notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A honlapkészítés után I. rész

hirdetes

A honlapkészítés után I. rész

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Jelenleg, a XXI. század egyik legdinamikusabban fejlõdõ marketing eszköze: a honlap. Magyarországon még nem fejlõdte ki magát teljesen ez az iparág, van mit tanulnunk nyugati társainktól, és a magyar embereknek is meg kell "szoknia" azt a tényt, hogy internet nélkül ma már szinte nem lehet megélni.

Pályázatfigyelés szolgáltatásunk feltételei itt!

Online marketing tanácsadás, honlapkészítés állami támogatás segítségével! Kérje ajánlatunkat itt!

A honlapkészítés után I. rész

Magyar kis- és középvállalkozások az interneten

A magyar kis- és középvállalkozások általában nem veszik komolyan, ha honlapot készíttetnek maguknak. Értem ez alatt, hogy nincsenek felkészülve arra, hogy online is megjelenjenek a piacon, mely által egy újabb kommunikációs csatornát nyitnak ügyfeleiknek. Az elkészült honlapokhoz minden esetben kell, hogy tartozzon egy CMS (Content Management System - Tartalom Kezelõ Rendszer), és ehhez egy adminisztrátor, aki nap mint nap karbantartja az oldalt, figyeli a helyesírási hibákat, és az elírásokat, odafigyel a beérkezett e-mail-ekre, az oldalon található vendégkönyv (illetve fórum) beírásokra, ... Ezeket a feladatokat a vállalkozások általában elosztják a munkatársak között, elfelejtve azt a tényt, hogy a honlapkarbantartás valójában egy - az utóbbi idõben kialakult - szakma.

CMS

A legtöbb honlapkészítés után a cégek szeretnék maguk karbantartani a teljes oldalt egy CMS segítségével. Egy CMS elsõdleges feladatai közé tartozik az oldalak szerkeszthetõségének megoldása. Általában ezt egy webes WHYSWYG (WHat You See is What You Get - Amit látsz, azt kapod) editorral oldják meg, mely egy "Word"-ös felület segítségével könnyíti meg a szerkesztést. Régebben, ezt egy sima szöveges mezõvel (szakszóval textarea-val) oldották meg, ahol a HTML kódokat is ismerniük kellett az adminisztrátoroknak.

hirdetes

Fájlok manipulálása

Napjainkban, a CMS kell, hogy tartalmazzon egy fájlok manipulálására alkalmas eszközt (file browser-t - fájl böngészõt), aminek segítségével a szövegszerkesztéshez használt képeket és letöltésre elõkészített fájlokat felmásolhatjuk, átnevezhetjük, törölhetjük tárhelyünkön (vagyis ahol a honlapunk tárolódik). Ezen fájl böngészõk használata is megkíván bizonyos szakértelmet, és rendszerezési készséget, a késõbbi problémák elkerülése végett.

Fájlrendszerek és elnevezések

Probléma lehet például a feltöltendõ (ill. feltöltött) fájlok nevének pontos megadása, ugyanis a szinte mindenki által használt Microsoft Windows megengedi a szóközök, ékezetek, speciális karakterek használatát, ám az internet "kicsit" másképp mûködik mint az otthoni számítógépünk. Ugyanis figyelembe kell venni az összes ország jelenlétét (pl. karakter kódolásuk is más és más), és ennél a pontál már el is bukik ékezetes karaktereink használatának értelme... Speciális karaktereknek számít a ! jel is, ugyanis Unix rendszereken jelentéssel bír a parancsoknál, és ha egy fájlnévben szerepel, az már problémákat okozhat a "túloldalon" vagyis a tárhelyünk szolgáltatójánál. Ugyanígy speciális karakterek még: '"+!%/()=[]><& szóköz . Hogy miért hoztam fel a Unix-ot mint operációs rendszert? Mert a szolgáltatók nagy részénél ilyen rendszer van a szerveren, ezen rendszereket kell figyelembe vennünk fájlok nevének megadásakor, ha azokat fel szeretnénk tenni az internetre.

hirdetes

Rendszerezési készségek

A rendszerezési készséget, azért hoztam fel, mert a legtöbb adminisztrátor elfelejti, hogy egy honlap rendszerébe másolja fel a fájlokat. Egy jól kivitelezett honlap akár évekig is fennt lehet a szolgáltató szerverén, és eléggé zavaró, amikor egy-egy cikkhez több kép is tartozik, ám azok nem különülnek el könyvtárakban, vagy legalább nevekben. Két év felhalmozódása után egy több százas lista letöltõdésére kell várnunk, és ha azok nem lesznek rendszerezettek, akkor "kellemetlen" lesz velük a munka.

Folytatása következik...

Pályázatfigyelés szolgáltatásunk feltételei itt!

Online marketing tanácsadás, honlapkészítés állami támogatás segítségével! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

követelmény

kinyilvánított igény vagy elvárás, amely általában magától értetõdõ vagy... Tovább

marketing alapstratégia

A vállalat vagy a stratégiai üzleti egységek céljainak kitűzése és azon eszközök hosszabb... Tovább

Tovább a lexikonra