notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

5 érdekes kérdés a nagyvilágból és az életből, amikre mindig is tudni akartad a választ, de lusta voltál utánajárni

hirdetes

5 érdekes kérdés a nagyvilágból, amire mindig is tudni akartad a választ

CZs
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A gyerekek minden létező kérdésre tudni akarják a választ. Nyitottak és kíváncsiak a világra, de ahogy növekszünk és öregszünk, egyre több dolgot fogadunk el úgy, ahogy van, és egyre kevesebb kérdés jut eszünkbe ezekkel kapcsolatban. Biztos vagyok benne, hogy az alábbi 5 kérdés közül legalább egyen te is elgondolkoztál már, de aztán talán túl lusta voltál utánajárni.

Érdekes kérdések a nagyvilágból

​​​​​​Miért nem fáznak a szemeink a hidegben?

Amikor a testünk többi része érzékeli a meleget is hideget? Ennek az az oka, hogy a szemben nincsenek olyan idegek, amik érzékenyek lennének a hőmérsékletre. Mivel a szemgolyó nagyobb része a koponyán belül található, az ott lévő vérerek egyébként is melegítik őket. Gondolj csak bele: nem kis kihívást jelentene melegen tartani a szemünket egy fagyos, téli reggel, nem igaz? Szerencse, hogy ezzel nem kell foglalkoznunk, épp elég rész van még a testünkön, ami fázni tud!

Miért érzékeljük hosszabbnak a napokat, heteket, hónapokat gyerekként, avagy miért telik lassabban az idő?

Emlékszem, gyermekként egy igazi örökkévalóságnak túnt a nyári szünet. Aztán ahogy teltek-múltak az évek, egyre rövidebbek lettek, aztán azon kaptam magam, hogy egy szempillantás alatt elillant. Egy kutatás szerint ennek az az oka, hogy a gyerekeknek egyszerűen több dologra kell odafigyelniük, hiszen még csak ismerkednek a világgal. Egy gyermekkel egy hét alatt több újdonság történik, több ismeretlennel találkozik, mint egy átlagos felnőtt egy évben.  

hirdetes

Miért fájdul meg a fejünk, ha nagyon hideget eszünk vagy iszunk?

Egy nagyobb korty egy jégkásából, és szinte “lefagy az agyunk”. Sokaknál ez az állapot akár hosszabb ideig is eltarthat, de mi okozza ezt az egyébként elég kellemetlen jelenséget? Nem más, mint a szájpadlásban megtalálható erek gyors összehúzódása és/vagy tágulása, de egyébként teljesen természetes.

A bőr barnább, a haj világosabb lesz a Naptól. Miért?

Csodás barna bőr, napszítta, a sós tengertől hullámos haj. Ilyen az igazi nyár, ugye? De miért barnítják a Nap sugarai a bőrt, és miért szívják ki a haj színét? Miért nem történik inkább fordítva? A jelenségért a melanin nevű pigment felel, vagyis a folyamat, amely során a Nap sugarai lebontják azt. A bőr képest újratermelni a melanint, a napsugárzás hatására igyekszik minél többet előállítani belőle, ezért sötétebbé válik a bőrünk.

hirdetes

Mi okozza a libabőrt?

A libabőr valójában a szőrtüszők összehúzódása, amit hormonkibocsátás gerjeszt. A szerepe még az ősidőkből származik, hiszen segít az állatoknak abban, hogy felmelegedjenek, és a veszély elhárításában is szerepük van, hiszen felborzolt szőrrel az állat nagyobbnak és veszélyesebbnek tűnik. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

MMSZ

Magyar Marketing Szövetség. -Szervezi és összefogja a marketing területén... Tovább

copytesztelés

Egy reklám tesztelése és hatásának mérése a célcsoport körében. Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Kirándulás