notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A koronavírus hatása globális gazdaságra: A koronavírus hatása a világgazdaságra 5 ijesztő számon keresztül bemutatva

hirdetes

A koronavírus hatása a világgazdaságra 5 ijesztő számon keresztül bemutatva

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A koronavírus hatása számokkal mérve

3. Kína győzött, de milyen áron?

Ahogy a koronavírus apadni látszott határain belül, Kína úgy döntött, hogy újra működésbe lép a világgazdaság legnagyobb termelőjeként – a bökkenő csak az, hogy a piac zárva van, a vásárlók pedig mind otthon ülnek.

A kínai közösségi távolságtartást szorgalmazó szabályoknak köszönhetően látszólag sikerült megfékezni a vírus terjedését, így az országban újra kezdetét vehette a munkavégzés és az utazgatás. Azonban nem biztos, hogy Kína túl van a dolgok nehezén, legalább is gazdasági értelemben.

Az Egyesült Államokban elképesztő méreteket ölt koronavírus, Európa még javában nyögi a járvány hatásait, és az ellátmányi láncok is csak takarékon működnek (ha egyáltalán működnek). Egy ilyen helyzetben Kína alig tud hozzájutni a termékekhez szükséges alkatrészekhez és nyersanyagokhoz, és nem igazán van olyan piac, aminek el is adhatná kész árucikkeit.

A kínai gyárak profitja az elmúlt egy évtizedben egyszer sem zuhant akkorát, mint 2020 januárjában és februárjában, és kétségtelen, hogy az első negyedévvel még nem értek véget a problémák. Ahogy a világon sok más helyen, úgy Kínában is az egekbe emelkedett a munkanélküliség, a cégeknek felajánlott kedvező kölcsönök ellenére.

Habár a hatóságok egy „nagyjából 6%-os” növekedést szeretnének megcélozni, sok közgazdász szerint a 2020-as növekedés aránya ennek csupán a harmadát éri majd el.

hirdetes

4. Eljött az Európai Unió ideje

Az Európai Központi Bank kivette a részét a koronavírus okozta károk megtérítésében. A bank többek között óriási eszközfelvásárlásba kezdett, illetve beleegyezett az országoktól vásárolt kötvények rugalmasabb kezelésébe is. Eljött tehát az ideje, hogy az Európai Unió vezetői is egyesítsék erőiket a helyzet megoldása érdekében.

Jelenleg még nem született igazi egyezség, ugyanis a tagállamok nem tudtak megegyezni a vírus által megcsonkított gazdaságok kisegítésének mértékéről. Habár az Európai Központi Bank által meghozott áldozatokkal sikerült némi időt nyerniük, minél hamarabb lépniük kell, ha szeretnék megállítani a gazdaságok összeomlását.

Számos európai kormány sürgeti egy közös pénzügyi eszköz létrehozását a krízis megfékezése érdekében, amiben a Goldman Sachs közgazdászai szerint az európai gazdaság 9%-kal is visszaeshet. Egyes országok nem értenek egyet ezzel, pedig vannak, akik szerint az európai projekt túlélése múlik ezen.

5. Bajban a határpiacok

Nehéz szelek fújnak járnak a kockázatosabb eszközök (emelkedő piaci részvények, kötvények és valuták) feje felett. Azonban egyikük sem tapasztalt annyi kárt, mint a határpiacok, azaz a kisebb és gyakran még több kockázatot vállaló feltörekvő gazdaságok.

hirdetes

Sok ilyen határgazdaság Afrikában működik, és megszenvedik többek között az árucikkek és az olaj árának csökkenését, a világgazdasági válság fenyegető gondolatát és a gyengülő valutákat is, amelyek még jobban megnehezítik majd a tartozások kiegyenlítését.

Az olyan olajtermelő országok, mint Ghána, Angola, Gabon és Nigéria mind a dollárban denominated tartozásaik éles visszaesését tapasztalták. Afrika sok országa azonban nem támaszkodhat egy külföldi valuta stabilitására, és ezeken a helyeken az egészségügyi rendszerek is szorult helyzetbe kerültek.

A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap arra szólították fel kétoldalú hitelezőket, hogy a koronavírus emberi és gazdasági hatásait figyelembe véve azonnal enyhítsék a világ legszegényebb országainak tartozásait.

A világ 20 legnagyobb gazdaságának vezetői több mint 5 trillió dolláros összeget fordítanak a világgazdaság megmentésére, aminek célja a munkahelyek elvesztésének megakadályozása, de Afrika külön aggályként merült fel az ügyben.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

seo

Mit is jelent a SEO rövidítés?  A keresőoptimalizálás (Search Engine Optimization,... Tovább

eltérési engedély

a termék létrehozása elõtt adott hozzájárulás egy termék (3.4.2.) eredetileg... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Gazdaság Külföld Magyar Tudomány