notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Elkészült az aggyal irányítható lakás

hirdetes

Elkészült az aggyal irányítható lakás

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Mozgáskorlátozottaknak készítettek gondolattal vezérelhető otthont a római La Sapienza egyetem kutatói

Épületek automatizálása

A római La Sapienza egyetem csapata nagy lépést tettek előre az épületek automatizálásának a területén. Elkészítettek egy házat, ahol a lakó az agyával nyithatja és zárhatja az ajtókat, és hasonló módon indíthat el minden háztartási gépet.

Egy elektródákkal felszerelt fülhallgatóféle teszi lehetővé annak a hullámnak az érzékelését, amelyet akkor bocsát ki az agy, amikor figyelmünk egy meghatározott tárgyra irányul.

A fülhallgatóhoz kapcsolt számítógép leolvassa az impulzust és továbbítja az utasítást az adott eszköznek, hogy működésbe hozza - magyarázta el a találmány működését a La Repubblica című lapnak Fabio Babiloni, a csoport vezetője, aki már megalkotója volt egy robotkéznek is, amely az agy által küldött utasítások alapján mozog.

hirdetes

Sérült embereknek fejlesztenek

A csoport a Santa Lucia Alapítvány laboratóriumában dolgozik és már 10 éve foglalkozik ilyen típusú fejlesztésekkel azzal a céllal, hogy új segédeszközöket adjon azoknak, akik valamilyen sérülés vagy neurodegeneratív betegség miatt elvesztették uralmukat izmaik felett.

hirdetes

A következő lépés láthatatlanná tenni a rendszert a fülhallgató kiiktatásával és olyan, nagyon kicsi elektródákkal való helyettesítésével, amelyeket a fejbőrre lehet ragasztani. Ezek az elektródák vezeték nélkül lépnek kapcsolatba a számítógéppel. A terv egyébként az Európai Űrügynökség figyelmét is felkeltette.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

public relations

A PR azon programok összessége, amelyeket azért alakítottak ki, hogy támogassák vagy... Tovább

auditálás alatti szervezet

az a szervezet (3.3.1.), amelyet auditálnak Tovább

Tovább a lexikonra