notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A klímaváltozás a csokoládét sem kíméli, de volna itt egy élhető megoldás

hirdetes

A klímaváltozás a csokoládét sem kíméli, de volna itt egy élhető megoldás

ich.hu
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A klímaváltozás miatt egyre kisebb területen lehet csak a csokoládé alapanyagát jelentő kakaóbabot termelni, ami erdőirtáshoz vezet. Van azonban megoldás arra, hogy ez ne történjen meg.

A klímaváltozás a csokoládét sem kíméli, de volna itt egy élhető megoldás

A globális felmelegedés nemcsak úgy érezteti a hatását, hogy egyre extrémebb lesz az időjárás, olyan egyszerű dolgokban is megmutatkozik majd, minthogy kevesebb/drágább lesz a csokoládé a boltok polcain. Ez elsőre nem tűnhet túlságosan ijesztő változásnak, az ezt eredményező folyamatok azonban azt jelentik, hogy nagyon komoly változás történik a természetben.


Az esőerdőkre jellemző időjárás az egyenlítőtől északra és délre fekvő 20–20 fokos sávban található meg, a klímaváltozás miatt azonban kakaóbabot már most is csak a 10–10 fokos sávban vagyunk képesek termeszteni.


[Nem azt üzenik a tudósok, hogy ne együnk többet csokoládét, de azért lenne itt valami fontos]


Egy 2014-es tanulmány szerint ezek a termőhelyek 2050-re nem, vagy csak jóval kevésbé lesznek alkalmasak a csokoládé-alapanyag termesztésére. A nyugat-afrikai Ghána és Elefántcsontpart a csokoládé alapjául szolgáló bab több mint 50 százalékát adja a világnak. A két országban jelenleg a növényt a számára optimális, tengerszinthez képest 100–250 méter közötti magasságban termesztik. A felmelegedés hatására az ideális magasság azonban felkúszhat 450–500 méterig is.

hirdetes

© AFP / Issouf Sanogo

Mindez azt jelenti, hogy vagy kevesebb kakaóbabot kell termelniük, vagy hozzá kell nyúlniuk a védett természeti kincseikhez. Emiatt a képlet végtelenül egyszerű: felejtse el a kávét és a csokit vagy szurkoljon nagyon-nagyon a tudománynak.


A legfontosabb cél, hogy ne vágjanak ki több erdőt csak azért, hogy a csokoládé alapjául szolgáló kakaóbabot megtermeljék. Ezt a célt tűzte ki maga elé a Mars Wrigley édességgyártó is. A cég bejelentette, folytatják a 2018 szeptemberében elindított, Cocoa for Generations nevű programot, hogy a Mars kakaóellátási lánca 2025-ig teljes egészében fenntarthatóvá és átláthatóvá váljék.

hirdetes

© Mars


A cég jelenleg az ellátási lánca negyedét térképezte fel, hogy lássa, milyen forrásból, honnan és hogyan jön a kakaóbab. A jövőben csak olyan termelőkkel akarnak együtt dolgozni, akik nem vágnak ki erdőt a növény termesztéséért.


A Mars további célkitűzése, hogy kizárólag olyan beszállítókkal dolgozzon, akik eleget tesznek a Responsible Cocoa program nyomon követhetőségre vonatkozó előírásainak. Ezt a közvetlen beszállítók esetében 2019-ben, a közvetett, elefántcsontparti és ghánai beszállítók esetében 2022-ig lépteti életbe. Emellett a Cocoa and Forests kezdeményezéshez csatlakozva, részletes akciótervet tesz közzé Elefántcsontpartra és Ghána területére vonatkozóan.

Forrás: HVG.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

franchise

Termelők, nagykereskedők és más szolgáltató szervezetek mint rendszergazdák és független... Tovább

Affinitás marketing

Olyan marketing szemléletmód, amely a felhasználók azon csoportjára koncentrál, akik... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gasztronómia Hírek Külföld Tudomány