notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

5 pénzügyi tipp fiataloknak: Így bánj a pénzzel fiatalon: avagy 5 pénzügyi tanács huszonéveseknek

hirdetes

Így bánj a pénzzel fiatalon: avagy 5 pénzügyi tanács huszonéveseknek

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Kikerülve az iskolából a nagybetűs élet következik, ami bizony tartogat néhány kihívást. Egy ilyen kihívás a pénz kezelése is. Egyszer csak eljön a pont, amikor önállóan talpra kell állnod, és magadnak gondoskodnod a megélhetésedről, ami bizony nem olyan egyszerű, mint egy iskolai feladat. Adunk is 5 szuper pénzügyi tanácsot, ami segíthet, hogy jól bánj a pénzzel fiatalon!

5 hasznos pénzügyi tipp fiataloknak

#1: A tanulás sosem ér véget!

Végeztél az egyetemmel, és azt gondolod akkor a tanulással is? Nos a tanulás sosem érhet véget úgy igazán, ha igazán sok pénzt szeretnél keresni a jövőben akkor még most kell befektetned! Ne múljon el egyelten hónap se az életedben, hogy nem tanulsz új dolgokat a szakmádban! Ugyanis, ha tényleg naprakészen mindent tudsz a szakmádban, semmi nem választ el attól, hogy  jól kereső szakember legyél. Azért érdemes fiatalon tanulni, mert ilyenkor még lendületben vagy, mindig légy nyitott új folyamatok és feladatok iránt, hidd el a javadra fog válni! Nem feltétlenül az a jó munka, ami pillanatnyilag jól fizet, hanem az, ami hosszú távon kifizetődő, fejlődési, és előre lépési lehetőséget biztosít!

#2: Készíts költségvetést! 

Jobb, ha még az elején hozzászoksz, hogy megtervezed a pénzügyeidet. Ülj le és döntsd el, minek van prioritása az életedben. Határozd meg, mire akarsz költeni és mire akarsz gyűjteni. Minden egyes keresetedből tegyél félre megtakarítást, legyen az a kereset bármennyire kevés is, és a maradékot éld fel csak! Tűzz ki magad elé számszerűsíthető pénzügyi célokat, amiért nap, mint nap dolgozol, például, hogy 2 év alatt megspórolsz fél millió forintot. Jól vésd az eszedbe, mindenekelőtt az első feladatod, hogy félretegyél annyi pénzt, amiből fedezheted a kiadásaidat hat hónapig, hiszen így nem kell egy rossz munkahely fogságában maradnod, nyugodtan felmondhatsz, és kereshetsz új munkát. 

hirdetes

#3: Ne kezdj el nagylábon élni!

Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, hogy az egyetemi élet után rögtön elkezdesz nagylábon élni. Kiköltözöl a kollégiumból, saját lakást bérelsz, az egyetemi koszt helyett éttermekbe jársz, az automatás kávét is lecseréled, igényes szórakozó helyekre, amiknek bizony magas költségük van, mindamellett, hogy a diákkedvezményedet is elveszítetted. Ha egy kicsit az elején jobban megszorítod magad, akkor sokat spórolhatsz meg, amit később befektethetsz! Tanulj meg nemet mondani a barátaidnak, akik túl költséges utazásra vagy szórakozásra hívnak, költözz össze a barátaiddal, és főzz magadnak, ahogyan eddig is!

#4: Ne használd ki a mamabankot!

Ha folyamatosan pénzt kérsz a szüleidtől, akkor sohasem fogod anyagilag függetleníteni magad, és megtanulni, hogy milyen beosztani a fizetésedet, pedig, ha minden jól megy, hamarosan egy egész családról kell majd gondoskodnod. Nem csak pénzt ne fogadj el a szüleidtől, hanem más jellegű segítséget se, ha teheted. Fizesd a saját előfizetésedet, és ha szükséged van valamire, spórolj rá te össze!

hirdetes

#5: Ne akarj azonnal saját lakást vagy házat!

Akkor vegyél lakást, amikor már pontosan tudod, hogy mit akarsz, amikor azt gondolod, hogy 10 év múlva is ott akarsz lakni, amikor már biztosan tudod mit kezdesz az életeddel, és gyanítom ez nem rögtön a suli elvégzése után lesz! Lehet, hogy jövőre az ország másik végében, ha éppen nem egy másik kontinensen fogsz dolgozni. Most még a belvárosban szeretnél lakni, ahol közel a metró, de egy pár év múlva már a játszótér és az óvoda közelsége fog számítani. Akkor vásárolj ingatlant, amikor már biztosan elköteleződtél minden szempontból!

Ha komolyabban is érdekel ez a téma, akkor itt hasznos pénzügyi linkeket találsz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

ISO

(International Standard Organization) Nemzetközi Szabványügyi Szervezet. ... Tovább

Környezeti hatás

környezeti hatás A környezetben végbemenő mindennemű változás, akár káros, akár hasznos,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Hírek