notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

2008 szeptember 12. és 20. a határidő az APEH-nál különböző járulékok befizetésére

hirdetes

Erre figyel az APEH szeptemberben

Bartos Dóra könyvelő
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Mire figyeljünk a nyári szabadságolások végeztével szeptemberben? Milyen adónemeket, milyen egyéb bevallási kötelezettségeket kell teljesíteni a következő hónapban? A szokásos kötelezettségek és egyéb, járulékos hivatali ügyek dátum szerint szedve.
Szeptemberben számos hivatali üggyel, bevallással, adóbefizetéssel, határidővel kell számolni a gazdasági társaságoknak, egyéni vállalkozóknak és magánszemélyeknek. Következzen tehát időrendi sorrendben mindaz, amiről jobb nem elfeledkezni.

Apeh határidők 2008 szeptember

2008 szeptemberi hatásidők az APEH-nál

Szeptember 12.

 

Szeptember 12.-én volt a határideje a munkáltató által levont SZJA-előleg és különadó-előleg befizetésének, a kifizető által levont SZJA-előleg, valamint különadó-előleg befizetésének.
Szintén ez a dátum a határideje a külföldi személytől levont adó befizetésének, a vállalkozói járulék befizetésének, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, továbbá az egészségügyi hozzájárulás befizetésének is.
Fontos, hogy szeptember 12.-én kellett a START, START PLUSZ, a START EXTRA kártyával munkát vállalók esetén a 15-25 százalékos kötelezettséget megfizetni. Ez volt továbbá a határideje a munkáltató és a kifizető által levont járulékok -így a tagdíj és a tagdíj-kiegészítés- befizetésének, valamint az egyéni vállalkozó által fizetendő, ilyen jellegű járulékok befizetésének is.
Az egészségügyi szolgáltatási járulék befizetésére vonatkozó határidő is erre a napra esett, amely arra kötelezett befizetőként a társas vállalkozások esetén és a Tbj. 39. paragrafusának 2. bekezdése szerint a magánszemély esetén is irányadó.
A szokásos módon kötelező munkaadói járulék és munkavállaló járulék határideje is szeptember 12.-e volt, mint ahogyan a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról, tagdíjakról és egyéb járulékos adatokról szóló havi bevallás határideje is erre a napra esik. Nem szabad megfeledkezni az erre az időpontra eső járulék-bevallásról a kiegészítő tevékenységet folytatóknak nem minősülő egyéni vállalkozóknak, mint ahogyan határidőn túli teljesítésnek számít, ha szeptember 12-ig nem fizette be az ebbe a körbe tartozó adózó az egészségügyi hozzájárulást, valamint a tagdíjat, a biztosított mezőgazdasági őstermelői járulékot és tagdíjat.

hirdetes

 

Szeptember 20.


A szeptember 20-ai kötelezettségek kapcsán jó tudni, hogy mivel ez a nap szombatra esik, így a teljesítés időpontja kitolódik szeptember 22.-ére. Jöjjenek tehát a 20-ára kiírt kötelezettségek: ezen a napon kell befizetni az általános forgalmi adót, a társasági adóelőleget havi adóelőleg-fizetés esetén. Erre a napra esik továbbá a havi, negyedéves, éves bevallás benyújtására kötelezett adózók bevallási határideje, az általános forgalmi adó-kötelezettség áfabevallása, valamint havi adóbevallók esetén az általános forgalmi adó jogosultságának összegéről történő áfabevallás. Szintén áfabevallást kell tenni ebben az időpontban "az Európai Közösség más tagállamából történt beszerzéseknél az ÁFA törvény 20. paragrafusának 1. bekezdésének d, pontja alapján meghatározott adóalanyok és adófizetésre kötelezett nem adóalany jogi személyek esetén, továbbá az EK más tagállamából történt beszerzés esetén a személygépkocsi és regisztrációs adóköteles motorkerékpárnak nem minősülő új közlekedési eszköznél a közösségi adószámmal nem rendelkező adózóknak".

hirdetes

 

 

Befizetési költségek mértéke


Segítségként pedig néhány adat a befizetési kötelezettségek mértékéről. A munkavállaló által fizetett nyugíjjárulék mértéke 9,5 százalék, a nyugdíjjárulék magánnyugdíjpénztári tag esetén 1,5 százalék, a magánnyugdíjpénztári tagdíj 8 százalék, az egészségbiztosítási járulék 6 százalék, a munkavállalói járulék 1,5 százalék, az egyéni járulékfizetés felső határa pedig 19.500 forint naponta. A munkáltató által fizetendő összegeket tekintve az EHO mértéke 65 forint naponta, a TB járulék 24 százalék, az egészségbiztosítási járulék 5 százalék, a vállalkozói járulék 4 százalék, a munkaadói járulék 3 százalék, a szakképzési hozzájárulás mértéke pedig 1,5 százalék. További fizetési kötelezettségek a biztonság kedvéért: a társasági adó mértéke 16 százalék, az EVA 25, az ÁFA 0-5-20 százalék, az Szja 18 és 36 százalék, a szolidaritási adó és a különadó 4 százalék.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Google Wave

Mi is a Google Wave? A Google Wave egy új online eszköz, amellyel real-time, azaz valós idejű... Tovább

objektív bizonyíték

valaminek a meglétét, vagy igaz voltát alátámasztó adatok ... Tovább

Tovább a lexikonra