notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az Apache webszerver

hirdetes

Az Apache webszerver

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az Apache webszervernek semmi köze az Apache indiánokhoz, akik az Egyesült Államok dél-nyugati részén élõ õslakók. A név egy szójáték: "a patchy server”, ami arra utal, hogy a szervert eleinte a webmesterek által készített patchekkel frissítették.

Honlapkészítés és online PR internet marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap! Kérd ajánlatunkat itt!

Az Apache az NCSA Web-szerver toldozgatásából fejlõdött ki. Az NCSA egyike volt az elsõ Web-szervereknek, amelyet az Illinois-i egyetemen található NCSA fejlesztett ki. Az Apache projektet webmesterek, rendszergazdák kezdték el, amikor Rob McCool, az NCSA (National Center for Supercomputing Applications) webszerverének írója 1994 közepén kilépett az NCSA-tól, és a szoftver nem fejlõdött tovább. A webmesterek levelezéssel tartották egymással a kapcsolatot, azon keresztül adták át egymásnak a patcheket, amelyek így körbe jártak. Ezt látva Brian Behlendorf és Cliff Skolnick a Hotwired segítségével elindított egy levlistát, ahova a core fejlesztõk feliratkozhattak. Így indult el az Apache projekt. 1995. februárjában 8 core fejlesztõvel megindult a koordinált fejlesztés.
Az Apache szabad szoftver. Manapság az Apache az Interneten legszélesebb körben használt Web-szerver, és a Netcraft kimutatásai alapján: http://news.netcraft.com/archives/web_server_survey.html a népszerûsége növekszik. Az Apache az NCSA Web-szerver toldozgatásából fejlõdött ki. Az NCSA egyike volt az elsõ Web-szervereknek, amelyet az Illinois-i egyetemen található NCSA fejlesztett ki. Az Apache projektet webmesterek, rendszergazdák kezdték el, amikor Rob McCool, az NCSA (National Center for Supercomputing Applications) webszerverének írója 1994 közepén kilépett az NCSA-tól, és a szoftver nem fejlõdött tovább. A webmesterek levelezéssel tartották egymással a kapcsolatot, azon keresztül adták át egymásnak a patcheket, amelyek így körbe jártak. Ezt látva Brian Behlendorf és Cliff Skolnick a Hotwired segítségével elindított egy levlistát, ahova a core fejlesztõk feliratkozhattak. Így indult el az Apache projekt. 1995. februárjában 8 core fejlesztõvel megindult a koordinált fejlesztés.

hirdetes
Az Apache szabad szoftver. Manapság az Apache az Interneten legszélesebb körben használt Web-szerver, és a Netcraft kimutatásai alapján: http://news.netcraft.com/archives/web_server_survey.html a népszerûsége növekszik.

Virtual Host

Segítségével elérhetjük, hogy egyetlen gépen több domainnel rendelkezõ webserver fusson. Anélkül hogy külön külön gépet vennénk minden egyes oldalhoz, az Apache konfigurációs fájlban pár sorral létrehozhatunk új domaint.
Az egyedüli feltétele ennek , hogy a web servernek rendelkezni kell minden egyes virtual host számára külön IP címmel. Ez könnyen megoldható ha van a servernek fizikai net kapcsolata minden virtual hostnak, vagy pedig egyes op-rendszereknél virtual interface.
Ha egy szervert több néven szeretnénk elérni, mint pl: vas.hu és ftp.vas.hu, akkor a Virtual host használatán belül a ServerAlias-al elérhetjük, csak annyit kell beirni pl: ServerAlias vas.hu *.vas.hu, a *-karakter bármilyen szöveget helyettesít.
Egyedi autentikációt tudunk hozzárendelni honlapjainkhoz, legyen az http, vagy https protokoll.

Mime types

Lehetõség van arra , hogy a file-ok tÍpusát a nevük alapján meghatározzuk. Erre szolgál a mod_mime.c modul. Ami alapértelmezetten települ a szerverünkkel.
Arra használható, hogy meghatározzuk a mime típusát egy dokumentumnak. Ez arra jó, hogy bizonyos esetekben különleges kezelést lehet vele megvalósítani, vagy egyszerûen csak arra , hogy a kliens megfelelõen tudja kezelni a dokumentumot.
A TypesConfig direktívával lehet beállítani, hogy hol található a típusokat leíró fájl.
Alapesetben ez a conf/mime.types .
A dokumentumokat tartalmazó fájlok neve úgy van kezelve, hogy áll egy "base name"-bõl majd utána mindenféle kiterjesztésekbôl.

hirdetes
base.type.language.enc
* type : a dokumentum típusa , TypesConfig, AddConfig
* language : a dokumentum nyelvezete, AddLanguage
* enc : a dokumentum kódolása, AddEnCoding
Ide kapcsolódik még a "SetHandler" ami azt állítja be, hogy az egyes típusok esetén milyen kezelést valósítson meg a szerver.

Handlerek

A handlerek alatt azt értjük, hogy ha meghívunk egy fájlt , akkor arra a hívásra mintegy válaszként elindul egy akció. Az Apache-on belül ezt nevezzük handler-nek.
Általában minden fájl-nak van egy handler-e, ami a fájl típusán alapul. Így normál esetben a fájlokat a szerver szolgáltatja. De van lehetõség ettõl eltérni. Erre lehet megadni handlereket, és típusokat.
A handlerek vagy be vannak építve a szerverbe a modulok által, vagy az Action direktívával adhatunk meg saját handlereket az egyes típusokhoz.
Saját handlert egy típushoz az AddHandler direktívával adhatunk.
pl: AddHandler cgi-script cgi ekkor a cgi kiterjesztésû file-okat cgi-scriptként fogja kezelni.

Az Apache személy szerint azért tetszik, mert ha be szeretném állítani, akkor csak megnyitom a *.conf fájlt, és átírom vagy megírom amit szeretnék. Az egész dokumentum egy nagy XML fájl amihez egy nagyon jo dokumentációt kapunk ha ellátogatunk az apache.org oldalra.
Nem említettem még, de mindenképp az elõnyei közé tartozik még két dolog. Az elsõ hogy ingyenes. A másik az hogy a legtöbb operációs rendszeren fut. Legyen az *nix, MS Windows.

Honlapkészítés és online PR internet marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap! Kérd ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

megbízhatóság

gyûjtõfogalom, amelyet a használhatóság és az azt befolyásoló tényezõk, azaz a... Tovább

környezet

környezet  A szervezet közvetlen környezete,amelyben az működik, beleértve a levegőt, a... Tovább

Tovább a lexikonra