notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Lezárult a Kikelet hadművelet nevű országos fogyasztóvédelmi akciósorozat

hirdetes

Lezárult a Kikelet hadművelet nevű országos fogyasztóvédelmi akciósorozat

Solemán Margó
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A tavaszi ellenőrzés-sorozat másfélszer több bírság-bevételt hozott a hatóságnak, mint a karácsonyi Csillagszóró hadművelet. A fogyasztóvédelmi akciósorozat nyáron tovább folytatódik.

Az akció eredménye

Az ellenőrzésben részt vevő nyolc hatóság munkatársai csaknem harmincezer ellenőrzést végeztek, közülük minden harmadik bírsággal végződött. A bírságok összege elérte az 1,62 milliárd forintot. Ideiglenesen háromszáztizennégy üzletet zártak be, hatvan vállalkozás tevékenységét pedig felfüggesztették.

A forgalomból összesen 42,5 tonna élelmiszert vontak ki. Kétszáznegyvenmillió forint értékű árut foglaltak le, többek között CD-t, DVD-t, ruházati és pirotechnikai termékeket. Megtiltották félmillió forint értékű játék értékesítését is.

A résztvevő hatóságok tapasztalatai

APEH: az adóhatóság emberei főként a számla- és nyugtaadási kötelezettség teljesítését vizsgálták, valamint azt, hogy a foglalkoztatottak jogszerűen dolgoznak-e az adott munkahelyen. Azt is megnézték, hogy az áru honnan származik, milyen eredetű.

hirdetes

Az APEH-ellenőrök több mint négyszáz településen ellenőriztek. A bírságok több mint felét, több mint félmilliárd forintot az APEH rótta ki. Szabálytalanságok miatt 312 üzletet zárattak be. Ebből 13-at harminc napra, hármat pedig több mint hatvannapos bezárásra ítéltek.

ÁNTSZ:

több mint hatezer ellenőrzést végeztek. Az ellenőrzések huszonhét százalékában találtak valamilyen kifogásolhatót a vendéglátó helyeken.

OMMF:

több mint ezeregyszáz településen vizsgálódtak és minden ötödik ellenőrzés során tártak fel szabálytalanságot.

Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal:

közel kétszázezer tételt ellenőriztek és huszonhét százalékuknál találtak kifogásolnivalót. Az átlagos bírság összege hetvenkétezer forint volt. Bírságot mintegy háromezer-ötszáz esetben szabtak ki.
hirdetes

Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság :

főként a piacokat kellene az eddiginél jobban ellenőrizni. A vizsgált esetek hatvanöt százalékában találtak valamilyen jogsértést. Mintegy nyolcvanezer tételt vizsgáltak meg az ellenőrök. Ennek nyomán 42,5 tonna élelmiszert továbbá 46 tonnányi friss zöldséget vontak ki a forgalomból. A hat hét alatt összesen kilencvenhétmillió forintos bírságot szabtak ki.

VPOP-Rendőrség: hatszázharminc ügyben jártak el a vámhatóság emberei, és ebből száztizennégy büntetőeljárás keletkezett.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

érdekelt fél

személy vagy csoport, aki vagy amely érdekelt egy szervezet mûködésében vagy... Tovább

auditor

személy, akinek megvan a felkészültsége audit végzésére Tovább

Tovább a lexikonra