notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mi is az az ASP?

hirdetes

Az ASP

Herwerth Brigitta
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az ASP egy rövidítés, mely az Active Server Page angol szavakból származik. Az elmélet már évtizedek óta létezik, de a megvalósítás, az ASP.Net Framework 1.0-ig váratott magára. A HTML kóddal szemben az ASP sokkal nagyobb lehetőséget ad a programozó számára. Felhasználási korlátai kitolódtak, így az alkalmazása nagyban segíti mind a tervezést, mind a fejlesztést. A kód úgymond újrahasználható. HTML kód esetén, az oldal frissítése, vagy POST-olás esetén újra és újra letöltődött és kiértékelődött

A mai webes tartalmak mellett ez már hatalmas adatforgalmat, és szerver erőforrást igényelne. Ezért az ASP oldalak kommunikációja a szerver felé módosult. A POST – REQUEST metódusok mellé bekerültek újabb érvényességi körrel rendelkező szekciók. Legfelső szintre került a Server object került, utána jön az Application object, Session object, Request majd a Response.

Server – Application – Session – Request – Response

Látható, hogy HTML-el szemben, a kód egy része már nem a kliens oldalon kerül feldolgozásra, hanem a szerveren. Így a már feldolgozott adatot kapja csak meg a kliens, csökkentve így az adatforgalmat.

Ez persze nem jelenti azt, hogy mentesíthetjük a kliens oldali erőforrásokat. Ez teljes mértékben a fejlesztő elképzeléseire van hagyva, hova helyezi a kiértékelést. Megeshet az, Server objectet nem is alkalmazunk.

Ebben az esetben a szerveren indul egy Application réteg, mely a beérkezett kérésre aktiválódik, és nyit egy Application szálat. Ez egészen addig él, míg rendelkezi élő szállal az alkalmazásunk. Kiértékelés itt még szerver oldalon, történik.

hirdetes

Session szál

A Session réteggel, lehetőségünk adódik a kliens erőforrás használatára. Ilyekor a befutó kérés feliratkozik az Alkalmazás szintre, ami erre egy Session szálat oszt. Minden egyes kliens rendelkezik egy-egy Session-el, ami a böngésző bezárásáig tart. 

Minden réteg rendelkezik egy alapértelmezett Time-Out-al, amit szabadon állíthatunk. Session esetében ez 20 perc, ami azt jelenti, hogy élő szál esetén is 20 perc Idle-time (várakozási idő) múlva megszűnik a szálunk. Ilyenkor, új kérés esetén egy teljesen új Session szálat kapunk.

Minden réteg rengeteg Property-vel rendelkezik, melyek használata növeli a kód gyorsaságát, érvényességi körét. Nem mellékesen, az információ áramlást teljes oldal újratöltés nélkül is lehetővé teszi.

Az ASP erősebb, de nem tud meglenni a HTML nélkül

Az ASP dinamikus oldalak fejlesztését teszi lehetővé. Egyéb technológiák alkalmazásával nagy mértékben növelhetjük a site lehetőségeit. CSS (Cascade Style Sheet) formázhatjuk oldalunk minden egyes Tag-ját.

hirdetes

Kód újrafordítás nélkül, egyetlen egy file cseréjével átalakíthatjuk az egész arculatát  a művünknek.

Az ASP igaz sokkal fejlettebb technológia mint a HTML, de mégsem élhet meg az „őse” nélkül. Fordítás után az ASP-s Tagjaink is HMTL Tagokká konvertálódnak. Így érthető, hogy minden technológia, amit támogat a HTML, azt ASP-ben is alkalmazható. .Net 2.0 FW-től kezdődően, a JS már szerves részét képezi a fejlesztő környezetnek. AFW3.5 már megvalósít AJAX-os implementációkat.

A folyamatos fejlődésnek köszönhetően egyre korszerűbb, és kiterjedtebb technológiákat szőhetünk bele a kódunkban.
Az elkövetkező évek egyik ilyen legjelentősebb állomása a Silverlight technológia megjelenése lesz, mely a „szakértők” szerint a mostani rendszereket többségét kiszorítja eme széles világpiacról…

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

vásárlásösztönzés

Különböző, többnyire rövid ideig ható ösztönző eszközök együttese, amelynek célja hogy... Tovább

eltérés

egy követelmény (3.1.2.) nem teljesülése Tovább

Tovább a lexikonra