notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A támogatott cégek visszakérik az áfát

hirdetes

A támogatott cégek visszakérik az áfát

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A európai uniós csatlakozás óta állami támogatásban részesülõ cégek többsége vissza fogja igényelni az eddig az áfaarányosítási szabályok miatt le nem vonható forgalmi adót. A konkrét lépésekrõl azonban a legtöbb helyen csak a jövõ héten döntenek.
Az érintettek cégek többségénél pénteken már hallottak az Európai Bíróság csütörtöki döntésérõl, amely az uniós joggal ellentétesnek találta, és visszamenõlegesen érvénytelenítette a tagállamok áfaarányosítási szabályait. A hazai áfatörvény is tartalmaz olyan kitételt, hogy az állami támogatásban részesülõ cégek a levonható áfát kötelesek arányaiban annyival csökkenteni, amennyi az állami támogatások aránya az összbevételükben.

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre,HR Tanácsadásra állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Visszakérik, amint lehet

A bírósági ítélet következtében a 2004. május elseje óta állami támogatásban részesült magyarországi cégek is jogosultakká váltak a teljes áfa visszaigénylésére. Az érintettek köre - kiindulva a gazdasági tárca honlapján adataiból - több száz, hiszen ennyi vállalkozás kapott tavaly május óta valamilyen állami támogatást. Többségüknél már eldöntötték, hogy vissza is kérik az áfát, bár a konkrét lépésekrõl csak a jövõ héten határoznak.

A Siemens Erõmûtechnikai Kft.-nek 300 millió forintnyi támogatást ítéltek meg, eddig a pénz egy részét folyósították a cégnek. Károlyi Zsolt ügyvezetõ igazgató kérdésünkre elmondta: örülnek az európai bírósági döntésnek, amely alapján az ezt követõen folyósított támogatások áfáját biztosan levonják majd. A már megkapott pénz miatt eddig vissza nem igényelt áfát is "visszakérik, amint lehet". Ennek pontos technikájáról azonban csak a jövõ héten döntenek.

hirdetes

Eddig is levonták
Az amerikai tulajdonú orosházi Guardian Hungary Rt.-nél jelenleg is folyik egy APEH-vizsgálat, a cégnél csak azt követõen lesz hivatalos állásfoglalás az áfaarányosítási ügyben. Az egyik legnagyobb Békés megyei adófizetõnek számító cégnél eddig is "rugalmasan alkalmazták" az áfalevonással kapcsolatos szabályokat. A társaság pénzügyi osztályán úgy tudják, hogy az eddig kapott állami támogatások esetén is levonták az áfát, ami részben oka lehet a most folyó adóhivatali ellenõrzésnek.

Van egy kis félelem

Noha a cégeknek a bírósági döntés értelmében visszamenõlegesen is jár az áfa, a szakértõk szerinte azt nem kapják meg automatikusan, hanem peres eljárásokat kell indítaniuk. Több cégnél - fõként, ahol az állami támogatás összege vagy összbevételhez viszonyított aránya viszonylag alacsony - még nem döntöttek arról, elkezdik-e a bírósági procedúrát.

Egyes, különbözõ operatív programban jelenleg is részt vevõ vagy egyéb állami támogatásokra pályázó cégeket más szempont is vezérel, amikor bizonytalanok: pereljenek-e a nekik járó áfáért vagy sem. "Van egy kis félelem bennünk, hogy most futó pályázataink elbírálása során nem érnek-e minket retorziók az állam részérõl, ha pert indítunk a nekünk járó pénzért" - nyilatkozta egy több tízmilliós támogatást kapott vállalat magát megnevezni nem kívánó ügyvezetõje.

hirdetes

Szintén fél, de nemcsak az esetleges pályázati elutasításoktól egy másik, százmilliós támogatásban részesült vidéki vállalkozás ügyvezetõje, aki ugyancsak névtelenséget kért. A cég számára csaknem negyvenmillió forintot jelenthet ez a döntés, amelyet "mindenképpen" vissza akarnak szerezni, készek arra, hogy ennek érdekében próbapert indítsanak az APEH - és áttételesen az állam - ellen. Azonban attól tart, hogy ha kezdeményezésük idõ elõtt nyilvánosságra kerül, azzal felhívják magukra "az adóhatóság kitüntetett figyelmet".

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre,HR Tanácsadásra állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!


Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium

Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium feladat és hatásköre: Az önkormányzati... Tovább

Külügyminisztérium

A Külügyminisztérium Alapító Okirata Eredeti alapító okirat hiányában (a... Tovább

Tovább a lexikonra