notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

8 digitális marketing tipp a sikerhez

hirdetes

8 egyszerű, de nagyszerű digitálismarketing-tipp, amikkel megalapozhatod sikeredet

SzSz
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ha úgy érzed, hogy egyéni vállalkozóként, vagy egy kis cég marketingfelelőseként esélyed sincs felzárkózni a nagyobb játékosok ellen, akkor nem vagy egyedül. Sok vállalatnál egyszemélyes hadseregként történik a marketing lebonyolítása, ami igencsak megnehezítheti a hatékony promóciót, nem is beszélve arról, hogy a legújabb digitális marketingtrendekkel is illik lépést tartani.

Szóval mit tehetnek azok a cégek, mik nem rendelkeznek népes marketinghadsereggel, és nincsenek millióik, amiket online jelenlétükre fordíthatnának? A következő tippekből kiderül!
 

8 digitális marketing tipp a sikerhez

Ne akarj egyszerre mindenhol jelen lenni


A kezdő marketingesekre és cégvezetőkre gyakran jellemző, hogy többet vállalnak a kelleténél. Azt olvassák valahol, hogy kell egy blog, 5 féle közösségi profil, egy Google Cégem adatlap, és még egy jó pár dolog, hogy sikeres legyen a marketingjük.

Ez valóban így van, de marketinges legyen a talpán, aki a hét minden napján egymaga képes foglalkozni egy teljes cég összes közösségi profiljával, és minden egyéb feladatával is.

Kisebb cégeknél sokkal hatékonyabb lehet a „többet kevesebből” hozzáállás – tehát nem egyszerre bevállalni mindent (főleg úgy, ha a különböző platformok nagy részét sosem használtad korábban). Ez többféle előnnyel is jár…

Ha egyszerre több kampányt futtatsz, akkor nehezebb lesz nyomon követni őket, és mindegyiknél időben elvégezni a szükséges módosításokat. Ha kevesebb platformra kell koncentrálnod, akkor kevesebb dolog kerüli majd el a figyelmedet, és többet hozhatsz ki kampányaidból is.

Nem utolsó szempont az sem, hogy több platform kezelése mellett nehezebb tartanod magad tartalomnaptáradhoz is. Ezzel szemben ha csak néhány helyre kell posztolnod, akkor sokkal egyszerűbb lesz megfelelő tartalmakat találni vagy készíteni, hogy rendszeresen kínálhasd azokat követőidnek (értsd: meglévő vagy leendő ügyfeleidnek).

Fókuszálj a márkád számára ideális közösségi hálózatokra


Ez a tipp közvetlenül kapcsolódik az előzőhöz. Sokszor előfordul, hogy egy marketinges nem csak túl sok platformot vállal be egyszerre, de ezek között olyanok is szerepelnek, amelyekkel egyébként sem érné meg foglalkozni.

Célod tehát mérlegelni, hogy mely közösségi platformok lennének ideálisak márkád számára, és csak néhányat kiválasztani ezekből, amelyekkel kezdetekben foglalkozol majd. Általánosságban véve a Facebookkal nehéz melléfogni rengeteg opciója és a világ legnagyobb közösségi felhasználóbázisa miatt, de egy ügyvédi iroda számára a LinkedIn sokkal ésszerűbb választás, mint például a Pinterest, vagy a Snapchat.

Tölts el egy kis időt néhány ígéretesnek hangzó platform tesztelésével, és figyeld meg, hogy hol érkezik a legtöbb pozitív visszajelzés erőfeszítéseidre. Ha egy bizonyos időn belül nem sikerül felfuttatni a profilt, akkor ne pazarolj rá több időt – elképzelhető, hogy célközönséged nem is igazán van jelen ezeken.
 

8 digitális marketing tipp a sikerhez

Kérd influencerek segítségét


Az influencer marketing nem újdonság, sokan mégsem alkalmazzák (vagy legalább is nem megfelelően) marketingstratégiájuk részeként.

Ha még nem hallottál róla, az influencer marketing lényege, hogy kínálatodat egy olyan népszerű, befolyásos online személyiségen (influencer) keresztül népszerűsíted, aki egy saját, hűséges közönséggel rendelkezik.

Ehhez persze olyan influencereket kell találnod, akik közönsége érdeklődne kínálatod iránt, onnantól pedig lényegében az influencer intézi annak bemutatását, egy olyan stílusban, amivel hatékonyabban hathat közönségére, mint bármilyen marketinges.

Ha hódítani szeretnél a közösségi médián, akkor mindenképpen érdemes összeállnod néhány ilyen személlyel, ugyanis az emberek sokkal szavahihetőbbnek tartják őket, mint a márkák közvetlen reklámjait – ez különösen a millenáris közönségre jellemző, akik az influencerek követőbázisának nagy részét alkotják.


Foglalkozz az email marketinggel


Sokan elhanyagolják email listájukat, pedig ez az egyik leghatásosabb „fegyver” egy marketinges arzenáljában. A statisztikák szerint az emailek címzettjei többet költenek és gyakrabban osztják meg a tartalmakat a közösségi médián, mint a más csatornákon elért ügyfelek.

Az email, vagy feliratkozó lista másik nagy előnye, hogy teljes mértékben a te tulajdonodat képezi, ellentétben például közösségi profiljaiddal, amelyet a platformok bármikor felfüggeszthetnek, vagy korlátozhatják eléréseidet.

Ha mindez nem lenne elég, a közösségi médián aktív márkákra nehéz idők járnak, eközben pedig az email marketing ugyan olyan hatékony, mint valaha. Ha új érdeklődőket szeretnél fizető ügyfelekké konvertálni, akkor arra nincs jobb eszköz!

8 digitális marketing tipp a sikerhez

Gondolkodj a 80/20-as szabály szerint


A 80/20-as szabály szerint sikereid 80%-a erőfeszítéseid 20%-ának eredménye. Ez a marketingben több mindenre is igaz, például a tartalomra is.

Tartalom lehet bármi: egy szöveges bejegyzés, egy jelentés, egy kép, egy videó, egy weben közvetített előadás, és még sorolhatnánk.

A 80/20-as szabályt úgy alkalmazhatod tartalomstratégiádban, hogy tartalmaid 80%-ával valamilyen értéket kínálsz követőidnek, az önreklámot pedig a maradék 20%-ra hagyod. De mi számít értékesnek? Ez közönségtől és iparágtól függően változó, de minden értékes tartalomra jellemző, hogy friss, releváns, informatív, választ ad egy kérdésre, vagy megoldást kínál egy problémára.

Sajnos nagyon sokan pont fordítva csinálják, és tartalmaik (akár a közösségi médián, akár a blogokon, akár email marketingjükben) nagy része az önreklámot szolgálja anélkül, hogy bármilyen értéket kínálna a célközönségnek.

Keresőoptimalizálás, azaz SEO


Hacsak nem ma kezdted marketing-pályafutásodat, bizonyára hallottál már a keresőoptimalizálásról (SEO). Ha mégis ennyire új a dolog, akkor röviden annyit kell tudnod róla, hogy a SEO célja, hogy weboldalaid minél előkelőbb pozícióban jelenjenek meg a keresőmotorok (pl. Google) találatai között – hiszen ezek a találatok kapják a legtöbb kattintást a felhasználóktól. Az így bevonzott látogatók alkotják az organikus (ingyenes) keresőforgalmat.

A SEO-tól azért tartanak olyan sokan, mert azt hiszik, hogy hosszadalmas, drága eljárás. Ez bizonyos esetekben igaz lehet, de az igényesen végzett SEO eredményei sokszorosan megérik a befektetett időt és erőforrásokat.

A SEO talán egyetlen hátránya, hogy az eredmények nem egyik napról a másikra látszódnak meg, mert a Google-nak időre van szüksége, hogy felfedezze, értékelje a változásokat és újra rangsorolja ezek alapján a tartalmakat.

Egy másik tényező, hogy nem elég csak egyszer elvégezni egy webhelyen – csak folyamatos optimalizálással biztosítható, hogy tartalmaid megőrizzék előkelő pozíciójukat, a Google ugyanis rendszeresen állítgatja algoritmusát, és ehhez igazodniuk kell a webmestereknek/marketingeseknek is.

A keresőoptimalizálás ráadásul hosszútávon sokkal eredményesebb és gazdaságosabb, mint a rövidtávú PPC hirdetések, amelyek rosszul alkalmazva csak pénznyelőként szolgálnak a cégek számára.

Mélyebben nem is mennénk bele, hiszen órákig ecsetelhetnénk a különböző SEO módszereket és trükköket, de most nem ez a célunk – a lényeg, hogy légy tisztában a keresőoptimalizálás jelentőségével, és tudd, hogy nem szabad elhanyagolni!


A legjobb megoldás, ha képzett, tapasztalt SEO szakemberekhez fordulsz, akik leveszik a válladról ezt a terhet, és komplett optimalizálást végeznek webhelyeden!
 

8 digitális marketing tipp a sikerhez

Adj egy esélyt a fizetett hirdetéseknek


Az előbb említettük, hogy sokan verik el marketing-költségvetésüket olyan fizetett hirdetéskampányokra, amelyek semmilyen eredményt nem hoznak. Nos, ez valóban így van, de ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy egyáltalán nem éri meg fizetett hirdetéseket alkalmazni.

A PPC (pay-per-click) hirdetések rengeteg sikeres online marketingstratégia fontos tartóoszlopai. Azonban míg egy stratégia működhet fizetett hirdetések nélkül, addig az ilyen hirdetések stratégia nélkül tényleg csak pénzkidobásra jók.

De miért futnak bele ebbe olyan sokan? Mert azt hiszik, hogy a több forgalom automatikusan több vásárlót is jelent. Egy rosszul beállított hirdetéskampány rengeteg olyan látogatót vonzhat be, akiknek eszük ágában sincs fizető ügyfelekké válni. Ezekért a látogatókért a hirdetőnek mind fizetnie kell, még akkor is, ha nem származik belőlük profitja.

Látod már, hogy hol itt a probléma?

Ha olyan látogatókat vonzanak be a hirdetések, akiket nem érdekel a tartalom, vagy egyszerűen nincs terv arra az esetre, ha a látogató tovább érdeklődne, és hajlandó lenne konvertálni, akkor önmagában ez a sok forgalom semmit nem ér. Gyakran még az érdeklődő, konvertáló látogatók is csak később válnak vásárlókká, de ha nem célzod őket újra például emailek, vagy más hirdetések segítségével, akkor felesleges az egész.

Egy precízen megfogalmazott, célzott hirdetéssel, ami egy releváns, érdekfeszítő, értékes és egyértelmű landing oldalhoz tartozik komoly sikereket lehet elérni, de nem szabad úgy hozzáállni, hogy bármilyen összecsapott hirdetés is jobb, mint a semmi.

Biztosíts kiváló felhasználói élményt


A felhasználói élmény (UX) javításával általánosságban kellemesebbé teheted webhelyed böngészését a látogatók (felhasználók) számára, amit a Google algoritmusa is pozitívan értékel majd. Ez azért van, mert a Google szeretné a lehető legjobb minőségű találatokat kínálni keresőinek, és a különböző UX szempontok fontos szerepet játszanak ebben.

Ilyen szempontnak számít például a weboldal tartalmának minősége, a betöltési sebesség, a navigáció egyszerűsége, a grafikus felület használhatósága, és még rengeteg más is.

Az UX-et legegyszerűbben úgy tesztelheted, hogy ellátogatsz webhelyedre egy népszerű böngészővel, és elképzeled, hogy mit tennél, ha egy új látogató lennél rajta. Könnyű rátalálni az elérhetőségekre? Könnyedén visszajuthatsz bárhonnan a kezdőlapra? Sok a figyelemelterelő hirdetés, amik lassabbá és taszítóbbá tehetik az oldalakat?

Ahhoz persze, hogy látogatóid szemszögéből vizsgálhasd a dolgokat, tudnod kell, hogy egyáltalán milyen célközönséget próbálsz elérni ezzel a webhellyel.
 

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

termékkoncepció

Eszerint a fogyasztók azokat a termékeket kedvelik, amelyek kiváló minőséget, teljesítményt... Tovább

feljegyzés

dokumentum , amely rögzíti az elért eredményeket vagy bizonyítja tevékenységek... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek