notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Anti-pattern,megoldás,interface,implementáció

hirdetes

Anti-Pattern: Homályos nézőpont (Ambiguous Viewpoint)

Gál Ottó
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

AntiPattern Problem

Az objektum orientált analízis és design (OOA&D) modellek gyakran vannak úgy reprezentálva, hogy tisztáznak azt a nézőpontot, amit a modell bemutat. Alapból az OOD&A modellek egy implementációs nézőpontot mutatnak be, mely potenciálisan a legkevésbé hasznos nézőpontot összekeverése nem teszik lehetővé az alapvető szeparációját az interface-eknek az implementációs részletektől, mely az egyik legfontosabb előnye az objektum orientált paradigmának.

Refaktorizált megoldás

Három alapvető nézőpontja van az OOD&A-nak: üzleti nézőpont, specifikációs nézőpont és az implementációs nézőpont. Az üzleti nézőpont definiálja az usernek az információs és folyamat modelljét. Ez az a modell, amit a terület szakértői meg tudnak védeni és elmagyarázni (gyakran analízis modellnek is hívjak). Az analízis modellek némelyike a legstabilabb modellje az információs rendszernek és érdemes karbantartani.
A modellek kevésbé hatékonyak, ha nem a megfelelő nézőpontra fókuszálnak. A nézőpont lehetővé teszi az információ szűrését. Például osztály modell definiálása egy telekommunikációs rendszernek jelentősen változik attól függően, hogy melyik nézőpontra fókuszálunk a következők közül:

hirdetes
•    Telefon user, akinek fontos a telefonálás és a részletezett számlakivonat kényelme
•    Operátor, aki törődik azzal, hogy csatlakoztassa az usereket a kívánt számhoz
•    Telefonos könyvelő osztály, akik az userek számláival es híváslistáikkal törődnek.
Néhány egyező osztály lesz azonosítva, de nem túl sok; ahol igen ott a metódusok nem fognak megegyezni.
A specifikációs nézőpont a software interface-jeire fokuszál. Mivel az objektumok (mint absztrakt adattípusok) szándéka, hogy elrejtsék az implementációs részleteket az interface mögé, a specifikációs nézőpont definiálja az ismertetett absztrakciókat és viselkedéseket az objektum rendszerén belül. A specifikációs nézőpont definiálja a software határvonalát az objektumok és a rendszer között.
hirdetes
Az implementációs nézőpont definiálja a belső részleteit az objektumoknak. Az implementációs modelleket a gyakorlatban sokszor design modellnek is nevezik. Hogy pontos legyen a software modellje, a design modelleket folyamatosan karban kell tartani, ahogy a software fejlődik és módosul.
Mivel az elavult modell haszontalan, csak a kiválasztott design modelleket helyénvaló karbantartani; különösen azokat a design modelleket melyek a rendszer komplex aspektusát írják le.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

környezeti teljesítmény

környezeti teljesítmény Egy szervezet irányításának mérhető eredményei, a környezeti... Tovább

piac

A marketing szempontjából a vállalat számára folyamatosan változó értékesítési... Tovább

Tovább a lexikonra