notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Évi 44 milliárd forint támogatás agrár-környezetgazdálkodásra

hirdetes

Évi 44 milliárd forint támogatás agrár-környezetgazdálkodásra

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az agrár-környezetgazdálkodási támogatások pályázatain nyertes 25 ezer igénylõ öt éven át összesen évi 44 milliárd forint támogatásban részesül. Az elsõ évi támogatást várhatóan október 10-tõl kezdik folyósítani.

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Agrár-környezetgazdálkodási támogatásokból több mint 25 ezer igénylõ évente összesen 44 milliárd forintban részesül öt éven keresztül - mondta Gombos András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az államtitkár jelezte, hogy a természetbarát termelést 1,5 millió hektáron elõsegítõ program elsõ évi támogatásait várhatóan október 10. és január 10. között kapják meg az arra jogosultak.
 
Gombos András elmondta, az eredetileg mintegy 20 milliárd forintos éves kerettel tervezett agrár-környezetvédelmi program keretösszege úgy duplázódott meg, hogy a pályázatok iránt tapasztalt élénk érdeklõdést követõen a Nemzeti vidékfejlesztési terven belül átcsoportosításokat hajtottak végre a kevésbé népszerû pályázati jogcímek rovására.
 
Az összesen 44 milliárd forintos keretösszeget 25 131 igénylõ között osztották szét, a legtöbb nyertes pályázó Bács-Kiskun megyében volt, de általában a keleti megyékben nagyobb volt az érdeklõdés és a nyertesek aránya, mint a nyugatiakban.
 
ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!
 
A gyepgazdálkodási, ültetvény-, vizes élõhely és állattartási célprogramok esetében minden az elbírálási szempontoknak megfelelt pályázat nyert, a szántóföldi célprogramokra pályázók mintegy 25 százalékát forráshiány miatt el kellett utasítani.
 
Az uniós forrásokkal megtízszerezett agrár-környezetgazdálkodási forrásból sikerült megötszörözni a Magyarországon környezetbarát módon megmûvelt területek mértékét, ezek a mezõgazdaságilag hasznosított földek 25 százalékát teszik ki, amellyel hazánk az uniós országok között a hetedik.
 
Új csatlakozók 2007 után várhatóak
 
Az államtitkár közölte, az agrár-környezetvédelmi programba új gazdák egyelõre csak akkor léphetnek be, ha abból valaki kiesik. Új belépõkre jelentõsebb számban 2007 után lehet számítani, amikor új hétéves uniós költségvetési idõszak kezdõdik.
hirdetes
 
Egyelõre keretösszegek erre az idõszakra még nem ismertek, de az EU közösségi agrárpolitikájának változását figyelemmel kísérve szinte biztosra vehetõ, hogy nem csökken, hanem nõ az agrár-környezetvédelem támogatottsága - mondta Gombos András.
 
Hozzátette, hogy brüsszeli szándékok szerint az agrár-környezetvédelmi támogatások agrártámogatásokon belüli 16 százalékos aránya 24-25 százalékra emelkedik.
 
Az államtitkár reményei szerint 2007-tõl annyival bõvül az agrár-környezetvédelem támogatottsága, hogy a támogatott kör kibõvítésével a jelenleg programba vont 1,5 millió hektár 300 ezer hektárral növelhetõvé válik. A pályázati jelentkezéskor ekkora területre érkezett igény a pályázatra.
 
Gráf József értékelése szerint az agrár-környezetvédelem a leginkább ígéretes uniós társfinanszírozású program, hiszen egyben támogatja a termelést és a természet megõrzését. Gombos András hozzátette, hogy az agrár-környezetvédelemnél csak 20 százalék a nemzeti finanszírozási hányad, 80 százalékot az EU áll, mégpedig elõfinanszírozási formában.
 
Magyar kézben a legjobb a magyar föld
 
Ugyanezen a tájékoztatón Gráf József földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter kifejtette, a gazdálkodók földhöz jutását azért kell minél elõbb elõsegíteni, mert a föld a magyar gazdáknál nem lehet jobb helyen.
 
A miniszter a kormány új földosztó- és földértékesítõ programjára utalva jelezte, hogy annak eredményeként reményei szerint az évi tízezer hektáros földforgalom megtízszerezõdik az elkövetkezõ években. Gráf József a gazdák földhöz jutásának felgyorsítását azzal indokolta, hogy már csak hat év van hátra addig, hogy a külföldiek is vásárolhatnak földet Magyarországon. Szerinte, ha nem indul be a program, a magyar gazdálkodók kiszorulhatnak a hazai földterületekrõl. A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a három éve letelepedett, agrártevékenységet folytató külföldiek már most is vásárolhatnak földet.
hirdetes
 
Gráf József hozzáfûzte, már csak azért is sietni kell a földprogrammal, mert Brüsszel az EU-csatlakozást követõ harmadik évben felülvizsgálja és akár módosíthatja a hét évre kialkudott, külföldiek földvásárlására vonatkozó moratóriumot.
 
Kedvezményes hitel gazdálkodóknak földvásárlásra
 
A miniszter kifejtette, hogy a magánszemélyek földvásárlását 20-30 éves futamidejû, 3,5 százalékos kamatú hitellel segíti a kormány. Földet abból a jelenleg 50 ezer hektárnyi területbõl lehet megszerezni, amelyet a kormány a földet életjáradékért program keretében vásárolt fel. Gráf József hangoztatta, hogy a kormányzat földprogramja nem gazdasági, hanem szociális tevékenység.
 
Megjegyezte, hogy a földszerzés másik típusa állattartó telepek számára áll rendelkezésre. Ezek a telepek kedvezõ feltételek mellett hosszú lejáratú haszonbérleti szerzõdésekkel szerezhetnek földet.
 
Személycserék állami vállalatoknál
 
A miniszter a sajtótájékoztatón bemutatta az FVM százszázalékos tulajdonában álló Concordia Közraktár Rt. és ATEV Rt. új vezetõit. Gráf József szavai szerint Ragoncsa Zoltánnak, a Concordia, illetve Kiss Jenõnek, az ATEV új vezérigazgatójának az lesz a feladata, hogy a cégek az õsszel intervenciós célra felajánlott gabona raktározására felkészüljenek.
 
A miniszter bemutatta Mélykuti Tibort, az Alföld Tej Rt. vezetõjét. Ez a cég vásárolta meg a Parmalat Rt.-t állami garanciával, ezzel a tejpiacon meghatározó felvásárlói szerepet kivívva.
 
A termelõi tulajdonba került, piacszabályozó szereppel felruházott cég mintájára hamarosan a borpiacon is hasonló társaság jön létre - jelezte Gráf József. Hozzátette, hogy az állattartó ágazatokban is "vizsgálja a tárca a lehetõségeket".
 
 

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

etnocentrikus marketingstratégia

A belföldi piac felsőbbrendűségét feltételező, s az ott folytatott marketingtevékenységet... Tovább

környezeti cél

környezeti cél Általános, a környezeti politikával összhangban levő cél, amelyet egy... Tovább

Tovább a lexikonra