notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A világ leghosszabb hídja

hirdetes

A világ leghosszabb hídja, amely 55 kilométer hosszú

SzSz
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A világ leghosszabb tengeri hídját szerdán nyitották meg a nyilvánosság előtt, amely  Hongkongot és Zhuhaibát köti össze.

A világ leghosszabb hídja

A 20 milliárd dolláros híd 55 kilométeres (34 mérföld) hosszúságával a világ leghosszabbja lett. Hongkongot Makaóba és a szárazföldi kínai városba, Zhuhaiba köti össze.

A hidat kedden hivatalosan is megnyitotta Xi Jinping kínai elnök.

"Minden nagy projekt esetén viszonylag alacsony az utasok száma és a forgalom volumene a kezdeti időszakban, és idő kell ahhoz, hogy beinduljon" - mondta Frank Chan, a közlekedési titkár.

Az első látogatók szinte semmilyen autót vagy teherautót nem láttak a hídon, az útvonalon közlekedő privát buszjáratokról bámészkodók, mondta a BBC Martin Yip, aki szerdán a Hongkongtól Macau-ba utazott az egyik ilyen buszon.

A hongkongi terminálon közlekedő buszjáratoknál jelentős tömeg gyűlt össze a felavatás napján. "A terminál igen zsúfolttá vált, és az emberek folyamatosan sorban álltak, bár főleg nyugdíjasok, a fiatalok kevesen voltak - mondta.

hirdetes

A hídon áthaladó magánszemélyeknek speciális engedélyeket kell beszerezniük, amelyeket szigorú kvótarendszeren keresztül osztanak ki. Minden járműnek fizetnie kell úthasználati díjat.

Jelenleg csak 10 000 engedély áll rendelkezésre a hongkongi lakosok számára, akik szeretnének átvezetni a Zhuhaiba, amely Guangdong tartományban találhtó. Ezek az engedélyek csupán öt évig érvényesek.

Csak azok az emberek vagy szervezetek kapják meg az engedélyeket, amelyek "bizonyos pénzügyi vagy politikai hozzájárulást biztosítanak a szárazföldön", a South China Morning Post jelentése szerint.

A hatóságok kezdetben naponta 9.200 jármű áthaladását becsülték a hídon. Később azonban csökkentették becsléseiket, miután a régióban új közlekedési hálózatok épültek.

A hídon igen különleges kamerákat is felszereltek, amelyek jeleznek a hatóságok számára, ha valaki háromszor ásít. Ezzel is szeretnék elkerülni az elalvás következtében történő baleseteket. 

hirdetes

Műszaki csoda


A hidat úgy tervezték, hogy ellenálljon a földrengéseknek és a tájfunaknak, a híd 400.000 tonna acélból épült fel, amelyből akár 60 Eiffel-tornyot építhető. 


Az építmény körülbelül 30 km-es szakasza áthalad a Pearl River Delta tengerén. Ahhoz, hogy lehetővé tegyék a hajók átjutását a híd egy 6,7 km-es szakasza egy tengeralatti alagútba megy át, amely két mesterséges sziget között fut.

A fennmaradó szakaszok összekötő utak, viaduktok és a Zhuhai és Hong Kong közötti főhíd összekötő földalagutak.

Eddig a Zhuhai és Hongkong közötti utazás akár négy órát is igénybe vett, az új híd 30 perccel lecsökkenti a menetidőt.

Forrás: BBC

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

ISO 9001

MSZ EN ISO 9001:2001 szabvány AZ ISO 9001 egy nemzetközi szabvány. A szabvány alapján... Tovább

eltérés

egy követelmény (3.1.2.) nem teljesülése Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld