notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A 404-es oldalak használhatóbbá tétele

hirdetes

A 404-es oldalak használhatóbbá tétele

Kövi Bálint programozó
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Honlapunk látogatói időnként 404-es üzenetekkel találkozhatnak. Ennek oka lehet egy elgépelt URL, egy hibás link (oldalunkon, vagy egy e-mail üzenetben), vagy egy törölt, esetleg más helyre költözött aloldal. Cikkünkben összefoglaljuk, hogy hogyan tehetjük ezeket az oldalakat a felhasználók számára barátságosabbá. 

A 404-es oldalak következménye

A látogatók, ha ilyen oldallal találkoznak, legjobb esetben megpróbálják korábbi tapasztalataiak alapján az URL-t kijavítani. Ha korábban is honlapunkon böngésztek, akkor esetleg a böngészőjük előző gombjának megnyomásával próbálkoznak, de az is előfordulhat, hogy nem kísérleteznek tovább, hanem elhagyják oldalunkat. Sok módszer létezik arra, hogy ezekből a szituációkból kisegítsük látogatóinkat.

 

A Google Webmaster Tools "Enhance 404 pages" szolgáltatása

Ezek között a módszerek között található meg a Google Webmaster Tools "Enhance 404 pages" szolgáltatása. Ezt abban az esetben használhatjuk, ha szerverünkön létrehozhatunk egyéni 404-es oldalakat.

Ekkor a Google által biztosított JavaScript kód segítségével javaslatokat adhatunk felhasználóinknak, hogy mely oldalon folytassák böngészésüket, mindezt az alapján, hogy mely URL-t nem sikerült elérniük.

hirdetes

 

Példa az "Enhance 404 pages" szolgáltatásra

Ha a felhasználó a http://www.example.com/activities/adventurecruise.html URL-t kapta meg e-mail üzenetben, azonban levelezőkliense a sortörések miatt csak a http://www.example.com/activities/adventur URL-t mutatja, akkor látogatása eredménytelen lesz, és 404-es üzenettel fog találkozni.

Azonban ha az oldalon jelen van a Google Webmaster Tools "Enhance 404 page" szolgáltatása által biztosított JavaScript kód, akkor linkek jelennek meg

 

  • az egy könyvtárral feljebb levő tartalomra
  • egy sitemapre
  • és egy olyan oldalra, amely az elérni kívánt URL-hez legjobban hasonlít


Ezek felül egy, a Google által biztosított keresődobozra is megjelenik, amely csak az adott honlapon belül végez kereséseket

hirdetes

Az "Enhance 404 pages" szolgáltatás alkalmazása

Ha szeretnénk ezt a szolgáltatást alkalmazni, akkor a Google Webmaster Tools-ban válasszuk az Eszközök menüpontban a 404-es oldalak fejlesztése almenüt, és illesszük be 404-es oldalunkba az ott található JavaScript kódot. Ne felejtsük el, hogy a 404-es oldalt HTTP 404-es fejléc kíséretében kell kiküldenünk.

A mellékelt CSS kódot a megjelenő tartalom testreszabása érdekében átírhatjuk.
Fontos megjegyezni, hogy jelenleg az "Enhance 404 pages" szolgáltatás kísérleti fázisban van, tehát nem minden oldal számára biztosítja a fent ismertetett lehetőségeket.

Forrás: http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2008/08/make-your-404-pages-more-useful.html

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

minõsítési folyamat

az elõírt követelmények teljesítési képességét bizonyító folyamat 1. MEGJEGYZÉS:... Tovább

selejtezés

tevékenység egy nem megfelelõ terméken az eredeti szándék szerinti felhasználás... Tovább

Tovább a lexikonra