notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A koronavírus hatása globális gazdaságra: A koronavírus hatása a világgazdaságra 5 ijesztő számon keresztül bemutatva

hirdetes

A koronavírus hatása a világgazdaságra 5 ijesztő számon keresztül bemutatva

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Azt már korábban is feltételezhettük, hogy világjárványként a koronavírus (COVID-19) súlyos hatással lesz a globális gazdaságra. Ezeket a feltételezéseket néhány felkavaró szám is megerősítette, amelyeket a Refinitiv Datastream adataiból állított össze a Reuters.

A koronavírus hatása számokkal mérve

1. 2020 első negyedéve

2020 első negyedéve még a történelemkönyvekbe is bekerülhet egyszer, de biztos, hogy nem vidám időszakként. Az USA-Iráni háborút sugalló fenyegető légkört a koronavírus szele fújta ki a hétköznapokból, és ez a JPMorgan szerint egy 12%-os világgazdasági visszaesést eredményezett január és március között. 2020 első negyedében figyelhettük meg a legnagyobb visszaesést az 1930-as évek nagy gazdasági világválsága óta, amihez az olajárak 60%-os visszaesése is társult.

A G20 szervezet tagjai egy 5 trillió dolláros összeget ígértek a világgazdaság újraindítására. Egyes piacok óriásit zuhantak, de már a negyedév végén elkezdtek visszakapaszkodni.

hirdetes

2. Egy kis bérszámfejtés egy világjárvány alatt

Ahogy a vírus egyre terjedt, úgy egyre több városban rendeltek léptek életbe kijárási korlátozások és egyre több cég kényszerült szüneteltetni vagy véglegesen befejezni működését. Egy ilyen légkörben sajnos a munkanélküliség aránya is könnyedén megugorhat, és meg is ugrott, amit leginkább az Egyesült Államok érzett meg. Az USA-ban rekordot döntött a beküldött a munkanélküli segélyt igénylő nyomtatványok száma – több mint 3 millió amerikai fordult az államhoz segítségért.

hirdetes

Az amerikai kormány egy példátlan méretű, 2 trillió dolláros segélycsomaggal állt elő, amelyből 500 milliárd dollárt a legsúlyosabban érintett iparágak vállalatainak szánnak, illetve a csomag egy része kitér a családok közvetlen bérezésére is, amire családonként egy 3000 dolláros összeget szánnak.

A gazdasági szakértők 293 ezer elveszített munkahelyi pozícióra számítanak, ami 2009 júliusa óta a legnagyobbnak számítana az Egyesült Államokban
 

Az összeállítás a koronavírus világgazdaságra gyakorolt hatásaival kapcsolatban a következő oldalon folytatódik, lapozz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Url

A webcím, más néven URL (mely a Uniform Resource Locator [egységes erőforrás-azonosító]... Tovább

felhasználási engedély

hozzájárulás az elõírt követelményeknek nem megfelelõ termék felhasználásához,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Gazdaság Külföld Magyar Tudomány