notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Sokkoló adatok a műanyag okozta szennyezésről: 5+1 rémisztő tény a műanyagról, ami reméljük téged is elgondolkodtat majd!

hirdetes

5+1 rémisztő tény a műanyagról, ami reméljük téged is elgondolkodtat majd!

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Nemrégiben néztem meg egy dokumentumfilmet, ami a The story of Plastic névre hallgat. Őszintén megmondom többször is meg kellet állítanom, hiszen olyan sokként ért néhány képkocka. Eddig is tudtam, hogy a mai világunk egyik legnagyobb, és legégetőbb problémájával állunk szemben, de mégis egy-egy adat, vagy bevágott kép a végtelen szeméthegyekről óriási döbbenetet okozott. Néhány fontos adatot veletek is megosztanék a műanyaggal kapcsolatban, jöjjön is 5+1 sokkoló tény a műanyagról!

6 megdöbbentő adat a műanyag okozta környezetszennyezésről

#1: Az emberek 1950 óta 8.3 milliárd tonna műanyagot állítottak elő.

Pedig 1950 előtt, a műanyag kora előtt is volt élet. Az évente gyártott műanyag súlya közel megegyezik az egész emberiség súlyával. A film megnézése után, a következő bevásárlás alkalmával alaposan körbe néztem a boltban, én igyekszem a legkevesebb műanyagot felhasználni egy-egy ilyen alkalommal egyébként is, de most különösen megerőltettem magam, de azt kell mondanom, lehetetlen egy tetemesebb műanyag mennyiség nélkül kilépni a boltból. Persze vannak ár nagyon jó alternatívák, műanyagmentes boltok, de sajnos még nem eléggé elterjedtek. És hogy ez miért akkora probléma? Az utolsó pontban megkapod rá a választ!

hirdetes

#2: Ha nem változtatunk, 2050-re több műanyaghulladék lesz az óceánokban, mint hal.

A filmben egy riporter egy talán, ha jól emlékszem, India halásztól kérdezte meg, hogy egy-egy halászat alkalmából mennyi szemetet szednek ki a vízből, és mennyi halat. Azt válaszolta: 40-60, a riporter és én is megdöbbenten néztünk. Tehát valóban a zsákmány 40%-a szemét, és csak a további fentmaradó 60% lenne hal? Bevágtak néhány képkockát a zsákmányból a kétkedőknek. Ha nem érdekel az, hogy mi lesz a számítások szerint 2050-ben, érdekeljen az, mi van most, mert sajnos ez már nagyon is a valóság!

hirdetes

#3: Az amerikaiak 100 milliárd műanyag zacskót használnak el évente.

Elképzelni is lehetetlen ezt a számot. Lehet ujjal mutogatni az amerikaiakra, de Európában sem sokkal jobb a helyzet. Minden percben, igen percben, közel 2 millió tonna egyszer használatos műanyag szatyor fogy világszerte. Vannak már uniós szabályzások és kezdeményezések, a műanyag zacskók eltüntetésére, de véleményem szerint még mindig nagyon sok fogy belőlük. Pedig a műanyag zacskók használatát egyszerűen vissza lehetne szorítani fogyasztói oldalról is, erre manapság már sok remek alternatíva van. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

folyamatos fejlesztés

ismétlõdõ tevékenység a követelmények teljesítési képességének növelésére ... Tovább

minõségjellemzõ

terméknek, folyamatnak, vagy rendszernek egy követelménnyel kapcsolatos saját... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Tudomány