notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mi lesz adómentes 2006-ban?

hirdetes

Mi lesz adómentes 2006-ban?

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Jövõre változnak a béren kívüli juttatások szabályai. Négyszázezer forintban maximálták az adómentes juttatások éves összértékét, és a helyi bérlet is bekerült a köztehermentes juttatások körébe.

Mi lesz adómentes 2006-ban?

ISO 9001, ISO 14001, ISO 17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

A személyi jövedelemadóról szóló törvény módosításával átszabták a béren kívüli juttatások rendszerét: néhány adómentes juttatás értékhatárát megemelték, de az adómentesen adható juttatások éves együttes értékét, keretösszegben, 400 ezer forintban maximálták.

Kitolt értékhatárok

Jövõre a hidegétkezési utalvány adómentesen adható havi értékhatára négyezerrõl 4500 forintra, míg a melegétkezési utalványé nyolcezerrõl 9000 forintra emelkedik. Szintén magasabb összegig lesz adómentes az iskolakezdési támogatás, 17 ezer forint helyett 19 ezer forint lesz az éves limit. E három juttatás igénybevételének további feltételei jelentõsen nem változnak.

A kormány tervei szerint a helyi bérlet jövõre is csupán kétezer forintig lett volna adómentes, az Országos Érdekegyeztetõ Tanácsban folytatott tárgyalások eredményeként azonban a helyi közlekedési bérlet 2006-ban teljes egészében köztehermentessé válik. Az ötévente egy alkalommal adható, vissza nem térintendõ lakásvásárlási célú, munkáltatói támogatás adómentes értékhatára szintén feljebb tolódik, 750 ezerrõl 1 millió forintra.

Éves limit

A kormány maximálta a munkáltató által adómentesen adható béren kívüli juttatások együttes éves értékhatárát, amely bértõl függetlenül 400 ezer forint lesz 2006-ban. A korlátos körbe tartozik többek között az egyébként az SZJA-törvény más szabályai alapján adóalapba nem tartozó tételként vagy adómentes természetbeni juttatásként értelmezett önkéntes kölcsönös önsegélyezõ és egészségpénztári befizetés (munkáltatói hozzájárulás), az iskolarendszerû képzés, az adómentes üdülési csekk vagy üdülési szolgáltatás, az iskolakezdési támogatás, az internethasználatra adott támogatás, a helyi bérlet valamint a mûvelõdési intézmények szolgáltatásai, mint például a színház- vagy operajegy. A munkáltatóknak nyilvántartást kell majd vezetniük az adómentes juttatásokról, hiszen a 400 ezer forintos éves limit felett természetbeni juttatások módjára adóznak ezek a juttatások is: vagyis 44 százalék személyi jövedelemadót, 3 százalék munkaadói járulékot, illetve a 2005. szeptemberétõl alkalmazandó új járulékszabály szerint a személyi jövedelemadóval növelt rész után megfizetendõ 29 százalék társadalombiztosítási járulékot kell utánuk is befizetni az államkasszába.

hirdetes

A 400 ezer forintos keretösszeg alá kerültek volna eredetileg az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári befizetések (munkáltatói hozzájárulás), a szakképesítést nyújtó és idegen nyelvi képzések is, azonban a tárgyalások során sikerült kimenekíteni ezeket a juttatási formákat a korlátos körbõl.

hirdetes

Jelentõs többletteher

A munkáltatókra jelentõs többletterhet ró az éves limit miatt „kötelezõvé tett" nyilvántartási rendszer, hiszen sok cégnél nem foglalták eddig rendszerbe a béren kívüli juttatásokat, 2006-tól azonban rákényszerülnek erre – mondta el a FigyelõNetnek Gyuricsku Eszter, a Deloitte munkatársa. A szakember szerint további problémát jelenthet, hogy sok cégnél a korlátos körbe tartozó juttatások egy részét – választható juttatási rendszer mûködtetése esetén is - más kompenzációs vagy HR-alrendszerben tartják számon, így például a képzéseket. A vállalatoknak jövõre tehát az egyes nyilvántartási rendszereiket is harmonizálniuk kell.

Az adómentes juttatásokra épülõ juttatási rendszer mûködtetését tovább nehezíti az a szabály, hogy a munkavállaló részére adómentesen biztosítható juttatások éves együttes értékét az adott munkáltatónál munkaviszonyban töltött munkanapok számának megfelelõen arányosítani szükséges, azaz az év közben munkahelyet változtatók, az új belépõk esetének kezelésére is fel kell készíteni a nyilvántartási rendszert.

Forrás: http://fn.hu

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

megfelelõség

egy követelmény teljesülése 1. MEGJEGYZÉS: Ez a meghatározás... Tovább

munkakörnyezet

olyan feltételek köre, amelyek között a munkavégzés történik ... Tovább

Tovább a lexikonra