális pozicionáló rendszert: háromlábú állványra helyezett eszközök folyamatosan lézerjeleket bocsátanak ki, és a szkenner háromszögeléssel méri be az aktuális helyzetét.

hirdetes

Legalább húsz lézersugár szükséges, írja a New Scientist tudományos lap. Minél több van belőlük, annál pontosabb a mérés, mondta Robert Valkenburg, a technológiát kifejlesztő Industrial Research nevű cég munkatársa.

hirdetes

Háromdimenziós modellek

Amikor a beolvasót egy tárgy vagy egy fal előtt mozgatják, azoknak a képe rögtön megjelenik a háromdimenziós modellen. Magyarán úgy működik a rendszer, mintha a bűnügyi helyszínelő egy csúcstechnológiás ecsettel festené le a helyszín virtuális képét. Valkenburg szerint sokféle szkenner van, de egyik sem készít ilyen valósághű képet.

A berendezés nemcsak közlekedési balesetek és gyilkosságok helyszínén használható, hanem akár régészeti feltárásokon, építkezéseken, vagy akár videojátékok előkészítéséhez is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 229

Átlagos értékelés: 4.8

Szótár

Barter

Egy médiatulajdonos reklámidőt vagy hirdetési felületet biztosít más szolgáltatásért,... Tovább

folyamatos fejlesztés

ismétlõdõ tevékenység a követelmények teljesítési képességének növelésére ... Tovább

Tovább a lexikonra