notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Akadálymentesített weblapok 2.

hirdetes

Akadálymentesített weblapok 2.

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Elõzõekben már foglalkoztunk az akadálymentesített weblapokkal. Akkor a különbözõ fogyatékkal élõknek a problémáit vázoltuk. Ebben a fejezetben az egyéb csoportokat fejtjük ki, azokat a kategóriákat ahol nem a testi és szellemi hátrányosság tartja vissza az egyént a számítógép és az internet használatától, hanem egyéb, pl. tárgyi problémákba ütközik.

Honlapkészítés és online PR internet marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap! Kérd ajánlatunkat itt!


 

 

Eltérõ képernyõméret

Ez az eltérõ képernyõméret lehet nagy és kicsi is. A világ a felé halad, hogy mindkét szélsõségbõl egyre több lesz, hiszen sorban jelennek meg a böngészésre képes mobiltelefonok és PDA-k (kézigépek), valamint a 19 colos és annál nagyobb monitorok is. A CNN honlapján például, egy 19 colos monitoron, a teljes képernyõ kevesebb, mint kétharmadát teszi ki a fix szélességû oldal, ez még a kisebbik baj, de ráadásul a tényleges hír beszorult ennek résznek a negyedébe. A hír maga a teljes képernyõ 17%-át foglalja el vízszintesen (220 pixel).
Kis képernyõk esetén ugyanakkor gyakori a vízszintes görgetés, ezt mindenképpen el kell kerülni, nagyon átláthatatlanná teszi az oldalt és nagyon nehézkes lesz a kezelése is. Amennyiben PDA-ra is szeretnénk optimalizálni az oldalunkat, és nem szeretnénk az újratördelést rábízni a gép böngészõjére, ezt stíluslapokkal megoldhatjuk.

Elavult böngészõ

Nem szabad azt feltételezni, hogy mindenki rendelkezik a legújabb, vagy egy bizonyos böngészõvel. Sokan használnak olyan régi számítógépet és operációs rendszert, amely nem is teszi lehetõvé a böngészõ frissítését. Ezek a böngészõk például nem képesek JavaScript vagy Flash animációk futtatására, esetleg még a stíluslapokat se támogatják. Az is elõfordul, hogy bizonyos cégeknél biztonsági okokból vannak ezek letiltva. Gyakran sokkal szebb lesz tõle az oldal, esetleg plusz funkcionalitást ad (például kliens oldalon ellenõrzi az ûrlapba írt adatokat), de az oldal mûködõképessége nem függhet ezek meglététõl.

hirdetes

Gyenge hardver

Ez is lényeges szempont, és talán Magyarországon sokkal lényegesebb, mint azt gondolnánk. Egy régi gép kevés memóriával rendelkezik, nem tud bizonyosnál nagyobb oldalakat megjeleníteni, és természetesen régi böngészõvel rendelkezik, ami további korlátozás. A leggyakoribb hardveres "probléma" ugyanakkor a lassú Internet-kapcsolat. Amikor a fejlesztõ készíti a honlapot, azt vagy a saját gépén teszi, vagy egy, a szerverrel helyi hálón összekötött gépen. Ilyenkor könnyen abba a hibába esik, hogy nem veszi észre, hogy milyen nagy adatállományokat, képeket, táblázatokat szúrt be az oldalba. Egy olyan oldalon, ahol a menü képekbõl van kitéve, és szépen megváltozik a színe, ha a felhasználó fölé viszi az egeret, könnyen több száz kilobájtosra is dagadhat az oldal mérete. Ez egy régi modemnél párperces töltögetést jelent, amit csak igazán fontos és tartalmas honlap esetében vár ki a felhasználó, legtöbbször inkább odébbáll.


További speciális célcsoportok


Gyerekek

A gyerekek sokkal többre képesek, mint azt gondolnánk, három éves kortól már könnyedén tudják használni az egeret, viszont - mivel nem ismerik a betûket - a billentyûzet használata náluk a speciális gombokra korlátozódik. A figyelmük könnyen irányítható, viszont könnyen el is kalandozik, azaz az oldalon lévõ legszínesebb, legérdekesebb, vagy mozgó elemre fognak figyelni, rákattintani. További fontos igény, hogy a gyerekeket vezetni kell, lépésrõl lépésre, ha végzett egy feladattal, oldallal jön a következõ, szépen sorban.

hirdetes

Idõsek és informatikai szempontból alacsony képzettségûek

A mai nyugdíjas generáció életében a technika hatalmas fejlõdésen ment keresztül, ennek a korosztálynak nagyon lényeges a korábban már többször is hangoztatott átláthatóság és a lépésenkénti vezetés. Így körülbelül érti, hogy mi történik, de ha mégis elveszne, biztos lehet benne, hogy a program végigvezeti, és a végén kilyukad valahol. A manapság olyan közkedvelt felugró (popup) ablakok például teljesen elrontják ezt az átláthatóságot. Mindenkinek jól jön egy jól felépített súgó, de azok számára, akik nem annyira értenek az informatikához, ennek megléte és használhatósága létfontosságú lehet.

Honlapkészítés és online PR internet marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap! Kérd ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Magyar Szabványügyi Testület

Az MSZT honlapján internetes Szabványkatalógus áll az olvasók rendelkezésére a magyar... Tovább

a mérés szabályozási rendszere

a metrológiai megerõsítéshez és a mérési folyamatok folyamatos szabályozásának... Tovább

Tovább a lexikonra