notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A szín egy érzet, amely az agy reakciója a fényre,A színek képesek kialakítani egy vállalat jellemét,értelmezésük életkortól és kulturális környezettől függ,A vörös szín a tűz és a vér,Narancssárga fiatalos, energikus,Sárga napfény, öröm,Zöld természetes.

hirdetes

A szín egy érzet, amely az agy reakciója a fényre

Kecskeméti Dóra,designer
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A színek tudatos használata a grafikai tervezés során elengedhetetlen. Nem csak az esztétikai érzés kielégítése a cél. A színek képesek kialakítani egy vállalat jellemét, befolyásolhatja a célközönséget, érzelmi, pszichológiai hatások kiváltására is alkalmasak. Jelentéstartalmukat azonban lehetetlen tökéletesen meghatározni: értelmezésük életkortól és kulturális környezettől függően változik, befolyásolja a mindennapi életben szerzett, színek által kialakított benyomások összessége is.

A színek tudatos használata a grafikai tervezés során elengedhetetlen.

Használjuk tudatosan a színeket

A sok-sok pszichológiai kutatás eredményeként viszont egyfajta egyetemesen meghatározott tulajdonságrendszer mégis felállítható. Jelen esetben a színek grafikailag hasznosítható tulajdonságai ismerhetők meg.

Vörös

A vörös szín a tűz és a vér, így az energiatermeléshez társítható, háború, veszély, erő, határozottság, valamint szenvedély, a vágy és a szeretet.

A vörös érzelmileg nagyon intenzív szín. Fokozza az emberi anyagcserét és emeli a vérnyomást.

Erőteljes szín, domináns, sokszor agresszív jellegű. Figyelemfelkeltő hatása miatt közkedvelt kiadványok, hirdetések, reklámok felületein. Cselekvésre késztet, energiát sugároz, ezért alapvetően jól alkalmazható sportszerek, energiaitalok, autók esetében. Szexuális töltettel is rendelkezik, így a reklámok előszeretettel használják a vörös és a női test (testrészlet) kombinációját. Ugyanakkor a veszély jelzésére használt legáltalánosabb szimbólum. Esküvői helyszín Budapest.

Világos vörös: örömöt jelent, szexualitás, szenvedély, érzékenység, és szeretet.
 
Rózsaszín: romantika, szerelem és a barátság. Nőies tulajdonságokra és passzivitásra utal. Vonzza a tekintetet és tulajdonságai alapján hasznosítható esküvői témakörben, kozmetikumok csomagolásánál, valamint a „lányos dolgok” (babák, játékok stb.) megjelenítésénél.

Sötétvörös: életerő, akaraterő, düh, harag, vezetés, a bátorság, a vágy, rosszindulat és harag.

Barna: a stabilitás és a férfias tulajdonságok

Narancssárga

Fiatalos, energikus, vidámságot sugárzó

Narancssárga ötvözi a vörös energiáját és a sárga boldogságát. A narancs képviseli a lelkesedést, az elragadtatást, a boldogságot, a kreativitást, határozottságot, a vonzás, siker, a bátorítás, és a stimuláció társítható még hozzá.

Az emberi szem számára, narancssárga egy nagyon meleg szín, így ezt az érzést adja: a meleget. Mindazonáltal, a narancs nem olyan agresszív, mint vörös. A narancs növeli az oxigén ellátását, növeli az agy aktivitását, élénkítő hatása serkenti a szellemi tevékenységet. Nagyon közkedvelt a fiatalok körében. A narancs szimbolikus jelentősége az erő és állóképesség.

A narancssárga figyelem felkeltő is, így használható kiemelésre a designban. Lendületessége miatt pedig sikerrel vethető be új, illetve fiataloknak készült termékeknél.

hirdetes

Sárga

Napfény, öröm, boldogság, értelem és az energia.

Jókedvet ébreszt, serkenti a szellemi tevékenységet. Figyelemfelkeltő hatása miatt jól kiemelhetők általa a fontosabb információk. Energikussága miatt pedig közkedvelt a sporttal kapcsolatos témakörökben. Más szemszögből viszont nem alkalmas presztízs termékek megjelenítéséhez, illetve ha a stabilitást, és a bizalmat szeretnénk kelteni. Ha indokolatlanul használjuk, zavaró hatást kelthet. A sárgát és a feketét együtt gyakran használják figyelmeztetéseknél.

A kopottas sárga képvisel az óvatosságot, a pusztulást, a betegséget, és a féltékenységet.

