notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nyilvános lesz a Saudi Aramco, a világ legnyereségesebb cége ez a világ legnagyobb értékű részvény kibocsátása

hirdetes

Nyilvános lesz a Saudi Aramco, a világ legnyereségesebb cége

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A Saudi Aramco megerősítette, hogy fel szeretne kerülni a rijádi értéktőzsde listájára. Ez a lépés a világ legnagyobb értékű első nyilvános részvénykibocsátását (IPO) eredményezheti. Az állami tulajdonú olajcég a befektetői érdeklődés felmérését követően határozza majd meg az IPO kezdeti árát. Az előrejelzések szerint a részvényekkel a cég 1-2%-át kínálják majd. A Saudi Aramco becsült értéke 1,2 trillió dollár.

A világ legnagyobb értékű  részvény kibocsátása

Egy „történelmi” lépés

A cég egyelőre azt állítja, hogy jelenleg csak a szaúdi értéktőzsdén tervezi meghirdetni részvényeit, de a nemzetközin nem:

„A (nemzetközi) meghirdetésről akkor adunk tájékoztatást, amikor eljön az ideje. Jelenleg csak Tadawul van tervben” mondta Yasir al-Rumayyan, az Aramco elnöke egy médiakonferencián.

 

Chris Beauchamp, az IG Group vezető elemzője szerint „az Aramcóba való befektetés kockázatokkal jár persze, és nem csak azért, mert az olajárak nehezen emelkednek majd a jövőben.”

 

„A politikai és stratégiai kockázatok sokkal nagyobbak bármilyen cég számára, ami ebben a régióban működik, és ezek közül több is a szaúdi állammal köthető össze. Az Aramco továbbá korlátozott beleszólással rendelkezik termelési politikáját illetően, ami Szaúd Arábia OPEC-kezelésének kulcsfontosságú eleme.”

 

A világ legnagyobb olajfeldolgozó üzeme Abqaiq-ban található

Ezek a lehetséges kockázatok szeptemberben is megmutatták magukat, amikor is dróntámadások érték az Abqaiq-ban található olajüzemet, és a Khurais-i olajmezőt, amelyek mind Szaúd-Arábiában találhatók, és amelyek az Aramco tulajdonában vannak.

 

Azonban az Aramco ügyvezető igazgatója, Amin Nasser, aki „történelminek” nevezte az IPO-tervet a bejelentés után azt állította, hogy a cég még így is a világ legmegbízhatóbb olajvállalata:

„A cég nem számít arra, hogy e támadások anyagilag hatnak majd az üzleteire, pénzügyi állapotára, vagy tevékenységi eredményeire.”

 

Szóval mi is az a Saudi Aramco?

A Saudi Aramco története 1933-ban kezdődött, amikor Szaúd-Arábia megegyezett a kaliforniai Standard Oil Company-vel (ami később a Chevronná alakult át) olajkutatás és –fúrás ügyében, ami egy új cég alapítását eredményezte. 1973 és 1980 között aztán Szaúd-Arábia az egész céget felvásárolta.

 

Szaúd-Arábiában található a világ második legnagyobb olajtartaléka (Venezuela után), és kitermelésben is a második helyen áll (csak az USA előzi meg). Azonban azért lett ilyen nagy játékos az olajpiacon, mert az egész ország olajtartalékai fölé monopóliumot vetett ki, és mert a régió földrajzi adottságainak köszönhetően a nyersanyag kitermelése is nagyon olcsó.

hirdetes

 

„Ez minden olaj- és gázvállalat abszolút édesanyja” – állítja David Hunter, a Schnedier Electric piackutatási vezetője.

 

Miért olyan értékes a Saudi Aramco?

A Saudi Aramco értékét a Bloomberg 1,2 trillió dollárra becsüli, azonban Rijád jobban örülne, ha 2 milliárdra értékelnék fel, és ami miatt többször is elhalasztották már a részvények meghirdetését.

 

Beauchamp az IG Grouptól a következőképpen vélekedik:

„Az Aramco rendkívül messze áll az utóbbi időben népszerűvé vált tech IPO-któl, de a becslésből adódó probléma még mindig kísérti őket, ahogyan a Szilícium-völgy vállalatait is.”

 

Hozzátette:

„2 trillió dollár valószínűleg a vállalat értékének túlbecslése lenne egy olyan világban, ahol az olajkínálat nagy, a kereslet pedig bizonytalan, de 1,2 trillió túl alacsony a szaúdi állam egy létfontosságú részéért.”

hirdetes

 

Mindettől függetlenül tagadhatatlan, hogy a cég elképesztően nyereséges, ugyanis 2019 első felében 46,9 milliárd dolláros bevételről számolt be, amelyet osztalékok formájában fizettek ki a szaúdi államnak. Viszonyítási alapul érdemes megjegyezni, hogy az Apple, a világ jelenleg legértékesebb cége „csak” 21,6 milliárd dolláros bevételt jelentett ugyan erről az időszakról.

 

Nem egy légből kapott ötlet

A valaha titkolózó Aramco az elmúlt néhány év alatt látványos átalakuláson esett át, miközben erre a bejelentésre készült.

 

A cég elkezdte nyilvánosságra hozni pénzügyi eredményeit, kérdezz-felelekeket tartott, és újságírókat szállíttatott a nemrégiben történt dróntámadások helyszíneire. Ami talán a legmeglepőbb, hogy nyugati nőket helyezett néhány igen fontos munkapozíciójába.

 

 A Saudi Aramco továbbá szemmel láthatóan nemzetközi problémákat is figyelembe vesz, a bejelentésben ugyanis elhangzik, hogy „a technológián és innováción” keresztül tervezik „csökkenteni a klímára gyakorolt hatásukat”.

 

Érdemes megjegyezni továbbá, hogy a helyiek – még az „elvált szaúdi nők” is – vásárolhatnak majd részvényeket, és minden tízedik után egy bónusz részvényt kapnak majd.

 

Miért akar részvényeket árulni a szaúdi állam?

Szaúd-Arábia azért igyekszik részvényeket értékesíteni állami olajvállalatából, mert szeretne minél kevésbé az olajra támaszkodni.

 

Mohamed bin Szalmán asz-Szaúd koronaherceg a következő 10 évben szeretné sokszínűbbé tenni országa gazdaságát a „Vision 2030” nevű program keretei között. A terv részét képezi több napenergia hasznosítása, kihasználva ezzel az ország hatalmas sivatagát.

 

Miért vitatott a döntés?

A nemrégiben történt Khashoggi botrány fényében a Saudi Aramco nincs egyszerű helyzetben politikai értelemben – állítja David Hunter (Schneider Electric).

 

A koronaherceg tervének egy másik szépséghibája, hogy világszerte előtérbe került a fosszilis tüzelőanyag elleni gondolkodásmód, de megemlíthetnénk a csökkenő olajárakat is.

 

„A meghirdetés vitatható, mert egy óriási fosszilisüzemanyag-meghirdetés egy olyan időszakban, amikor a befektetők egyre etikusabbakká válnak”

 

„Rengeteg új és meglévő befektető igyekszik eltávolodni a fosszilis üzemanyagoktól” tette hozzá Mr. Hunter.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

helyesbítés

tevékenység egy észlelt nemmegfelelõség megszüntetésére 1.... Tovább

keresőoptimalizálás

A keresőoptimalizálás fogalmának meghatározása, a SEO fogalma A keresőoptimalizálás azon... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság Hírek