notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A @ jel (kiolvasva: kukac, kukacjel, néha „csiga”, „ormány” vagy „bejgli”, at-jel) az angol at szócskát jelképező írásjel,e-mail címekben fordul elő,a Unicode, a Benecode és az ASCII 64-es (vagy 0x40) karakterének felel meg.

hirdetes

A @ jel

Kiss Sándor,sitebuilder
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az @ vagy @ jel (kiolvasva: kukac, kukacjel, néha „csiga”, „ormány” vagy „bejgli”, at-jel) az angol at szócskát jelképező írásjel.

A @ jel általában e-mail címekben hazsnálatos, az at angol szót rövidíti.

Magyar nyelvterületen a @ jel általában csak az e-mail címekben fordul elő. Például: gipszjakab@cegnev.hu. E használata miatt az internet egyik jelképévé vált. Magyarország európai uniós tagságának kezdetétől a KRESZ-táblákon ez jelzi a közösségi internetelérési pontokat az országban.

A kukac a Unicode, a Benecode és az ASCII 64-es (vagy 0x40) karakterének felel meg. Távírókódja @ távíró kódja.

Az egyikek lehetséges elmélet szerint, a jel egy hangsúlyos "a"-ból fejlődött ki, amit olaszul egy "á"-val jelölnek, és az angol "at" megfelelője. Az elgondolás szerint, így egyetlen ecsetvonással le lehetett írni a betűt. Egy másik, kevésbé valószínű elmélet, hogy közvetlenül az angol "at"-ből fejlődött ki, hasonló rövidítési céllal. A harmadik lehetséges verzió szerint, a @ az amfora rövidítéseként szolgált, ami akkoriban elterjedt űrmértékegységnek számított.

hirdetes

Fórumok, blogok hozzászólásaiban az @ jelet arra is használják a tagok, hogy hozzászólásukat vagy annak részét, az @ jellel (és azt követve mondandójuk célzottjának nevével) egy másik felhasználónak címezzék. Ez történhet válaszként egy másik felhasználó korábbi hozzászólásra, de címezhet mondandót egy addig meg nem szólított felhasználónak is.

A @ jel egy nagyon régi ligatúra. A latinból jön, az ad („-nál, -nél”) elöljáróból származik. Már az ókori Rómában is használták. Újabbkori használata az itáliai reneszánszig vezethető vissza: itt legkorábbról egy 1536-os római kereskedelmi dokumentumban ismeretes.
Akármi is legyen az eredet, Signore Lapi 1536-ban már használta. A gutenbergi könyvnyomtatás ekkor már létezett, de egy évszázadon keresztül még nem terjedt el tömegesen, és Lapi valószínűleg egy másolatban találkozott vele. a szövegben kétszer használta, egyszer a keltezésnél, egyszer pedig a szövegen belül.
hirdetes

A @ jel (kukac) használatát az e-mail címben a felhasználó nevének, illetve számítógépének azonosítójának elválasztására, Ray Tomlinson 1972-ben vetette fel. Korai e-mail programjai, az SNDMSG és a READMAIL, nagyon fontos lépések voltak a mai e-mail forma kialakulásában.

A mai internet-kultúrának nélkülözhetetlen részét képező "kukac" jel nagy valószínűséggel még korábbról, egy szerzetestől származik. A könyvnyomtatás feltalálása előtt, leginkább a szent szövegek számítottak annyira fontosnak, hogy nagyobb mennyiségű másolatot készítsenek belőlük. A szövegeket kézzel írták át, és a munkaigényes folyamat részeként, a másolók gyakran használtak rövidítéseket, illetve gyorsírást.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

termelési orientáció

Olyan vállalati gazdálkodási magatartás, amely során a termelőüzemek gyártási... Tovább

Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium

Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium ELÉRHETŐSÉGEK: 1055 Budapest, Kossuth... Tovább

Tovább a lexikonra