notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A koronavírus veszélyesebb a férfiakra, mint a nőkre, mutatjuk az okát: ennyire halálos a koronavírus a különböző nemek esetében

hirdetes

A koronavírus veszélyesebb a férfiakra, mint a nőkre! De miért?

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Különös tanulmány látott napvilágot a tavaly év végén kibontakozott új koronavírus járvánnyal kapcsolatban. A Kínai Betegségmegelőzési Központ nemrégiben közzétett tanulmánya alapján, a vírus jóval veszélyesebb a férfiakra, mint a nőkre, ugaynis még a férfiak körében 2,8 százalék volt az eddigiekben a halálozási arány, addig a nőknél csupán 1,7 százalék. De vajon miért lehetséges ez?

A koronavírus nem egyformán veszélyes a különböző nemekre

Mi az oka annak, hogy a nők jobban ellenállnak a koronavírusnak?

Nem rendhagyó eset, hogy a férfiakat erősebben érinti egy ilyen vírus, mint a nőket. Már a korábbi MERS és SARS járvány idején is ugyanez volt megfigyelhető. A SARS-ban jóval több nő fertőződött meg, de a férfiaknál 50%-kal magasabb halálozási arány volt megfigyelhető. Szakértők szerint számos tényező játszhat ebben szerepet, amik visszavezethetők biológiai okokra, de élettani tényezőkre is.

A nők erősebb immunválaszt adnak a koronavírusra

A koronavírusra máig nincsen semmilyen orvosság, a tünetek kezelése mellett egyedül az immunrendszerre lehet támaszkodni. Sabra Klein szerint a nők egyszerűen jobban harcolnak a vírusokkal. A nők szervezete egyszerűen a védőoltások után is erősebb immunválaszt ad, immunrendszerük memóriája effektívebb, ami azt eredményezi, hogy felnőttkorukban hatékonyabban képesek megküzdeni a gyerekkorukban kitett kórokozókkal szemben.

De az erősebb immunrendszer átok is tud lenni, nem csak áldás. A nők ennek következtében hajlamosabbak az olyan autóimmun megbetegedésekre is, amikor az immunrendszer túlsúlyba kerül, és a saját szervezet ellen fordul. Az ilyen típusú, egyébként nagyon súlyos kimenetelű betegségekben szenvedők közel 80%-a nő.

hirdetes

Mi a nők erősebb immunválaszának az oka?

Persze felmerülhet a kérdés, hogy vajon minek köszönhető ez az erősebb immunreakció. Valóban nagyon jó a kérdés, de a válasz nem egyértelmű, a szakemberek sokféle kutatást elvégeztek már ezzel kapcsolatban, de még mindig csak feltételezéseik vannak.  Az egyik ilyen feltételezés, hogy az erős immunrendszer okát az utódnemzés háza táján kell keresni. A nők erős immunrendszere ugyanis túlélési előnyt jelent az utódok számára, akik a fejlődés szakaszában az anyatejből szívják fel az antitesteket. De van egy sor más biológia tényező is, ami válasz lehet a kérdésre, például a női ösztrogén hormonok, vagy a két X kromoszóma, amik a kutatások szerint tartalmaznak az immunrendszerrel kapcsolatos géneket.

hirdetes

Az életvitel is szerepet játszik

A biológiai tényezőkön kívül az életvitel is igen fontos szerepet játszik. Kína nagyon népes ország, de még népességéhez mérten is túlzás, hogy a világ dohányzóinak egyharmadát, a dohányfogyasztásnak pedig 40%-át teszik ki. Mindeközben pedig a kínai nőknek csupán 2%-a dohányzik. A kínai férfiaknál a magas vérnyomás, valamint a cukorbetegség is gyakoribb, ami szintén az életmódjukból származik. Ezek a betegségek, valamint a dohányzás pedig sokszorosára növelik a koronavírus szövődményeit. De a kézmosás fontosságáról se feledkezzük el. Már többször kiemeltük mi is, de szinte mindenhol ezt halljuk, hogy a rendszeres, alapos kézmosás elengedhetetlen a járvány idején. Egy tanulmány szerint pedig a férfiak sokkal hajlamosabbak, hogy ezt kihagyják, mint a nők. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

előirányzott eladás

Az értékesítés várt volumenének konzervatív becslése. Rendszerint a jelenlegi... Tovább

copytesztelés

Egy reklám tesztelése és hatásának mérése a célcsoport körében. Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Tudomány