notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A világ leggonoszabb cégei: Ezeket a vállalatokat nem szereti a közvélemény

hirdetes

A világ "leggonoszabb" cégei: a Facebook csak a második a listán!

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Nem szeretjük, elítéljük őket, mégis nap, mint nap használjuk. Adatlopás, propaganda terjesztése, lehallgatási botrányok. Manapság már egyik sem ritka, és szinte nem telik el hónap, hogy ne kerülne valamelyik nagyobb cég a fent leírt vádakkal a címlapra. Egy felmérésben összegyűjtötték a közvélemény által leggonoszabbnak ítélt cégeket, valamint márkákat, és nem, nem a Facebook nyerte a versenyt! Nézzük a top 5-öt!

Felmérések szerint ezek a cégek a közellenségeink

5. Uber

Milyen szerencse, hogy Magyarországról kitiltották, nem? Nem! Bár hazánkban leginkább a taxisoknak gyűlt meg vele a baja, ami érthető, mert ugyanazt a szolgáltatást kínálták, egy jobb koncepcióval, ráadásul alacsonyabb áron, a világ többi pontján mások is problémásnak tartják a céget. Mi jelenti a problémát? Először is, hogy megbecsült sofőrjeik a minimálbért sem keresik meg, és adatokkal is visszaéltek (egészen pontosan újságírókat, és politikusokat követtek). Egyes feltételezések szerint pedig nem az autós forgalmat csökkentették, hanem a tömegközlekedéstől vonzották el az utasokat.

4. Palantir Technologies

Ezzel a névvel lehet, hogy még nem találkoztál, és nem is mondd neked semmit. A Palantir Technologies egy amerikai szoftver cég, ami Big Data-ra specializálódott, ez annyit jelent, hogy nagy mennyiségű adatokat dolgoznak fel, valamint elemzik azokat. Többször is visszaéltek hatalmukkal, és a kezükben lévő technológiákkal, elég, ha azt kiemeljük, hogy a cég az amerikai bevándorlási hatóság állandó partnere is, például olyan projektekben vesznek rész, amelyek az illegális bevándorló gyerekek szüleinek letartóztatását könnyíti meg. Így már érthető az ellenszenv.

hirdetes

3. Alphabet, vagyis a Google

Lehet sem sejtetted, de a Google valójában mindent, de tényleg mindent tud rólad. Biztosan nem gondoltál bele, de ha beírod a keresőbe, hogy influenza tünetei, majd hosszasan olvasol róla, aztán pedig rákeresen az orvosi rendelő nyitvatartására, a Google már tudja is rólad, hogy te bizony influenzás vagy. Nem véletlenül olyan pontosak a hirdetések, nem hiába az a reklám ugrik fel, amiről 5 perce éppen beszéltél valakivel. A Google-nak rengeteg adata van a felhasználókról, és nem fél ezeket másokkal sem megosztani sajnos, ha kell. Éppen ezért került a dobogó legalsó fokára a gonoszsági listán.

hirdetes

2. Facebook

A Facebook is hasonlóan sok információval rendelkezik rólunk, aminek nagy részét ráadásként mi magunk osztjuk meg a tech óriással. A Cambridge Analytica-botránytra biztosan te is emlékszel, aminek következménye egy átláthatóbb adatkezelési és hirdetési rendszer ígéreté. Az adatvédelemmel szemben sokkkal fontosabbnak tartja a növekedést, helyt engedve így a politikai propagandáknak. Egyáltalán nem meglepetés, hogy ilyen előkelő helyen szerepel a listán.

1. Amazon

Dobpergés, az első helyezett pedig nem más, mint a Jeff Bezos által vezetett online kereskedelmi óriás, az Amazon. Az amerikai óriás bár az egész világon jelen van, hazánkban még nem elterjedt annyira. Amerikában azonban nagyon sok felforgást okoztak már, ami többeknek sem tetszett. A megkérdezettek a helyi boltok elnyomását, a kiszállítás, és felhőszolgáltatás miatti nagy szénlábnyomot, az ellenséges munkahelyi kultúrát, az eladó áruk laza ellenőrzését, és a katonai hírszerzés támogatását emelete ki.

Persze a listáról nem maradhatott le az Apple, a Microsoft, a Twitter, a Huawei, az IBM, de még a Disney sem, a teljes listát IDE kattintva tekintheted meg!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Egészségügyi Minisztérium

Egészségügyi Minisztérium története   Az egészségügy minisztériumi szintű... Tovább

piac verseny

Az azonos fogyasztókért folytatott verseny, amely kiterjedhet a potenciális fogyasztókra és a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Hírek