notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A nagy vietnámi titok: az elsők között jelent meg a koronavírus, mégsem halt bele senki

hirdetes

Az elsők között jelent meg a koronavírus, mégsem halt bele senki. Mi a titok?

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Világszinten már közel 3 millióan fertőződtek meg koronavírussal, és több mint 200 ezren haltak bele a vírusba. Tavaly év végén indult a Kínai Vuhan városából, a szomszédos Vietnám az első országok között volt, ahova eljutott a vírus mégsem halt meg egyetlen egy ember sem miatta. Vajon mi lehet a titkuk, hogy tudták ilyen jól kezelni? 

Koronavírus Vietnámban: így vették fel a harcot a koronavírussal Vietnámban

Az elsők között jelent meg a koronavírus, mégsem halt bele senki

Mindösszesen 270 fertőzött beteget regisztráltak a távolkeleti, Kínával szomszédos 96 millió fős országban, ami hetedik volt a sorban, ahol regisztrálták a kórt, még január 13-án. Olyannyira jól kezelték az egész járványt, hogy április 23-án már lazítottak is a szigorú intézkedéseken, hiszen úgy ítélték meg a fertőzöttek, és a halottak száma (0) alapján, hogy ideje szép lassan visszatérni a régi kerékvágásba. Ekkor már egy hete nem regisztráltak új megbetegedést, és már csak 44-en voltak, akik nem gyógyultak teljesen fel. Pedig közel 1500 kilométeres közös határszakasza van a járvány kiinduló pontjának számító Kínával. Mi lehet a titok?

hirdetes

Tömeges tesztelés jelentette a sikert?

hirdetes

Láthattuk már Németország példáján, hogy mennyire hatékony a tömeges tesztelés. Vajon Vietnámnak is ez volt a bombabiztos fegyvere a koronavírus ellen? Bevetették ezt is, de nemcsak ez volt az egyetlen. Vietnámnak tömeges, de irányított teszteléssel, a fertőzöttek alapos kontaktkutatásával és tömeges karanténokkal sikerült egészen egyedülálló eredményt elérni. De volna itt még egy kis apróság, még azon felül is, hogy a 2003-as SARS járvány miatt a többi ázsiai országhoz hasonlóan van egy kis tapasztalatuk koronavírus fronton, ez pedig nem más, mint a paranoiát súroló bizalmatlanság Kínával szemben. Bizony, bizony, a történtben közrejátszik, hogy Vietnam és Kína 1979-1990 közt hadban állt, és hiába van mindkét országban kommunista egypártrendszer és látszólag béke, közel sem mondható harmonikusnak a kapcsolatuk. 
 

Hogy ez hogyan segített a koronavírus elleni harcban? Lapozz a következő oldalra, hogy megtudd!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Url

A webcím, más néven URL (mely a Uniform Resource Locator [egységes erőforrás-azonosító]... Tovább

projekt

egyedi folyamat , amely egy sor összehangolt és szabályozott, a kezdeti és a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld Tudomány