notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Változások az egyes adóügyek elektronikus intézésével kapcsolatban

hirdetes

Változások az egyes adóügyek elektronikus intézésével kapcsolatban

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN


Tájékoztató a 2008. évben használatos 08T180 számú „bejelentés és adóhatósági regisztrációs adatlap az adóügyek elektronikus intézéséhez” elnevezésû adatlapon jelölhetõ új képviselõi jogosultságokkal kapcsolatban.

Az adózás rendje


Az adózás rendjérõl szóló törvény 2008. január 1-jétõl hatályos rendelkezése értelmében az adóügyek elektronikus intézésében 2008-ban újdonságként jelentkezik több adóügy elektronikus intézésének lehetõsége. A törvény felhatalmazása alapján az adózó, illetve képviselõje – az Ügyfélkapun keresztül – elektronikus úton is benyújthatja az állami adóhatósághoz az általános, a nemleges és az együttes adóigazolás iránti, valamint a fizetési könnyítés iránti kérelmeit, valamint elektronikus úton is teljesítheti bejelentési és változásbejlentési kötelezettségét, továbbá elektronikus úton is lekérdezheti, letöltheti a bejelentési (változásbejelentési) kötelezettség alkalmával bejelentett és az adóhatóság által nyilvántartott adatokat. Az elõzõekben említett adóügyek elektronikus intézésének elõzetes feltétele az eljáró személy okmányirodai regisztrációja, továbbá abban az esetben, ha az adózó nevében állandó képviseleti joggal rendelkezõ személy jár el az említett adóügyek intézése során, akkor a képviseleti jogosultság bejelentése is szükséges az erre a célra szolgáló – kizárólag az APEH honlapjáról letölthetõ – 08T180 számú adatlapon.

Okmányirodai regisztráció


Felhívjuk az okmányirodai regisztrációval rendelkezõ magánszemély adózók figyelmét, hogy a regisztrációjuk alapján az Ügyfélkapun keresztül saját adóügyeik elektronikus intézésre külön adóhatósági bejelentés nélkül is jogosultak.
hirdetes
Amennyiben az adózó nevében képviselõje jár el az adóügyek elektronikus intézése során, és a 08T180 számú adatlapot törvényes képviselõ, vagy az állami adóhatósághoz már bejelentett érvényes, valamennyi adóügy intézésére feljogosító állandó meghatalmazással rendelkezõ képviselõ nyújtja be, akkor az adózó nevében az új elektronikusan intézhetõ adóügyekre vonatkozó jogosultságot az adatlapon külön nem kell jelölni, jogosultsága ezekre az ügyekre külön jelölés nélkül is kiterjed.
Kizárólag abban az esetben kell az új elektronikusan intézhetõ adóügyekre vonatkozó képviseleti jogosultságot külön megjelölni az adatlap erre a célra szolgáló, „az adózótól kapott, az egyes adóügyek elektronikus úton történõ intézésére feljogosító állandó meghatalmazás, megbízás bejelentése” elnevezésû blokkjában, ha a képviselõ nem törvényes képviselõ, vagy nem rendelkezik az állami adóhatósághoz már bejelentett érvényes, valamennyi adóügy intézésére feljogosító állandó meghatalmazással. Abban az esetben tehát, ha a képviselõ az adatlapon jelenti be az egyes adóügyek elektronikus intézésére feljogosító állandó meghatalmazását, megbízását, akkor az új elektronikusan intézhetõ adóügyekre vonatkozó jogosultságukat az adatlap említett, erre a célra szolgáló blokkjában külön jelölni kell.
hirdetes

Elektronikus bevallás


Az elektronikus bevallásra kötelezett, valamint az elektronikus bevallást önkéntesen választó, és az adókötelezettséget képviselõ útján teljesítõ adózók esetében a képviselõ már 2008. január 1-jét megelõzõen is bejelenthette a képviseleti jogosultságát az erre a célra rendszeresített 07T180 vagy 07T181 számú adatlapon. Az említett adatlapokat – továbbá a kizárólag változásbejelentésre szolgáló 07T183 számú adatlapot is – a 2008. évben a 08T180 számú adatlap váltja fel (vonja össze).
Abban az esetben, ha a képviselõ által korábban benyújtott 07T180 vagy 07T181 számú adatlap alapján jelenleg az általa képviselt adózó tekintetében nem valamennyi bevallás és adatszolgáltatás benyújtására jogosult, hanem külön jelölte egyes bevallások vagy adatszolgáltatások elektronikus benyújtására vonatkozó jogosultságát, akkor az új elektronikusan intézhetõ adóügyekre vonatkozó jogosultságukat a 08T180 számú adatlap fent említett blokkjában külön jelölni kell. Ebben az esetben a 08T180 számú adatlapot változásbejelentésként elektronikus úton nyújthatja be az adóhatósághoz.

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

jellemzõ

megkülönböztetõ tulajdonság 1. MEGJEGYZÉS: Egy jellemzõ lehet... Tovább

keresztár rugalmasság

Azt mutatja meg, hogy A termék árának 1 százalékos változása miként változtatja meg B... Tovább

Tovább a lexikonra