notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mire tanít minket a koronavírus, az otthoni karantén?

hirdetes

Dolgok, amire az otthoni karantén és a koronavírus megtanít, emlékeztet minket

CZs
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Hirtelen egészen új világban találtuk magunkat az elmúlt hetekben, a szó legszorosabb értelmében. Ez az új világ sok-sok akadályt, de rengeteg tanulnivalót is hozott magával.

Mire tanít a koronavírus?

A jó pap holtig tanul

Persze nem pont erre gondoltunk, amikor korábban a jól ismert közmondást emlegettük vagy hallottuk. Nem gondoltuk, hogy egyszer a négy fal közé szorulunk, hogy egyszerre kell aggódnunk szeretteink egészségéért, a munkahelyünkért, a gyerek tanulmányaiért, az anyagi biztonságunkért. A legtöbben éltünk már át nehéz időket, de ehhez foghatót még soha sem. Ez az időszak azonban – tartson bármeddig is – sok dologra emlékeztet és megtanít minket. Olyan dolgokra, amelyeket a hétköznapok rohanásai mellett észre sem vettünk vagy teljesen elfeledtünk. Olyan dolgokra, amik egészen természetesen voltak addig, amíg el nem veszítettük őket.

Türelem

Most aztán alaposan próbára van téve a türelmünk. A holnap teljesen mást hozhat, mint amit a mától kaptunk, szinte teljes bizonytalanságban éljük napjainkat. Türelmesnek kell lennünk a jövőt illetően, türelmesnek kell lennünk a gyerekeinkkel, akik számára éppen annyira új az egész helyzet, mint nekünk, türelmesnek kell lennünk magunkkal, hiszen előfordulhat, hogy nem tudunk egyik percről a másikra tökéletesen helytállni az új szerepeinkben. Türelmesnek kell lennünk, hiszen nem hetekről, hanem hónapokról van szó, ami a járvány végét jelenti. Türelmesnek kell lennünk, hiszen meg kell értenünk, hogy mindannyiunknak azzal segítünk, ha otthon maradunk.

hirdetes

Hála

Volt amikor felébredve azt kívántuk, bárcsak ne kellene bemennünk dolgozni. Bárcsak több szabadidőnk lenne. Nos, itt van, bár nyilván nem így gondoltuk. Most aztán igazán hálásak lehetünk az egészségünkért, és azért is, ha home office-ban dolgozhatunk. Hálásak lehetünk, ha a gyereknek problémamentesen zajlik az online oktatás, hálásak lehetünk, ha van egy kertünk, ahol friss levegőt szívhatunk. Most felértékelődnek azok a dolgok, amiket korábban tényleg tökéletesen természetesnek és magától értetődőknek vettünk.

Alkalmazkodás

Az egyik legnagyobb feladatunk a járvány alatt. Új szabályok léptek be az életünkbe, már nem mehetünk oda, ahova csak akarunk akkor, amikor csak akarunk. Alkalmazkodnunk kell az otthonléthez, a gyerekek új napirendjéhez, egymáshoz. Hiszen sokkal több időt töltünk együtt azokkal, akikkel egy háztartásban élünk, mint korábban. Milyen érdekes, hogy életünk nagy részét a munkahelyünkön töltöttük, nem igaz? Most pedig egy sor olyan új feladatunk lett, amihez tényleg alkalmazkodnunk kell. Minden eddiginél jobban kell figyelnünk a higiéniára, be kell tartanunk az egymás közötti legalább másfél méteres távolságot. Mindezt meg kell tennünk a saját és szeretteink egészsége érdekében.

A család

Szinte hihetetlen, hogy volt idő, amikor egyéb elfoglaltság, vagy munka miatt nem tudtuk hétvégente meglátogatni a szüleinket, de különösképpen nem is éreztük magunkat rosszul, mert tudtuk, bármikor bepótolhatjuk az elmaradt alkalmakat. Nos, egy újabb ok a hálára, hiszen azzal, hogy idősebb rokonainktól távolmaradunk, az ő egészségükért teszünk. Szerencsére ma már vannak olyan eszközök, amik pofonegyszerűvé teszik a kapcsolattartást, ráadásul a videóchat alkalmazásoknak köszönhetően nem csak hallhatjuk szeretteink hangját, de láthatjuk is őket. Szüleink, nagyszüleink főztjének ízét egy ideig talán nem érezhetjük, de annak is eljön majd újra az ideje.

hirdetes

Az idő

A korábbi sok-sok teendőnk mellett csak úgy rohantak a napok és a hetek, igaz? Most meg minden mintha csak egybefolyna, olyan komótosan telnek az órák, hogy szinte magunk sem hisszük el. Talán ha vissza áll a világ rendje egészen átértékelődik majd bennünk az idő valódi értéke.

A friss levegő

Régebben egy családi kirándulás gyakran csak a gyerekek lemozgatásáról, meg egy kis kimozdulásról szól. Most mennyire máshogyan állnánk hozzá, ha újra ellátogathatnánk a kedvenc helyeinkre, igaz? Egészen ott lennénk a jelenben, nem rohannánk, kiélveznénk minden pillanatát. Talán az év végén már meg is tehetjük el, reményeink szerint pedig még annál is sokkal hamarabb. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

helyesbítés

tevékenység egy észlelt nemmegfelelõség megszüntetésére 1.... Tovább

marketing adatbázis

Az egyéni fogyasztókra, lehetőségekre és elképzelésekre vonatkozó releváns, hozzáférhető... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek