notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A vissza nem térintendõ támogatások elszámolás – De mi legyen az Áfa-val?

hirdetes

A vissza nem térintendõ támogatások elszámolás – De mi legyen az Áfa-val?

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Mind az ISO 9001, ISO 14001 rendszerek kiépítése során, mind a honnlapkészítésnél, on-line marketing tanácsadásnál a vállalatok egy része pályázati támogatást vesz igénybe a költségek fedezésére. Mások számára gépek beszerzéséhez, telephely építéshez, vállalati ügyvitelek rendszerek bevezetéséhez van szükség pályázati támogatásra. A STandard-Team Kft. minden ilyen jellegû igény esetén megkeresi a felhasználható pályázatokat, elkészíti, beadja azokat, majd a támogatás elnyerését követõen menedzseli a teljes folyamatot, egészen az elszámolásig. Tapasztalatunk szerint ekkor merül fel az Áfa arányosítás problémája, mely a szabályok különbözõ értelmezésébõl adódóan számos problémát felvet. És nem csak partnereink körében…

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Pályázatok megírására, kérje ajánlatunkat itt!

Aktuális pályázatok itt!

Pályázatírás szolgáltatásunkról itt olvashat!

Pályázatfigyelés szolgáltatásunk feltételei itt!

A vissza nem térintendõ támogatások elszámolás – De mi legyen az Áfa-val?

Szinte minden pályázati támogatást elnyerõ cég - Adószakértõi vélemény szerint tízezres nagyságrendrõl van szó - vizsgálja, hogyan kaphatná vissza a korábban le nem vont összeget.

Mi adhat okot a reményre?

Mi adhat okot a reményre? 2005 Október elején született egy európai bírósági döntés, mely során uniós jogba ütközõnek ítéltek egy – a hazaival azonos rendszerû - spanyol és francia rendelkezést. Sok adótanácsadó szerint ez alapján végképp egyértelmû, hogy az uniós csatlakozása óta eltelt idõre vonatkozóan visszajár az áfaarányosítási szabály miatt le nem vont áfa a teljes mértékben adóköteles tevékenységet végzõ, állami támogatásban részesült adóalanyok számára. Figyelem! Azoknak a szervezeteknek kockázatos lehet viszszaigényelni a kérdéses összeget, amelyek a támogatási szerzõdésben vállalták, hogy nem élnek a levonási jogukkal!

hirdetes

Vállalat adóügyei

Többek szerint azért halad lassan a folyamat, mert – különösen a költségvetés jelenlegi helyzetében – az adóhatóság haragját válthatja ki az a gazdálkodó szervezet, amely egy korábbi idõszakban befizetett nagy összegû adót késõbb visszaigényel, ezért az érintett adóalanyoknak körültekintõen kell eljárniuk a konkrét lépést megelõzõen. Tehát visszaigénylés elõtt célszerû rendezni a vállalati adóügyeket!

A tét nem kicsi: szakmai szervezetek számítása szerint a csatlakozástól eltelt idõszakban 40-50 milliárd forint lehet a nem EU-konform szabály miatt le nem vont áfa.

hirdetes

A jó hír

A jó hír: 2006-tól biztosan nem kell már Áfa-t arányosítani támogatások igénybe vétele esetén sem. De figyelem! Csak akkor, ha a beszerzést a vállalkozás 2006-ban hajtja végre. Így abban az esetben, ha a vállalkozás a pályázat benyújtása után, de még 2005- ben vásárolt eszközt, és támogatást csak 2006 ban kap, az arányosítást el kell végeznie. Ugyancsak nem ment fel a jogszabály visszamenõleges hatállyal a tárgyi eszközök utólagos, épp a kapott támogatás miatt bekövetkezett funkcióváltozása miatti arányosítás kötelezettsége alól.

Tehát a helyezet lassan javul, és nem reménytelen a visszamenõleges hatályú intézkedés sem. Érdemes figyelni a jogszabályokat – vagy a www.standard-team.hu; www.standard-team.com; és a www.palyazatnyeres.hu oldalainkat!


ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

folyamatos fejlesztés

ismétlõdõ tevékenység a követelmények teljesítési képességének növelésére ... Tovább

Google Wave

Mi is a Google Wave? A Google Wave egy új online eszköz, amellyel real-time, azaz valós idejű... Tovább

Tovább a lexikonra