notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az Internet története

hirdetes

Az Internet története

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Mint a legtöbb fontos technikai újítás, az Internet is hadifejlesztésként indult. A rendszert jó harminc éve megálmodó és kikísérletezõ amerikai tudósok aligha sejtették, hogy mûvük még az évezred vége elõtt ilyen hatalmassá növi ki magát.

Ön miért jutott erre a honlapra? Mert ez az oldal egy hatékony, keresõbarát oldal! Szeretne Ön is több látogatót, egy hatékony és üzletet hozó honlapot? Online marketing tanácsadás, honlapkészítés állami támogatás segítségével! Kérje ajánlatunkat itt!

Az Internet története

A történet az Egyesült Államokban kezdõdött az 1960-as évek elején, a hidegháborús kutatások keretén belül. A RAND Corporation foglalkozott azzal a stratégiai problémával, hogy miként lehetne létrehozni egy olyan információs struktúrát, amelynek segítségével az amerikai állam és hadvezetés központjai és alközpontjai egy esetleges atomtámadás esetén is fenn tudják tartani egymással a kapcsolatot, vagyis Amerika szervezett és irányítható maradjon.

Decentralizáció

Abból indultak ki, hogy egy országos információs és irányító hálózat egyetlen központja elsõdleges célpontja lenne a támadásnak, tehát azonnal megsemmisülne. A megoldás a decentralizáció. Olyan rendszert kell tehát létrehozni, amelynek nincs egyetlen kitüntetett központja, hanem eleve kis alegységek formájában mûködik. Fontos követelmény, hogy a keletkezõ struktúra szabadon konfigurálható legyen abban az értelemben, hogy új csomópontok felvétele ill. eltávolítása egyszerûen elvégezhetõ mûveletek legyenek, de akár néhány csomópont megsemmisülése se legyen katasztrofális a rendszer egésze szempontjából.

hirdetes

A csomópontok

- angolul node-ok - az alapegységek, melyek tökéletesen egyenrangúak.
Szabadon küldhetnek, fogadhatnak és továbbíthatnak adatokat az összes többi felé. Az üzeneteket a küldõ node parányi, megcímzett csomagokra bontja, melyeket a fogadó állít újra össze. Ezek a csomagok nem feltétlenül egyazon útvonalon közlekednek, csupán a végcéljuk azonos.

A csomagokra bontott információ átvitel

A 60-as évek második felében a RAND Corp., a Massachusetts Institute of Technology (MIT) és a University of California at Los Angeles (UCLA) kísérletezett a csomagokra bontott információ átviteli módszereinek a kifejlesztésével. Az elsõ próbahálózatot a National Physical Laboratory brit intézet hozta létre 1968-ban. Majd a Pentagon hatáskörébe tartozó Advanced Research Project Agency (ARPA) is bekapcsolódott a kísérletekbe. Az ARPA kutatói olyan rendszert képzeltek el, amelynek csomópontjait nagyteljesítményû szuperszámítógépek alkotják. A tervezés és kivitelezés során gondoltak arra, hogy ez a hálózat békeidõben is kitûnõ lehetõséget teremthet egymástól távol esõ erõforrások - adatbázisok, számítási kapacitás, stb. - elérésére.

hirdetes

ARPANET

  • Az elsõ hálózatot 1969 õszén építették ki az UCLA-n négy csomópontból, melyet ARPANET-nek neveztek el.
  • 1971-re 15-re nõtt a bekapcsolt helyek száma. A kutatók szélesítették a felhasználás körét: ezidõtájt kezdett megjelenni az elektronikus levelezés.
  • 1973-ban fejlesztették ki a hálózati protokolloknak nevezett kommunikációs szabványokat, melyek lehetõvé tették a bõvítést, újabb gépek bekapcsolását. A kezdetben néhány gépet összekötõ zárt rendszerbõl a bõvítés lehetõségét magában hordozó nyílt rendszer lett.
  • A földrajzi terjeszkedés innentõl kezdve egyre gyorsult. Az 1980-as évekre az USA minden egyeteme rácsatlakoztatta helyi számítógépeit az immár országos méretû hálózatra.
  • A 80-as évek második felében Nyugat-Európában indult meg a bekapcsolódott gépek számának növekedése, a 90-es évekre ez a hullám elérte Kelet-Európát, köztük Magyarországot is.

Ön miért jutott erre a honlapra? Mert ez az oldal egy hatékony, keresõbarát oldal! Szeretne Ön is több látogatót, egy hatékony és üzletet hozó honlapot? Online marketing tanácsadás, honlapkészítés állami támogatás segítségével! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

minõségterv

dokumentum , amely elõírja, hogy kinek, mikor, milyen eljárásokat és ezekhez milyen... Tovább

vizsgálat

egy vagy több jellemzõ valamely eljárás szerinti meghatározása   Tovább

Tovább a lexikonra