notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Elkészült az aggyal irányítható lakás

hirdetes

Elkészült az aggyal irányítható lakás

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Mozgáskorlátozottaknak készítettek gondolattal vezérelhető otthont a római La Sapienza egyetem kutatói

Épületek automatizálása

A római La Sapienza egyetem csapata nagy lépést tettek előre az épületek automatizálásának a területén. Elkészítettek egy házat, ahol a lakó az agyával nyithatja és zárhatja az ajtókat, és hasonló módon indíthat el minden háztartási gépet.

Egy elektródákkal felszerelt fülhallgatóféle teszi lehetővé annak a hullámnak az érzékelését, amelyet akkor bocsát ki az agy, amikor figyelmünk egy meghatározott tárgyra irányul.

A fülhallgatóhoz kapcsolt számítógép leolvassa az impulzust és továbbítja az utasítást az adott eszköznek, hogy működésbe hozza - magyarázta el a találmány működését a La Repubblica című lapnak Fabio Babiloni, a csoport vezetője, aki már megalkotója volt egy robotkéznek is, amely az agy által küldött utasítások alapján mozog.

hirdetes

Sérült embereknek fejlesztenek

A csoport a Santa Lucia Alapítvány laboratóriumában dolgozik és már 10 éve foglalkozik ilyen típusú fejlesztésekkel azzal a céllal, hogy új segédeszközöket adjon azoknak, akik valamilyen sérülés vagy neurodegeneratív betegség miatt elvesztették uralmukat izmaik felett.

hirdetes

A következő lépés láthatatlanná tenni a rendszert a fülhallgató kiiktatásával és olyan, nagyon kicsi elektródákkal való helyettesítésével, amelyeket a fejbőrre lehet ragasztani. Ezek az elektródák vezeték nélkül lépnek kapcsolatba a számítógéppel. A terv egyébként az Európai Űrügynökség figyelmét is felkeltette.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

érdekelt fél

személy vagy csoport, aki vagy amely érdekelt egy szervezet mûködésében vagy... Tovább

irányítás

összehangolt tevékenységek egy szervezet vezetésére és szabályozására ... Tovább

Tovább a lexikonra