A fényes sárgával együtt jár az intellektus, frissesség, és az öröm.

Zöld

Természetes, friss, biztonságos, pénzügyi

A frissesség és a természet színe.  Jelképezi a növekedést, a harmóniát, a frissességet, és a termékenységet. Szimbolizálja biztonságot, az újjászületést. Tulajdonságai alapján felhasználható a környezettel, orvosi termékekkel kapcsolatos témákban. A zöld sötétebb színei az állandóságot, a jómódot sugallják, ezért a pénzügyi, banki, az antikvitás illetve az elegancia témakörökben használatos.

Sötétzöld: társul ambíció, kapzsiság, és a féltékenység.

Sárgászöld: jelezhet betegséget, a gyávaságoz és a féltékenységet.

Kékeszöld: érzelmi gyógyulás és a védelem.

Olajzöld: a hagyományos színe a békének.

Földszínek

Egyszerű, romantikus, őszi, meleg

A természetet idéző színek bátran alkalmazhatók a környezettel kapcsolatos témákban, legyen szó akár az állatvilágról, akár szabadidős tevékenységekről. Illetve a régmúlt civilizációit bemutató, történelmi események kapcsán is felhasználható.

Kék

Stabilitás, hűség, bölcsesség, spiritualitás, kiegyensúlyozott

A kék szín az ég és a tenger. Ez gyakran jár együtt a mélységgel és a stabilitással. Jelképezi a bizalom, a hűség, bölcsesség, az intelligencia, a hit és az igazság.

Lassítja az emberi anyagcserét és nyugtató hatása van.
Jellemzői alapján a kék alkalmazható légitársaságoknál, vizes témakörökben, high-tech termékeknél, illetve ha a hagyományt, stabilitást szeretnénk hangsúlyozni egy terméknél, vállalatnál. A sötétkék, ha lehet, akkor még jobban sugározza a hitelességet, megbízhatóságot, így jogi, orvosi témákat sikeresen jeleníthetünk meg ezzel a színvilággal.
hirdetes

Világoskék:  egészségügyi, gyógyítás, nyugalom, a megértés, és a lágyság.

Sötétkék: tudás, a hatalom, az integritás és komolyság.

Lila

Extravagáns, fejedelmi, misztikus, nőies, elegáns, érzéki

Lila stabilitását ötvözi a kék és a vörös energiájával. A hatalom, a nemesség, a fényűzés jelképe. Az uralkodó osztály színe, amely ugyanakkor magán hordozza a gyermeki boldogságot, a szórakozást, így erőszeretettel használják ünnepségek, fesztiválok keretein belül.

A lilával együtt jár a bölcsesség, a méltóság, függetlenség, a kreativitás, a rejtély, és a mágia is.

Világosbíbor: jó választás egy nőies designhoz vagy gyermek termékekkel kapcsolatban.
Idézi a romantikus, nosztalgikus érzéseket.

Sötétlila: idézi sötétség és szomorú érzéseket. Okozhat frusztrációt.

Fehér

Tökéletesség, szűzies, tiszta, semleges

Fehér jár a fény, a jóság, az ártatlanság, a tisztaság és a szüzességét. Úgy véljük, hogy a szín a tökéletesség. Fehér azt jelenti, biztonság, tisztaság, a sikeres kezdet.

Egyszerűséget és frissességet jelképező tulajdonságai miatt felhasználható technikai termékeknél. Steril hatása miatt az orvosi, kórházi területek közkedvelt választása, valamint könnyedsége miatt a diétás, zsírszegény (light) ételeknél is alkalmazható.

Fekete

Erő, elegancia, formalitás, halál, gonosz, és rejtély

Fekete egy rejtélyes szín kapcsolatos a félelemmel és az ismeretlennel.  (Ellentmondásos szín. Egyszerre sugároz erőt, hatalmat és félelmet, ugyanakkor az elegancia egyik évszázados szimbóluma. Egy nagyon formális, elegáns és tekintélyes szín.  A presztízs termékek közkedvelt színe. A gyász jelképe.

Szürke

Professzionális, egyhangú, szomorkás

Az üzleti élet sajátja, amely egyszerre sugall eleganciát és szakértelmet. Komolyságot, megfontoltságot sugall, ugyanakkor semleges és érzelemmentes.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

vizsgálat

egy vagy több jellemzõ valamely eljárás szerinti meghatározása   Tovább

információ

értelemmel bíró adat Tovább

Tovább a lexikonra