notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Néhány szóban az adatelemzésrõl a gyakorlatban

hirdetes

Néhány szóban az adatelemzésrõl a gyakorlatban

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A különbözõ mérések, ellenõrzések eredményeit a termék, a folyamatok, a rendszer tökéletesítésére kell felhasználni. Ezt megkönnyíti az ún. adatelemzés. Az adatelemzés az összegyûjtött információk összesítését, kiértékelését, értelmezését jelenti, abból a célból, hogy igazoljuk a megfelelõséget vagy feltárjuk a fejlesztési, javítási igényeket.

 

ISO 9001, ISO 14001 rendszerkiépítéshez, állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

 

Adatelemzés a gyakorlatban


Ez a tevékenység kiterjedhet a beszállítókra, a vevõi megelégedettségre, a termékek megfelelõségére (követelmények teljesülése), és lehetõleg a folyamat- és termékjellemzõk trendjeire is. Így igen hasznos, és sokszor akár megdöbbentõ információkat nyerhetünk például a beszerzések alakulásának elemzése, vagy az ellenõrzések során megtapasztalt mûszakok, csoportok eredményei közötti különbségek felismerése révén. Csakis ilyen elemzések segítségével határozhatóak meg a vállalati folyamatok azon beavatkozási pontjai, melyek korrigálása növelheti a mûködés hatékonyságát.

A lényeg, hogy folyamatainkat, helyzetünket, eredményeinket, piaci információinkat minél rendszerezettebben, átfogóan gyûjtsük és számszerûsítsük. Ha a számszerûsítésnél és értékelésnél mindig azonos utat követünk, eszközt nyerünk a trendek, tendenciák értékelésére vagy az eseti kitérések felismerésére. Az adatelemzés lényege, hogy túl az információk napi értékelésén és a szükséges azonnali intézkedéseken, legyen gazdája, rendszerbeli felelõse az átfogó elemzéseknek is.

A kisvállalkozói szektorban alapvetõ és jellemzõ probléma a rövidtávú gondolkodás a szervezeti mûködésben. Ennek okai nyilvánvalóak, és éppen ezért nehéz az ilyen cégek vezetõit meggyõzni az adatok gyûjtésének, rendszeres értékelésének hasznosságáról. Az adatok elemzésének két kiemelt és egymással szoros kölcsönhatásban álló területe, nevezetesen a vevõi, valamint a munkatársi elégedettség vizsgálatok egyébként is igen kényes pontok a kisvállalkozások életében. A vevõi elégedettséggel kapcsolatban az az általános vezetõi álláspont, hogy a személyes kapcsolattartás, valamint a piacképes kereslet jelenléte feleslegessé tesz minden egyéb alkalmazható módszert az elégedettség felmérésére. A másik tévhit az, hogy a reklamáció jelenlétének hiánya a vevõi elégedettséggel egyenlõ. A munkatársi vélemények területe, ha lehet még kritikusabb terület, az erõforrások hiánya indokán nem is kívánnak foglalkozni a munkatársi javaslatok, vélemények figyelembe vételével. Az ilyen hozzáállás pedig pontosan azt eredményezi, hogy a vevõk és a munkatársak lojalitása nem megfelelõ szintû. Márpedig a kisvállalkozások számára egy-két kiemelt vevõ elvesztése, ami természetesen a továbbajánlások lehetõségének elvesztését is jelenti, akár a létjogosultságot kérdõjelezheti meg. A vevõi vélemények megismerése, értékelése és objektív elemzése nélkül a vállalati folyamatok eredményesen nem értékelhetõk. Ez a vállalati folyamatok javításának is alapfeltétele. A vevõi elégedettség –lehetõség szerinti- objektív mérõszámának meghatározása és figyelembevétele a döntési folyamatokban tehát a vállalat létének és nemlétének, fejlõdésének és versenyképességének alapja.

hirdetes

hirdetes

A munkatársak elkötelezettsége a vevõi elégedettség, s így a szervezet fennmaradásának egyik alapfeltétele, ennek erõsítését célzó törekvések nélkül tehát nemigen beszélhetünk versenyképes vállalati mûködésrõl. Az elégedett alkalmazottak termelékenyebbek, és hasznosabb fejlesztési javaslatokkal állnak elõ. Az elkötelezett alkalmazottak ragaszkodnak munkahelyükhöz, ezáltal csökken az új munkaerõ toborzásának költsége, és a felhalmozódott tudás nagyobb hozzáadott értéket teremt. A megfelelõen motivált alkalmazottak keményebben dolgoznak az ügyfelek igényeinek kielégítéséért, ezzel hozzájárulnak a vállalat jó hírnevéhez, elismertségéhez, és növelik az ügyfelek hûségét. Az utóbbi mérsékli a marketingköltségeket, és növeli az üzleti kapcsolatok ismétlõdésének valószínûségét. Az alkalmazotti vélemények jól megszervezett, a vállalatra jellemzõ felmérése tehát célszerû intézkedés, mivel az alkalmazotti elégedettség, fejlõdés hasznot hoz – a humán erõforrásba való befektetés kifizetõdõ.

ISO 9001, ISO 14001 rendszerkiépítéshez, állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

piac

A marketing szempontjából a vállalat számára folyamatosan változó értékesítési... Tovább

Url

A webcím, más néven URL (mely a Uniform Resource Locator [egységes erőforrás-azonosító]... Tovább

Tovább a lexikonra