notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A koronavírus hozza el Magyarországon a fizetés forradalmát: bankkárytás fizetés a koronavírus járvány idején

hirdetes

A koronavírus hozza el Magyarországon a fizetés forradalmát?

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Bár már egyre fejlettem a technológia a különböző fizetési megoldások terén is, még is azt mondhatjuk, hogy viszonylag sokan fizetnek a hagyományos úton, azaz készpénzzel. Legalábbis fizettek eddig, viszont most a koronavírus járvány hatására némi változás érzékelhető a piacon.

Bankkártyás fizetés a koronavírus járvány alatt

Ezért nem jó készpénzzel fizetni a koronavírus járvány idején

Szakértők arra hívják fel a figyelmünket, hogy nem tanácsos készpénzzel fizetni a koronavírus járvány idején, ennek oka pedig rendkívül egyszerű: a sok kézben megforduló pénz könnyen a vírus hordozójává válhat. Gondolj csak bele, egy órán belül is mennyi ember kezében foroghat egyetlen bankjegy, ráadásul nagyjából fogalmunk sincs, hogy kik kezében. Arról ne is beszéljünk, hogy a fém felületek számítanak a legveszélyesebbnek, valaki éppen ezért nem is kér apróban visszajárót. Tehát a legjobb kerülni a készpénzzel való fizetést, és ehelyett valami más megoldást találni, nyilván a legegyszerűbb a bankkártya.

Egyébként sem jó készpénzzel fizetni

Persze ősi vita folyik arról, hogy mi a jobb, készpénzzel, vagy bankkártyával fizetni. Valaki vagy ennek a híve, vagy annak, és sosincs egyezség. Bármennyire is szereted a párnád alatt tartani a pénzed, és mindet azzal fizetni, azért lássuk be nem véletlen terjedt el a bankkártyás fizetés, és kezdett el rohamosan fejlődni a technológia, újabb és újabb ezzel kapcsolatos újítások megjelenni a piacon. Lehet, hogy nem ismered el, hogy a bankkártyás fizetés kényelmesebb, gyorsabb, biztonságos is, mert manapság már tényleg az, azért azt te is beláthatod, hogy sokkal tisztább, nyomon követhetőbb a bankkártyával való fizetés, kevésbé lehet vele csalni, valamint szintén a kártya melelt szól, hogy a készpénz előállítása jóval költségesebb is: drága előállítani, tárolni, cserélni, szállítani. És most plusz egy strigulát kap a kisebb egészségügyi kockázat miatt is.

hirdetes
hirdetes

Egyre többen fizetnek készpénzmentesen

Manapság a kulcsszó, az érintésmentesen. Minden szolgáltatás ezzel kampányol, „vásárolj tőlünk érintésmentesen”, „rendelj házhoz érintésmentes kiszállítással”, és ebben az érintésmentességben benne foglaltatik a készpénzmentesség is. A helyzetre való tekintettel olyan kisebb vállalkozások is bevezetni kényszerültek a bankkártyás fizetés, ahol eddig erre nem volt mód, ugyanis a túléléshez erre van most szükség. A koronavírus arra kényszerítette a gazdasági oldalt, hogy egyik-napról a másikra egy hatékony, teljesen új rendszert kezdjenek el használni, aminek szerves része a készpénzmentesség. Ezek a rendszerek eddig is rendelkezésre álltak, hiszen a technológiai szolgáltatók általában megelőzik a felhasználókat, tehát gyakorlatilag csak a felhasználóknak kellett elkezdeni élni a lehetőségekkel. 

Rengeteg eszköz áll rendelkezésre

Pont valamelyik nap apukámnak magyaráztam, hogy hogyan is mennek ezek a dolgok. Persze vele csak a PayPass-os kártyás fizetést próbáltam megértetni, de manapság ennél lényegesebben több készpénzmentes megoldás van. Csak említést tettem neki róla, hogy manapság bankkártya sem kell elég az okostelefonod, vagy az okosórád, hogy fizess, ő pedig hitetlenkedve nézett, mert egyszerűen nem akarta megérteni, hogy mégis ki az, aki nulla készpénzzel, „üres zsebbel” indul a boltba, pedig vannak olyan országok, ahol ez teljesen természetes. Már jelen pillanatban is rengetek ilyen megoldás létezik, az ApplePay, a Googlepay, az AliPay valamint a WeChat, továbbá az itthon ismertebb a Revolut vagy a Transferwise, de a járvány hatására elkezdtek még többön dolgozni. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

nemzetközi marketing

A külföldi piacokon végzett marketingtevékenység, ahol a vállalat differenciált vagy... Tovább

eltérési engedély

a termék létrehozása elõtt adott hozzájárulás egy termék (3.4.2.) eredetileg... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Gazdaság Hírek Technológia