notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Szeptember 15-tõl bünteti az APEH a bujkálókat

hirdetes

Szeptember 15-tõl bünteti az APEH a bujkálókat

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Több ponton is változnak az adózás rendjérõl szóló szabályok szeptember 15-tõl. Ekkortól lép hatályba az APEH adószám-felfüggesztési joga, amelyekkel a fiktív cégeket sújthatják. A felszámolás alatt lévõ cégek után mulasztási bírságot kaphatnak a felszámolók, a bankoknak ekkortól kötelezõ a kamatadó havi bevallása és befizetése.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

 

Szeptember 15-tõl bünteti az APEH a bujkálókat

Szept.15-tõl újabb adószabályokkal kell megismerkedniük a könyvelõknek és a cégvezetõknek. Ekkor lép hatályba az adózás rendjérõl szóló törvény nyári módosítása, amely több szigorítást is tartalmaz. Ilyen pl: a szeptember 15. után indult felszámolásoknál az APEH mulasztási bírságot szabhat ki a felszámolóra, ha nem fizette be a csõdben lévõ cég adóját.

Felfüggeszthetõ lesz az adószám

  1. Az adóhivatalnak joga lesz arra hogy felfüggessze azoknak a vállalkozásoknak az adószámát , amelyek nem találhatók meg a cégbíróság által nyilvántartott székhelyükön és a képviselõjük sem elérhetõ. Egy vállalkozás több esetben is sújtható ezzel a szankcióval.
    Az így sújtott vállalkozások az adószámot a „ felfüggesztés alatt” megjelöléssel használhatják. Amíg ez az állapot fennáll, nem jogosultak a korábbi –akár a szabályos mûködési idõszakra szóló –adó-visszatérítésre. Emellett a felfüggesztés idõszakára akkor sem kaphatnak késõbb adó-visszatérítést, ha utólag bebizonyosodik, hogy a felfüggesztés alaptalan volt.
  2. hirdetes
  3. A felfüggesztés az APEH döntésétõl számított 15 napon belül jogerõre emelkedik, ha az adózó nem fellebbezi meg. A fellebbezést ugyanakkor megnehezítheti, hogy a felfüggesztésrõl szóló döntést az adózóval nem közlik, azt csak az APEH faliújságján és honlapján teszik közzé. Ha az adózó a felfüggesztéstõl számított 90 napon belül nem változtatja meg az ahhoz vezetõ állapotot, az APEH törli az adószámot , ezzel egyidejûleg kezdeményezheti a bíróságnál a vállalkozás törlését a  cégnyilvántartásból.
  4. Az adószakértõk szerint az adószám felfüggesztésével kapcsolatos törvényi elõírások több ponton is ütköznek az uniós szabályokkal. Mivel a cégbíróságon nem automatikusan törlik a vállalkozást a nyilvántartásból-azok után sem , hogy az adóhivatal törölte az adószámukat- akár több tízezer cég maradhat adószám nélkül , és ez sérti az uniós  jogot. A visszás helyzetet érzékelteti a törvénynek az az elõírása is, miszerint új adószám akkor kérhetõ , ha a társaság még nem szerepel a cégjegyzékben, és helyreállíthatja a törvényes mûködését.
  5. hirdetes

…és visszamenõlegesen nem is kérhetünk

Ugyancsak az adózás rendjérõl szóló törvény most hatályba lépõ változásai tiltják meg, hogy egy cég visszamenõlegesen igényeljen adószámot. Erre egy vállalkozás szept.15-tõl csak  a kérelem benyújtásától jogosult, még ha a tevékenységét hamarabb is kezdi el. Ez fõként  a külföldi adóalanyok magyarországi regisztrálásakor, továbbá az alapítványok és az egyesületek bejegyzésekor jelenthet problémát.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

a szennyezés megelőzése

a szennyezés megelőzése Folyamatok, gyakorlatok, módszerek, anyagok, termékek,... Tovább

policentrikus marketingstratégia

A vállalat minden piacot önálló egységként kezel, és a helyi adottságokhoz igazodó egyedi... Tovább

Tovább a lexikonra