Egy új szabály EU-s szabály szerint jelenteni kell az adókerülőket

Jelenteni kell az adókerülőket

SzSz
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

2020-tól egy új uniós irányelvnek megfelelően a közreműködő tanácsadóknak értesítenie kell a hatóságot az ügyfeleik adókerülésre alkalmas, határokon átnyúló adóstruktúráiról. Az új szabályozás értelmében egészen 2018. júniusig visszamenőleg név szerint fel kell tüntetni az ügyfelet, adott esetben pedig még az érintett adózók kapcsolt vállalkozásait is, amelyek adókerülést hajtottak végre. 

Adókerülés

Egy új irányelv szerint, amit az Európai Unió Tanácsa által fogadtak el, a bizonyos határokon átnyúló adóstruktúrákat a közreműködő tanácsadónak vagy magának az ügyfélnek jelentenie kell a tagállami adóhatóságoknak. Az új szabályozás 2020. július elsejétől él, amely azt jelenti, hogy az adótanácsadók, könyvvizsgálók, de akár a cégjogi lépéseket intéző ügyvédi iroda is köteles jelenteni minden adókerülést. 

 

A tagállami hatóságot minden olyan esetben értesíteni kell, amely az irányelvek mellékletében meghatározott ismertetőjegyek legalább egyikével rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy akár a klasszikus adókerülési trükköket, mint például a tényleges tulajdonos feltárását ellehetetlenítő megoldásokat is jelenteni kell. Az adókerülés ténye mellett a közreműködő tanácsadónak minden esetben fel kell tüntetnie a közreműködő személyét, az érintett adózók nevét, adott esetben azok kapcsolt vállalkozásait is. Ezzel a résztvevők pontosan beazonosíthatóak lesznek. – foglalta össze Bodrogi-Szabó Tíme, a Baker McKenzie ügyvédje. 

 

Az adókerülést követően a tanácsadónak 30 napon belül jelentenie kell a hatóságok felé az adókonstrukció pontos megnevezésével a csalást. A szabályozás azonban hiába lép hatályba 2020 júliusától, visszamenőlegesen 2018. június 25-től kialakított konstrukciókat is jelentenie kell. Akik ebben az időszakban követnek el bármilyen adókerülést a tanácsadónak érdemes nyilvántartania ezeket az adózókat. 

 

A tagállamoknak az irányelvet 2019. december 31-ig kötelességük átültetniük a nemzeti jogukba. Az adatszolgáltatási kötelezettség alól bizonyos közreműködőket az EU-s országoknak lehetőségük van felmenteni. Hazánkban ez várhatóan az ügyvédeket érinti majd az ügyvédi titoktartás miatt. Ezzel a felmentéssel azonban nem kerülhető el az adókerülés jelentése, hiszen ilyenkor az adatszolgáltatási kötelezettség átszáll a további közreműködőkre. 

 

Forrás: MTI

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
Belföld Érdekességek

Szótár

minõségterv

dokumentum , amely elõírja, hogy kinek, mikor, milyen eljárásokat és ezekhez milyen... Tovább

szakterületi szakértõ

<audit> személy, aki az auditálandó tárgyra nézve szakismeretét rendelkezésre... Tovább

Tovább a lexikonra
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.