notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mind belehalunk az 5G-be? Tényleg ennyire veszélyes lenne az új hálózat?

hirdetes

Mind belehalunk az 5G-be? Az 5G veszélyei

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Még el sem kezdődött az ötödik generációs mobilinternet hálózatok telepítési munkálatai, sokan máris azt pedzegetik, hogy mind belehalunk! Van ennek valami alapja, az előző hálózatokkal ellentétben tényleg rákos megbetegedéseket okoz?

Veszélyes az 5G hálózat?

Miért okozna rákot az 5G?

Nagyon sokan a sugárzás kifejezés hallatán egyre a rákra asszociálnak. Éppen ezért, mivel az 5G hálózat, ahogyan egyébként a 4G, 3G, GSM, tévé- és rádióadás, valamint a  mezei WIFI is, sugárzik, biztosan rákot okoz. De nem kellene rögtön a csernobili, és hirosimai rémtörténeteket elővenni, hiszen a fűtőtest is meleget, valamit a lámpák is fényt sugároznak, és legjobb tudomásunk szerint nem okoznak rákos megbetegedést. Ez igaz az 5G hálózatra is.

Egyik tanulmány sem mutatta ki az 5G káros hatását

Mint fentebb írtuk, az 5G hálózatot még sehol sem vezették be, így hatását sem lehetett még élesen mérni. Azonban előzetes kísérleteket természetesen már végeztek. Ebből egyik sem mutatta ki az emlegetett káros hatást. De az ellenzők ettől természetesen nem nyugodtak meg. Gyakori érv, hogy ha nincs bizonyíték az egészségkárosító hatásra (ami valóban nincs), az még nem bizonyítja a biztonságosságot. 

hirdetes
hirdetes

Az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatósága szerint: „bármely új technológia bevezetése, illetve új frekvenciasávok megnyitása esetén nemzetközi munkacsoportok vizsgálják a feltételeket, melyek mellett úgy lehet az új technológiát bevezetni, illetve az adott sávot megnyitni, hogy az az emberi szervezetre ne legyen hatással, valamint már működő rádiótávközlő hálózatok működését se akadályozza”.  Évtizedes kutatások támasztják alá, hogy a határértéken belüli sugárzás semmilyen káros hatással nincsen az emberi szervezetre.

Rákot okoznának a mobiltelefonok is? 

Egy másik közkedvelt összeesküvés elmélet, miszerint a telefonok sugárzása is rákos megbetegedésekhez vezet. Pedig sok-sok erre irányuló kutatás azt állapította meg, hogy semmi erre utaló bizonyíték nincsen. Az ellentábor azzal érvel, hogy a WHO mégis az eselegesen rákkeltő eszközök közé sorolta a mobiltelefont. Azonban azt is hozzá kell tennünk, hogy ugyanezen a listán szerepel az aloe vera kivonata, a hintőpor, a kávé, valamint az ázsiai pácolt zöldségek is, vagyis minden olyan dolgot, ami adott körülmények között akár rákkeltő is lehet.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

logisztika

A vállalatnál szétszórtan elhelyezkedő, de a termék fizikai mozgatásához kapcsolódó... Tovább

környezeti tényező

környezeti tényező Valamely szervezet  tevékenységének, termékeinek vagy... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Technológia Tudomány