notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hollandiában megnyílt a világ első okoskerékpárútja.

hirdetes

Elkészült a világ első okoskerékpárútja

SzSz
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Először tekerhettek végig a kerékpárosok a világ első műanyaghulladékból készült kerékpárútján. Az észak-hollandiai Zolle városában épült 30 méteres útszakaszhoz 218 ezer darab műanyagpohárnak megfelelő hulladékot használtak fel.

A világ első okoskerékpárútja

Becslések szerint kétszer-háromszor tartósabb, mint bármilyen hagyományos út. Az út mentén szenzorokat helyeztek el, hogy nyomon kövessék, hogyan viselkedik a használat során, mérik a hőmérsékletét, tartósságát és azt, hogy hány kerékpáros halad át rajta. Készítői szerint ez a világ első okoskerékpárútja.

“Ez az első prototípus, és nagy lépés az újrafelhasznált műanyag hulladékból készült, fenntartható és jövőbiztos út felé” – mondta Anne Koudstaal és Simon Jorritsma, az út két megálmodója.

Okoskerékpárút

Az út a holland KWS útépítő cég, a Wavin csőgyártó cég és a francia Total kőolajipari vállalat közös kezdeményezése. Novemberben elkészül egy második útszakasz Giethoorn városban is, és további teszthelyeket keresnek a műanyagút számára a legkülönbözőbb helyszíneken, köztük parkolókban, vasútállomásokon és járdákon. A holland kormány elkötelezte magát, hogy a felére csökkenti a műanyagok használatát 2030-ra, és felgyorsítja az újrahasznosítást.

hirdetes

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja szerint évente mintegy nyolcmillió tonna műanyag hulladék kerül a világ óceánjaiba, pusztítja a tengeri életet és bekerül az emberi táplálékláncba.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

ellenõrzés

a megfelelõség kiértékelése megfigyeléssel és ítéletalkotással, továbbá... Tovább

hiba

egy szándék szerinti, vagy elõírt használattal kapcsolatos követelmény nem... Tovább

Tovább a lexikonra