notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ékszerekben tartott pénzt nem kutathat az APEH

hirdetes

Ékszerekben tartott pénzt nem kutathat az APEH

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A vagyongyarapodás eddigi vizsgálatai során a megállapított adókülönbözet átlagosan 8-10 millió forinta rúgott az adózóknál.
Tehát az esetek többségében igencsak volt mit takargatni. Mindezt , úgy  hogy a jogszabályok arra nem adnak lehetõséget, hogy az APEH  az adózó használati tárgyait , mûkincseit vagy ékszereit is felbecsültethesse.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

 

Ékszerekben tartott pénzt nem kutathat az APEH

A vagyon gyarapodás ellenõrzése tulajdonképpen a jövedelemadó-vizsgálat egy speciális módszere, melynek során az adóhatóság a megszerzett jövedelmet, azaz az adó alapját becsléssel állapítja meg. A revizorok ilyen esetekben megnézik, hogy a vizsgált személynek mennyi jövedelemre volt szüksége ahhoz, hogy megszerezze a látható vagyonát, például ingatlanját, nyaralóját. Természetesen nem a vagyon jelenlegi értékét veszik számba, hanem azt, hogy egykor mennyit kellett kifizetni érte. Egy öt éve adózott jövedelembõl vásárolt ingatlan után, aminek az értéke azóta a háromszorosára emelkedett, nem kell fizetni. Megbecsülik az ellenõrök továbbá, hogy az életvitelére mennyit fordíthatott az illetõ, például mennyibe kerülhetett neki a család fenntartása vagy az autó üzemeltetése. A vagyon összesítése utána megnézik, hogy a vizsgált személy ehhez képest mekkora jövedelmet vallott be. Az eddigi vizsgálatok során általában látványosan nagy volt a különbség , a megállapított adókülönbözet átlagosan 8-10 millió forintra rúgott.

hirdetes
A jogszabályok arra nem adnak lehetõséget, hogy az APEH az adózó használati tárgyait, mûkincseit vagy ékszereit is felbecsülhesse. A magánszemély otthonába csak akkor léphetnek be a revizorok, ha az ügy a lakás hasznosításával kapcsolatos, például bérbe adják vagy vállalkozás székhelyéül használják. A vizsgálat alá vont személytõl elõször nyilatkozatot kérnek, amelyben  az illetõnek fel kell sorolni, hogy az elmúlt idõszakban milyen vagyont szerzett és az mennyibe került. A nyilatkozatot összehasonlítják a rendelkezésre álló adatokkal, amelyekhez hozzáférhetnek. Ilyenek például az ingatlan-adásvételi adatok vagy a földhivatali nyilvántartások, amelyek alapján megnézhetik, hogy egy adott személynek hol van ingatlana az országban és azt mikor, mennyiért szerezte. A revizorok hozzáférhetnek a gépjármû-nyilvántartásokhoz is, amelyekben  nemcsak az autókra, hanem hajókra, repülõgépekre vonatkozó információk is vannak. Konkrét megkeresés alapján a bankok, utazási irodák is kötelesek adatot szolgáltatni az adóhatóságnak. Ilyen vizsgálatok esetén részben az adózónak kell bizonyítani, hogy vagyonnövekménye legális forrásokból származik és utánuk nem is kellett adóznia.

hirdetes


Nem  érdemes azt állítani, hogy a vagyongyarapodás forrása abban az idõszakban keletkezett, amely az adómegállapítási jog szempontjából már elévült, a revizorok ugyanis ilyen esetekben azt a korszakot is megvizsgálják. Törvénytervezet szerint az adózók ez év december 31-éig pótlékmentesen nyújthatnak be önrevíziót és a befizetési kötelezettség nagyságától függõen részletfizetési lehetõséget is kaphatnak. Ezzel az APEH szerint csökkenteni lehet a vizsgálat esélyeit.


A kiválasztás alapja lehet:

  • társas vállalkozásoknak nagy összegû tagi kölcsön nyújtása
  • nagy összegû tõkebetétet feltüntetõ egyéni vállalkozó
  • ingatlan-adásvétel
  • cégnyilvántartartás adatai
  • adóalanyi hierarchiatérkép
  • bevallások adatai
  • közérdekû bejelentés
  • rendõrségi jelzés
  • korábbi adóellenõrzés

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

az audit megállapításai

az összegyûjtött auditbizonyítékok és az auditkritériumok összehasonlító... Tovább

auditkritériumok

összehasonlítási alapként használt elõirányzatok, eljárások vagy követelmények ... Tovább

Tovább a lexikonra