notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Szorongást okozhat az alváshiány

hirdetes

Az alváshiány szorongást okozhat

SzSz
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az álmatlan éjszaka az egészséges embereknél szorongáshoz vezetett, valamint olyan agyi változásokhoz is, amelyek tükrözik a szorongásos tüneteket.

Alváshiány szorongás

San Diego-i kutatók megállapították, hogy egy álmatlan éjszaka után, másnap az agy aktivitása megváltozik és az emberneknél szorongási tünetek jelentkezhetnek. 

Egészséges felnőtteknél az egész éjszaka folyamán megvont alvás, másnap reggel szédülést váltott ki, megváltozott agyi aktivitási mintázattal együtt. A tudósok ezt a megállapítást november 4-én jelentették be az Idegtudományi Társaság éves ülésén.

A szorongásos betegségben szenvedők gyakran alvási problémákkal küzdenek. Az új eredmények feltárták ennek fordított hatását - vagyis a rossz alvás szorongást okozhat. A tanulmány azt mutatja, hogy "ez egy kétirányú kölcsönhatás" - mondja Clifford Saper, a Harvard Medical School és a bécsi Beth Israel Deaconess Medical Center alvási kutatója. "Az alvászavar miatt a szorongás rosszabbra fordul, ami miatt viszont még nehezebb aludni."

hirdetes
hirdetes

Az alvási kutatók Eti Ben Simon és Matthew Walker, a Kaliforniai Egyetemen és a Berkeley Egyetemen, 18 egészséges ember szorongásos szintjét tanulmányozták. Miután a vizsgálatban résztvevők egy éjszaka ébren maradtak, másnap reggel a tesztelésen szorongási tüneteket produkáltak. Az alvásmegvonás után az (egészséges) embereknél 30 százalékkal magasabbak volt a szorongási tünetek. Átlagban ezek a magas szorongásos tünetek a szorongásos zavarban szenvedőknél mutathatóak csak ki, mondta Ben Simon november 5-én egy sajtótájékoztatón. 

Ráadásul megváltozott az alváshiányos emberek agyi aktivitása is a tanulmány alatt. Az érzelmi videókra reagálva az érzelmekben érintett agyterületek aktívabbak voltak, és a prefrontális kéreg, amely a feszültségeket fékezheti a szorongásra, kevésbé volt aktív az MRI-vizsgálatok alatt.

Az eredmények arra utalnak, hogy a rossz alvástól lehetnek szorongásos tüneteink, egyes esetekben viszont ez a szorongás konkrét oka. – tette hozzá Ben Simon.

Forrás: Sciencenews

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium

Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium ELÉRHETŐSÉGEK: 1055 Budapest, Kossuth... Tovább

képesség

egy szervezetnek , rendszernek , vagy folyamatnak az az adottsága, hogy olyan terméket ... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek