notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A home office 8 hosszútávú hatása, azaz a home office következményei a munkavégzésre

hirdetes

A home office korának 8 hosszútávú, drasztikus következménye, avagy az otthoni munkavégzés jövője

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az elmúlt hónapok során számtalan munkavállaló kényszerült otthoni munkavégzésre, miután irodája saját otthonába költözött. Ez az úgynevezett home office, amit sok helyen ugyan a koronavírus okozta biztonsági intézkedések miatt vezettek be, de világszerte egyre több cég fontolgatja, hogy véglegesíti ezt a berendezkedést dolgozói számára. A helyzet az, hogy, habár vannak kivételek, a legtöbbeknek nagyon is kedvezőnek bizonyult az otthoni munkavégzés, és sokan nem térnének vissza szívesen munkahelyi irodájukba. Ez nem meglepő, hiszen a home office számos előnnyel ját: az embernek szabadabb időbeosztása lehet, nem kell egész nap elviselnie bosszantó munkatársait, nem kell korán kelni és későn hazaérni a munkába járás miatt (és az időjárás sem zavar be abban) és így tovább. Kétségtelen, hogy habár a legtöbben pozitívan fogadták, ez a változás több hosszútávú következménnyel is jár majd, mutatunk is néhányat belőlük!

Az otthoni munkavégzés jövője: a home office 8 következménye

#1: Nagyobb otthonokra lesz szükség

A váratlan változások következtében sokan jobb híján konyhaasztalukat voltak kénytelenek kinevezni munkaasztalnak, azonban ez a legtöbbek számára hosszútávon nem életképes megoldás. Ha valaki egyedül él, annak kisebb problémát jelent helyet találni munkafelszerelése számára, azonban azoknak, akik párjukkal vagy családjukkal osztozkodnak otthonukon, egy elkülönített, lehetőleg csendes helységre lesz szükségük a házban vagy a lakásban, ahol munkájukra koncentrálhatnak.

Az otthoni munkavégzéshez továbbá korszerű és biztonságos számítástechnikai felszereltségre van szükség. Néhány hétnyi otthoni kényszermunka ugyan még elvégezhető egy laptopról, de egy igazi irodában (legyen az akár munkahelyi vagy otthoni) nagy képernyőkre és kellő mennyiségű informatikai erőforrásra van szükség, hogy a dolgozók egyszerre több feladaton is dolgozhassanak rendszerükön.

Ezt sokan nem tehetik meg jelenlegi helyükön, hiszen a legtöbbeknek nem szempont egy dolgozószoba az otthonválasztáskor. Ha tehát valaki jelenleg nem tudja megoldani az otthoni munkavégzést, annak nagyobb otthonra lesz szüksége.

hirdetes

#2: Változni fog az ingatlanpiac

Apropó otthonok. Ahogy egyre többeknek lesz szükségük nagyobb lakhelyekre otthoni irodáik kialakításához, úgy arányosan egyre több cégnek lesz szüksége kevesebb területre saját irodái fenntartásához.

Ennek óriási következményei lesznek, különösen az üzleti negyedekben. Ezek nagy része egyébként is elhagyatott, és ha a dolgozók nagy része otthonról végzi majd a munkáját, akkor komoly változásokra lehet számítani mind az árak, mind pedig a kihasználtság tekintetében.

hirdetes

A munkahelytől való távolság mindig is fontos szempont volt sokak számára, de ahogy a home office egyre több helyen terjed majd el, egyre kevesebbeknek fog számítani, hogy milyen messze laknak a cég főhadiszállásától. Ennek köszönhetően egyre többen válogathatnak majd szabadon a városok szélén vagy a vidéki településeken található otthonok közül, míg a városközpontok drága lakásai lényegesen lejjebb értékelődhetnek.

#3: Csökkenni fognak a bérek és az egyéb juttatások

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója és tulajdonosa bejelentette, hogy alkalmazottjainak jelenteniük kell, ha véglegesen át szeretnének állni az otthoni munkavégzésre. A Facebook lehetőséget nyújt erre, azonban ezzel arányosan a bérek is változni fognak majd az alapján, hogy hová költözik az illető – például ha a fejlesztők kiköltöznek a Szilícium-völgyből, vagy más, olcsóbb városban telepednek le.

Ezzel más munkaadók is tisztában vannak, és többen fontolgatják, hogy a lakhellyel arányosan módosítják majd alkalmazottjaik béreit, különösen most, hogy a világgazdaság több ízben is megsínylette a koronavírus okozta pánikhelyzetet.

A munkavállalóknak továbbá le kell mondaniuk azokról az előnyökről, amiket munkahelyük kínál nekik (étkeztetés, sportlehetőségek, stb.), és a munkáltatóknak más juttatásokkal kell majd előállniuk ezek helyett.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

copytesztelés

Egy reklám tesztelése és hatásának mérése a célcsoport körében. Tovább

Url

A webcím, más néven URL (mely a Uniform Resource Locator [egységes erőforrás-azonosító]... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Hírek